„NIT-ul este un pericol de intoxicare pentru cetăţeni”

AUDIOVIZUAL // Postul de televiziune NIT, portavoce a Partidului Comuniştilor

Deşi a fost sancţionat de trei ori, aplicându-i-se cea mai mare amendă şi interzicându-i-se plasarea pe post a publicităţii timp de cinci zile, NIT, postul de televiziune cu acoperire naţională, continuă să facă partizanat politic. În cadrul buletinelor de ştiri şi emisiunilor, acesta favorizează formaţiunea comunistă şi defavorizează celelalte partide. Mai mult, în această săptămână NIT a prezentat un documentar în care Vlad Filat, Mihai Ghimpu şi Marian Lupu sunt prezentaţi ca agenţi secreţi ai României. Filmul conţine declaraţii ale experţilor din tabăra comunistă şi concluzii ale autorilor. Potrivit lui Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente, Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu reuşeşte să facă să fie respectată legislaţia în domeniul mass-media.

Rapoartele de monitorizare a presei pe perioada campaniei electorale prezintă postul de televiziune NIT ca portavoce a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). Deşi a fost sancţionat de mai multe ori pentru partizanat politic, acest post tv a difuzat în săptămâna curentă un documentar despre Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) în care preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat şi preşedintele interimar al RM, Marian Lupu, sunt prezentaţi ca agenţi secreţi ai României.

Sancţionat de trei ori

Jurnaliştii afirmă că liderii AIE vor să lichideze statul Republica Moldova. Argumentele invocate de aceştia sunt vizitele „dese” ale premierului Vlad Filat la Bucureşti şi ultima întâlnire dintre preşedintele interimar al RM, Marian Lupu, şi cel al României, Traian Băsescu. În film, liderul PL este numit „unionistul Ghimpu”, iar candidatul liberal la funcţia de primar al capitalei, „nepotul său Chirtoacă”. În acelaşi timp, documentarul conţine pasaje decupate din context, concluzii ale jurnaliştilor, iar ca experţi figurează persoane apropiate PCRM-ului.

Solicitat de JURNAL, Marian Pocaznoi, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), ne-a declarat că autoritatea respectivă, în momentul în care depistează încălcări ale unui capitol din Codul Audiovizualului, aplică sancţiuni. „NIT a fost sancţionat de trei ori pe perioada campaniei electorale. Pe 18 mai a primit o avertizare publică, peste nouă zile, a fost amendat cu suma maximă, 300 de unităţi convenţionale, adică 5 400 de lei, iar pe 3 iunie curent, acestuia i s-a interzis pentru cinci zile să plaseze publicitate. Toate aceste a sancţiuni au fost aplicate ca urmare a neregulilor depistate de operatorii care au întocmit rapoarte de monitorizare”, a menţionat Pocaznoi.

Televiziune partizană politic

Potrivit actului făcut public de CCA pe 15 iunie, NIT-ul a demonstrat constant o poziţie părtinitoare în favoarea unui singur partid, a PCRM-ului. Postul de televiziune NIT a avut un număr mare de subiecte care au reflectat întâlnirile electorale ale reprezentanţilor PCRM cu alegătorii în diverse localităţi ale Republicii Moldova care susţin programul electoral al acestora.

Formaţiunile din cadrul AIE şi candidaţii acestora au fost prezentaţi în lumină negativă. NIT nu s-a conformat cerinţelor cu privire la diversificarea surselor şi a utilizat imagini, tertipuri de montaj sau comentarii în scopul distorsionării faptelor reale sau în scopul denigrării imaginii celorlalţi candidaţi.

Şi Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, a prezentat ieri cel de-al patrulea raport de monitorizare a presei, în perioada 30 mai – 12 iunie 2011, modul în care a fost reflectată campania electorală pentru alegerile locale generale.

Potrivit raportului, postul de televiziune NIT s-a transformat într-o portavoce a PCRM-ului. „Volumul foarte mare, dar și conținutul știrilor denotă că, din punct de vedere editorial, NIT este o televiziune partizană politic, ceea ce contravine deontologiei profesionale şi prevederilor legale”, se menţionează în document.

„Unul din exemplele pe care vreau să le prezint sunt dezbaterile electorale, care sunt mimate, invitând unul sau doi deputaţi comunişti şi un expert din anturajul aceleiaşi formaţiuni. Aceştia, la rândul lor, lansează acuzaţii la adresa contracandidaţilor electorali, care, nefiind în studio, nu se pot da cu părerea”, a comunicat Macovei.

CCA eşuează

Marian Pocaznoi a spus că CCA va face public, pe 24 iunie,  un raport de monitorizarte a presei pe perioada celui de-al doilea tur de scrutin. „Dacă vor fi depistate încălcări, postul va fi sancţionat în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a opinat preşedintele CCA.

Pe de altă parte, Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe, organizate cu ocazia lansării celui de-al patrulea raport de monitorizare a presei pe perioada campaniei electorale, că NITe un pericol de intoxicare pentru cetăţeni.

„CCA-ul nu reuşeşte să facă să fie respectată legislaţia din domeniul mass-media. De fiecare dată sunt aduse exemple de încălcare flagrantă, însă sancţiunile aplicate nu-i pot obliga pe jurnaliştii acestui post de televiziune să respecte Codul Audiovizualului şi cel deontologic”, a opinat Macovei.

 

Marina LIŢA

foto: unimedia.md

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)