Noi, cei văzuţi de ochii Andreei // OAMENI BUNI

Copiii din Moldova în imaginile fotografului german Andrea Diefenbach

O „Ţară fără părinţi”, aşa e văzută Republica Moldova de  fotograful german Andrea Diefenbach în cartea pe care a lansat-o recent la Chişinău. Ea cuprinde fotografii documentare făcute în Republica Moldova şi Italia, având la bază tema migraţiei. Autoarea nu-şi face iluzii că, prin apariţia volumului „Land ohne Eltern” (în traducere „Ţara fără părinţi”), va schimba lumea. „Vreau doar ca cei care vor răsfoi această ediţie să se oprească şi să conştientizeze problema pe care am abordat-o”.

Pe Andrea Diefenbach am întâlnit-o la biblioteca „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Chişinău, unde avea loc lansarea cărţii „Land ohne Eltern”,  eveniment moderat de scriitorul Dumitru Crudu. Originară din oraşul Wiesbaden – capitala landului Hessen, din Germania, Andrea Diefenbach spune că s-a trezit şi a crescut „în sânul” fotografiei, pentru că şi unchiul, şi bunicul său au fost pasionaţi de arta fotografiatului.

Destine basarabene

Oriunde s-ar afla, are aparatul de fotografiat alături. A făcut tot felul de poze. După absolvirea studiilor în domeniul fotografiei, s-a ocupat mai mult de fotografia publicitară, după care s-a orientat spre cea documentară, de care este pasionată şi în prezent.

De ce fotografia documentară? „În timpul studiilor, am descoperit că am mai degrabă spirit de observaţie pentru ceea ce există deja, decât în sens creativ”, explică fotografa. Activează mai mult ca liber profesionist şi doar atunci când are nevoie de surse financiare colaborează cu publicaţiile din Germania.

În Republica Moldova a ajuns prima dată în anul 2007, graţie unei reviste din Germania, pentru care trebuia să facă o serie de fotografii pe tema traficului de organe umane, actuală în acel timp în Europa de Est. Atunci fotografa a aflat şi de fenomenul intens al migraţiei, de care era cuprinsă Moldova. Astfel, printr-o bursă specială acordată de Fundaţia Robert Bosch prin „Grenzgangerprogramm” („Programul de trecere a graniţelor”), a avut misiunea de a reveni în Moldova şi de a realiza o serie de fotografii pe tema migraţiei. „Ţara fără părinţi” a Andreei Diefenbach este un roman în fotografii documentare în care este urmărit destinul unor familii rupte în două: copiii rămaşi singuri acasă în Moldova şi părinţii plecaţi la muncă în Italia. În carte sunt pozele a zece familii care trăiesc aceeaşi dramă.

„Părăsindu-şi copiii, ei vor să le dea un viitor”

În prima parte a volumului sunt imagini făcute în satele Moldovei – copii care cresc şi se descurcă singuri cu toate problemele vieţii, prin care eşti martor la bucuriile, tristeţile lor. Cea de-a doua parte reflectă viaţa părinţilor departe de casă.

 

Colectarea şi selectarea fotografiilor documentare pentru carte i-au luat Andreei Diefenbach aproximativ doi ani de zile. „Am fost de şase ori în Moldova şi de cinci ori în Italia în acest timp”, mărturiseşte ea.

 

„Acestea sunt Olga, Sabrina şi Carolina. Mama lor a emigrat ilegal în Italia cu cinci ani în urmă. Fetele au trăit singurele în acest timp cu susţinerea unui unchi”, descrie una din poze nemţoaica, în timp ce prezintă albumul cu fotografii.

Mărturiseşte că la început o durea când vedea modul de trai al copiilor rămaşi fără părinţi, dar mai ales în ultimii doi ani, când a devenit mămică. Dintr-o altă poză aflăm că un băiat de vreo 14 ani nu şi-a văzut mama de şapte ani de zile. „Femeia a aplecat cu soţul în Italia. Acolo au divorţat. Şapte ani a durat până când mama şi-a legalizat şederea în Italia ca să-şi poată lua băiatul cu ea”, povesteşte cu tristeţe nemţoaica. În timpul discuţiei, îţi dai seama că ştie totul despre traiul copiilor moldoveni – orfani cu părinţi în viaţă. Potrivit Andreei, multe din aceste istorii prezentate în carte au un final fericit. Copiii au plecat în Italia şi sunt alături de părinţi. Asemenea cazuri în Moldova sunt sute, mii. „Părinţii sunt nevoiţi să-şi lase singuri copiii din cauza sărăciei. Părăsindu-i pe copii, părinţii vor să le dea un viitor”, a accentuează ea.

 

Istorii de viaţă cu final fericit

Andrea spune că se întâlnesc şi în Germania asemenea cazuri, dar  foarte rar. „Germania este de cealaltă parte a problemei, la noi vin să lucreze din Polonia, Turcia, Italia”, spune fotografa.

„Am fost la ţară şi le-am prezentat pozele din carte. Am văzut  strălucire în ochii copiilor. Erau impresionaţi şi asta pentru mine contează”, mărturiseşte Andrea.

Volumul cu fotografii al Andreei Diefenbach a făcut să fie invitată la interviuri şi emisiuni în Germania. „Multă lume în Germania nu ştie nimic despre Moldova. Prin aceste poze vor cunoaşte şi statul Republica Moldova, şi una din problemele cu care vă confruntaţi. Este vorba despre migraţia muncii, răspândită în prezent în toată lumea. O temă de actualitate, provocată de fenomenul globalizării. Republica Moldova este o ţară mică, dar afectată grav de fenomenul migraţiei”, crede Andrea Diefenbach.

„Land ohne Eltern” este al doilea album pe care-l publică, primul fiind o culegere de fotografii ale mai multor autori despre epidemia SIDA în Ucraina, apărut în anul 2008, care cuprinde 100 de fotografii. „Prin aceste mărturii fotografice am vrut să ofer locuitorilor din Europa Occidentală imagini din Est”, conchide ea.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.