Noi detalii despre 7 aprilie

Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie scoate în evidenţă mai multe detalii necunoscute până acum opiniei publice despre cele întâmplate în perioada 7-12 aprilie 2009. JURNAL a făcut rost de textul acestui raport, dar din lipsă de spaţiu vom reproduce doar câteva dintre cele mai curioase constatări făcute de comisie.

Menţionăm că acest raport al comisiei urma a fi discutat în cadrul şedinţei de vineri a Parlamentului, dar, la solicitarea deputaţilor comunişti, examinarea raportului a fost amânată.

Peste 600 de reţinuţi

Printre cele mai importante constatări făcute de Comisie ne-a atras atenţia faptul că, în pofida multitudinii de documente la care a avut acces, aceasta nu a putut stabili cu exactitate numărul persoanelor reţinute în urma evenimentelor din 7 aprilie. „Astfel, conform informaţiilor colectate în perioada 7-12 aprilie 2009 în baza registrelor de evidenţă a persoanelor aduse în organele afacerilor interne, la comisariatele de poliţie din oraşul Chişinău au fost aduse 571 persoane (cu excepţia persoanelor aduse în mod repetat). În acelaşi timp, confruntând datele fixate în registrele poliţiei cu alte date prezentate în mod oficial, a fost identificat un număr impunător de persoane reţinute de organele de poliţie din mun. Chişinău care nu au fost incluse în registrele acestora”, se arată în raportul Comisiei.

Profilul celor reţinuţi

Potrivit raportului Comisiei conduse de deputatul Vitalie Nagacevschi, majoritatea celor reţinuţi erau bărbaţi (95%). Vârsta medie a celor reţinuţi era de 25 de ani, 9% fiind minori, 78% având vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, şi doar 13% aveau peste 30 de ani. 72% din toate persoanele aveau domiciliul în Chişinău, 28% – în alte localităţi şi un procent infim aveau în momentul reţinerii domiciliul peste hotare.
Din cele 164 de persoane care au fost deţinute în Izolatorul de Detenţie Preventivă (IDP) a Comisariatului General de Poliţie (CGP) Chişinău, 23 erau persoane cu antecedente penale, ceea ce constituie 14%. „Prin urmare, declaraţia oficialităţilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, potrivit căreia, marea majoritate a persoanelor reţinute aveau antecedente penale, corespunde doar parţial realităţii”, se menţionează în raport.

Medici, pe post de poliţişti

Comisia remarcă şi cine sunt cei care au adus cele mai multe persoane reţinute la comisariate: angajaţii „SCUT”, ai CGP Chişinău, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai BPDS „Fulger”, procurori şi chiar medici de la două spitale (!). „În urma unei studieri minuţioase a registrelor poliţiei, au fost depistate câteva cazuri speciale, în care aducerea persoanelor la CPS Centru a fost efectuată, potrivit înscrierilor, de către „903” (1 caz), de la „spitalul Costiujeni” (1 caz) şi de la „spitalul nr. 3” (cazurile a doi minori)”, am citat din raport.
Acelaşi document atenţionează asupra faptului că drept temei pentru reţinerea persoanelor, pe lângă altele, a constituit simpla aflare a persoanelor pe bd. Ştefan cel Mare, în preajma Parlamentului, Preşedinţiei, Guvernului sau Piaţa Marii Adunări Naţionale. De asemenea, se observă din raport, mai multe persoane (vreo cinci – n.r.) reţinute în CPS Buiucani au fost ulterior spitalizate. Iar la CPS Centru o persoană a fost reţinută mai bine de 13 ore pe motiv că este cetăţean al României.

Detalii curioase

Din raportul Comisiei Nagacevschi mai aflăm că fostul viceministru de Interne, Valentin Zubic, a dat indicaţii poliţiştilor să tranfere persoanele sancţionate administrativ în IDP ale comisariatelor raionale. Şi că unul dintre consilierii lui Voronin a dat indicaţii de a fi sistată legătura telefonică mobilă în locul desfăşurării evenimentelor din 7 aprilie 2009.
Comisia atenţionează şi asupra faptului că mai mulţi judecători au declarat că au primit indicaţii de la unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii de a se deplasa în comisiariate şi a desfăşura acolo şedinţe de judecată.