Noi detalii în cazul de malpraxis de la Spitalul „Sfânta Treime” din Chişinău

Spitalul Sfânta Treime, secţia oftolmologie

Foto: Nadea Roşcovanu

 

Toţi cei zece pacienţi victime în cazul de malpraxis de la Spitalul „Sfânta Treime” din Chişinău au probleme la ochii la care au fost operaţi. Unuia dintre ei i-a fost extirpat un ochi, patru sunt încă cu lentile. La cinci pacienţi le-au fost scoase lentilele. La 9 septembrie 2015, ei s-au prezentat la ora 9.00 pentru noi proceduri. „Nu mai avem şanse să vedem vreodată. S-a dezlipit total retina”, ne spune Ana Angheni, căreia i a fost administrat la 8 septembrie o injecţie pentru a stopa procesul de infecţie. În aceeaşi situaţie este Maria Mironova din Chişinău. Femeile sunt indignate că niciun medic nu le-a cerut măcar scuze. În plus, deşi au poliţă de asigurare medicală, au achitat intervenţiile nereuşite ale medicilor.

„Eu am fost cea mai afectată”, susţine pacienta Ana Angheni, asistentă medicală la Clinica nr. 12 din sectorul Buiucani, mun. Chişinău, operată prima dintre cei şapte pacienţi ai medicului Valentina Lupan. Alţi trei medici au operat doar câte un pacient. Potrivit Anei Angheni, Valentina Lupan suferă şi ea pentru că nu-şi dă seama care este cauza procesului inflamator în urma căruia pacienţii operaţi în acea zi au rămas infirmi. Medicul nu poate interveni în cazul respectiv, doar strânge din umeri. Potrivit ei, medicul Lupan crede că instrumentele nu au fost dezinfectate adecvat.

„Am văzut două casolete cu instrumente chirurgicale: una mare şi alta mică. Cred că noi, cei zece, am fost operaţi cu instrumentele din casoleta mare, pentru că în ziua respectivă au mai fost supuşi tratamentului chirurgical patru pacienţi, care sunt bine şi au fost externaţi, deşi au fost operaţi după noi. Iar noi zece, din două săli, operaţi de patru medici, avem acelaşi virus”, ne relatează Angheni. Ea crede că ar fi vinovată sora medicală, care a adus casoletele în sala de operaţie, Liuba Câşleanu. Ea, în opinia sa, ar fi trebuit să vadă dacă dezinfectarea s-a efectuat corect.

Intervenţii şi medicamente contra plată pentru pensionari

„Vreau să ştiu adevărul ca să nu mai sufere lumea, pentru că eu nu voi mai vedea oricum cu acest ochi”, mărturiseşte Angheni. De la ea am aflat că în acea zi au operat patru medici, iar operaţiile celor zece pacienţi au avut loc într-o zi de joi, după ce miercuri a fost zi sanitară, de igienizare totală a respectivei săli de operaţie.

Deşi au trecut circa două luni de la operaţie, Ana Angheni, ca şi ceilalţi pacienţi, nu vede, are aceleaşi simptome. „Avem infecţie la toate straturile ochiului, ceea ce demonstrează că s-a produs o infecţie. Doar au operat patru medici în două săli şi toţi avem aceleaşi urmări. Doar trusa cu instrumente chirurgicale poate fi problema”, îşi dă cu părerea femeia.

Nici Maria Mironova,74 de ani, nu vede nimic cu ochiul la care a fost operată, a spus ea pentru JURNAL de Chişinău. Femeia a fost şi ea, la 9 septembrie, la consultaţie medicală, dar fără niciun rezultat. „Mă înghimpă ochiul. Iau medicamente şi atât”, ne spune ea. Deşi e pensionară, a achitat pentru operaţie 1267 de lei, plus lentila – 63 de lei, injecţia înainte de operaţie – 37 de lei, plus medicamentele.

În prezent, este în aşteptarea rezultatelor de la Centrul municipal de medicină preventivă, care n-a consultat până acum niciun pacient dintre cei zece operaţi în ziua de 16 iulie curent.

Medicii riscă puşcărie

Cazul este investigat de Procuratura sectorului Râşcani. Procurorul Ion Brânză este în aşteptarea unor expertize medico-legale, susţine Ana Angheni. Solicitat de JURNAL de Chişinău, procurorul Brânză din cadrul Procuraturii sectorului Râşcani ne-a declarat că sunt în aşteptarea expertizei medico-legale complexe, pentru a stabili componentele chimice utilizate la sterilizarea instrumentelor şi pansamentelor, precum şi corectitudinea acţiunilor medicilor la efectuarea intervenţiilor chirurgicale.

Rezultatele vor fi în circa două luni. În cazul în care va fi stabilită vinovăţia medicilor, aceştia riscă până la trei ani de închisoare şi privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii până la cinci ani.

The following two tabs change content below.