Noi condiţii de întreţinere a animalelor de companie

caine-invidiosRecent au avut loc discuții publice pe marginea unui proiect de lege, inițiat de PLDM, care vizează protecția și deținerea animalelor de companie. Proiectul de lege stipulează că, dacă stai la bloc şi vrei să cumperi un câine, trebuie să ai acordul vecinilor de bloc. Legea stipulează că fiecare stăpân de animale este obligat să aibă grijă de igiena acestora și să strângă după ele când se află în spațiile publice.

Pe de altă parte, „atâta timp cât persoana menține regulile sanitare, în apartament și în spațiul public, aceasta nu ar trebui să solicite acordul vecinilor de bloc, deoarece cerinţa ar contraveni dreptului lor la proprietate”, explică membra Asociaţiei pentru protecţia animalelor, Nadia Lefter.

Membrii asociațiilor ce întrunesc persoane care pledează pentru protecţia animalelor au solicitat să fie introdus un punct în lege prin care fiecare deținător de animale să fie obligat să-şi înregistreze într-o bază de date animalul de companie.

S-a atras atenția asupra problemei sterilizării și castrării animalelor. „Sterilizarea și castrarea trebuie să fie obligatorii, pentru ca animalele, dacă nimeresc în stradă, să nu se înmulţească”, relatează Lefter.

O altă părere este împărtăşită de unii reprezentanți ai societății civile care consideră castrarea o metodă barbară. Aceștia au cerut ca eutanasierea animalelor să se facă doar printr-o singură metodă.

În art. 22 p.1 al proiectului de lege se prevede ca animalele decedate să fie incinerate. Reprezentantul Asociației deținătorilor de câini ciobănești germani, Constantin Ciupercă, atenționează că la noi în RM nu există un crematoriu specializat și ar trebui de luat măsuri în acest sens.

Proiectul de lege stipulează că fiecare stăpân de animale este obligat să aibă grijă de igiena acestuia, și să strângă după ele când se află în spațiile publice.

Deputatul Valeriu Streleț, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, a spus că toate propunerile vor fi analizate și, în caz de necesitate, se vor face schimbările de rigoare.

Sunt necesare campaniile de informare și educare a societății în ce privește îngrijirea ori protecția animalelor, este inițiativa reprezentantei Asociației pentru protecția animalelor „Alga”, Valentina Dudnic. Ea dorește ca aceste campanii să fie mediatizate la TV ori în transportul public.

Reprezentanții azilurilor și asociațiilor de protecţie a animalelor au salutat ideea adoptării şi implementării legii privind deținerea și protecția animalelor domestice, considerând-o foarte bună.

Victor Zaharia

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)