„Noi, nemţii, iubim Republica Moldova!”

Foto:  Jörg Carstensen/dpa

Interviu cu noul ambasador al Republicii Federale Germania la Chișinău, Excelența Sa, Matthias Meyer

În interviul oferit JURNALULUI, Excelența Sa, Mathias Meyer, a vorbit despre importanța vizitei la Chişinău a cancelarului german, Angela Merkel, despre proiectele pe care Ambasada Germaniei le realizează în Republica Moldova, dar și despre importanța reformelor pe care le implementează R. Moldova.

– Excelenţă, bine aţi venit la Chişinău! Ce impresie v-a lăsat acest oraş? Este Republica Moldova o ţară europeană?

Imediat ce am sosit la Chişinău am rămas impresionat pozitiv de acest oraş, are multe spaţii verzi şi oameni simpatici cu care am stabilit contacte pe care le valorificăm într-o atmosferă politicoasă şi cordială. După posturile mele anterioare în calitate de ambasador în ţări din Asia Centrală şi Africa de Nord, afirm cu fermitate că Republica Moldova este o ţară europeană, aparţine Europei şi este situată în inima ei.
– Domnule ambasador, la ce beneficii reale, pe termen scurt sau lung, trebuie să se aştepte cetăţenii RM în urma vizitei cancelarului Merkel?
Vizita cancelarului federal german, doamna Angela Merkel, la 22 august 2012 a adus recunoaşterea din partea ţării noastre a succeselor înregistrate de Republica Moldova în reformele privind apropierea de Uniunea Europeană. Este mult mai mult decât o vizită simbolică, cancelarul nostru federal şi noi, nemţii, iubim Republica Moldova şi locuitorii ei şi sperăm foarte mult că acestei ţări îi este hărăzit un viitor fericit. Germania va fi şi în continuare alături de Republica Moldova în realizarea paşilor necesari pentru o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană. Noi vă vom ajuta întotdeauna în aspiraţiile dumneavoastră, atât cu vorba, cât şi cu fapta.

– Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă, a declarat că relaţiile bilaterale germano-moldoveneşti s-au intensificat mai ales după venirea la putere în 2009 a actualei coaliţii proeuropene. Într-adevăr RM a devenit mai atractivă pentru Germania după 2009 şi cărui fapt se datorează acest lucru?

Situaţia economică şi cea politică din Republica Moldova este pentru Germania foarte interesantă. Vizitele înalţilor oficiali despre care aţi amintit arată că în ultimii ani s-a dezvoltat intens cooperarea în mai multe domenii. Numai în acest an, pe lângă vizita cancelarului federal Angela Merkel, Republica Moldova a fost vizitată de către ministrul federal al cooperării economice şi dezvoltării, domnul Dirk Niebel, şi viceministrul federal al sănătăţii, domnul Thomas Ilka.

– Aflată la Chişinău, doamna Merkel a declarat că în secolul XXI nu se poate concepe o Europă divizată în sfere de influenţă. Ce înseamnă acest mesaj pentru Republica Moldova?

Pot doar să susţin declaraţia cancelarului nostru federal. Astăzi, trăim într-o Europă unită şi, în ultimii ani, contrastele între „Est” şi „Vest” au fost tot mai diminuate. În Europa, aparţinem unui cerc cultural comun şi Republica Moldova este parte a acestui cerc.

– Excelenţă, Germania susţine activ Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic. De ce este important pentru Germania ca RM să avanseze în cadrul acestui parteneriat?

Cadrul Parteneriatului Estic prezintă pentru Uniunea Europeană şi pentru ţările membre ale UE o valoare suplimentară pusă în serviciul securităţii şi progresului. Republica Moldova va profita direct de acest parteneriat. Astfel ei i se va oferi posibilitatea de a deveni partener cu drepturi egale în marea familie a Uniunii Europene.

– Cancelarul Merkel a declarat că integrarea europeană şi reglementarea diferendului transnistrean sunt două feţe ale aceleiaşi monede. Va putea RM să obţină un regim liberalizat de vize şi semnarea unui tratat de asociere cu UE dacă problema transnistreană va rămâne nerezolvată?

La această întrebare pot să vă răspund că este posibil în cazul în care toate părţile implicate vor face paşii necesari şi vor contribui la crearea condiţiilor-cadru necesare liberalizării vizelor, când se vor mişca lucrurile în privinţa problemei transnistrene şi nu vor fi puse piedici în calea aspiraţiilor Republicii Moldova spre integrarea europeană, fapt pe care partea germană l-ar saluta bucuroasă. Important este, cum spunem noi, nemţii, să muncim mult, perseverent, şi să rămânem optimişti. Misiunea mea în calitate de ambasador o văd însoţindu-vă pe acest drum şi sper ca toate acordurile cu Uniunea Europeană să fie semnate în perioada activităţii mele la Chişinău.

Interviu realizat de Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)