Nina Manechina din vitrina tractirului

Acum câtva timp făcea deliciul presei o ştire potrivit căreia atracţia unui magazin din New York au devenit manechinele vii din vitrină. Nişte fete lipsite de inhibiţii se îmbrăcau şi se dezbrăcau în spatele geamului, probându-şi cât ţine ziua hainele din linia vestimentară pe care o promovau.

Din când în când, modelele le făceau cu ochiul trecătorilor, invitându-i să intre. Spectacolul ţintuia în faţa supermarketului o mulţime de gură cască.

Seducţia modelelor vii

Nu doar magazinele moderne, fireşte, pot expune modele vii în vitrină pentru a atrage clienţii. La începutul secolului al XX-lea, bunăoară, prin faţa tractirului „Medved”, situat în impunătoarea casă a boierului Tulcinski din oraşul Tiraspol, se plimbau femei ispititoare care ademeneau bărbaţii să viziteze localul. Timpul s-a scurs, obiceiurile însă au rămas.

Zilele acestea, agenţiile de presă au receptat un dialog savuros pe Twitter între Dmitri Rogozin şi Nina Ştanski. Vicepremierul rus anunţa că din cauza răcirii timpului, se vede silit să îşi lase motocicleta în garaj până la primăvară. „Ministra de externe” de la Tiraspol a reacţionat rapid. „Veniți la noi în Nistrenia, Dmitri Olegovici! La noi e încă toamnă văratică! Cea mai frumoasă perioadă pentru plimbări cu motocicleta!”, i-a scris ea reprezentantului special al preşedintelui rus în Transnistria. Acesta nu s-a lăsat invitat de două ori.

„Nina, este o idee foarte bună! M-ați convins… la mijlocul lunii noiembrie, voi veni la Tiraspol. Și nu doar pentru a mă plimba cu motocicleta”, i-a răspuns cu tandreţe Dmitri. „Aştept”, a punctat cu aer promiţător Nina.

Nu vă mai întrebaţi ce-şi mai doreşte încă vicepremierul rus la Tiraspol în afară de plimbatul cu motocicleta. Riscaţi să fiţi indecenţi. Lăsaţi-o baltă. Se vede că „şefa diplomaţiei nistrene” este o femeie irezistibilă, iar bărbaţii politici de la Moscova sunt şi ei oameni.

Jilţul care-o prinde la faţă

Unde mai pui că Nina Ştanski, potrivit unei biografii romanţate care circulă prin stânga Nistrului, şi-a început cariera ca top model la Bender. Apoi a continuat ca manechin în Cipru. Această experienţă internaţională zice-se că a ajutat-o enorm să îmbrăţişeze ulterior meseria de specialist în diplomaţie şi politici externe.

Jilţul de „ministru”, neîndoios, o prinde pe Nina la faţă. Şi rezultatele muncii sale sunt pe deplin grăitoare. Cum credeţi, accepta oare Dmitri Rogozin să vină la Tiraspol, dacă era invitat pe Twitter de grăsanul Liţkai, cel dintâi „ministru de externe” din regiunea separatistă? Nu-i exclus ca emisarul special al lui Putin să nu fi dat curs cererii de a poposi pe meleagurile nistrene nici dacă ar fi fost rugat de însuşi Evgheni Şevciuk. Cu Nina însă pe post de amfitrioană e altă treabă.

Acum vă daţi seama că managementul de imagine al Moscovei în Transnistria nu-i deloc de neglijat. Vitrina cu manechine vii a autoproclamatei republici nistrene alintă privirea observatorilor şi călătorilor de tot felul în comparaţie cu fizionomia crispată a interlopului Igor Smirnov care arăta ca dracul.

Cu motocicleta pe gratis

Eu unul, de exemplu, înţeleg indignarea ministrului Lavrov şi furia preşedintelui Putin care, deunăzi, au răbufnit contrariaţi, când au aflat că CEDO a condamnat Rusia în dosarul şcolilor româneşti din Transnistria. Întreaga muncă ciclopică a Kremlinului de şlefuire a imaginii noii administraţii de la Tiraspol s-a dus pe apa sâmbetei.

Îl înţeleg şi pe Rogozin care va sosi în noiembrie în regiunea separatistă să se dea cu motocicleta pe gratis. Că doar n-o să-l pună Ştanski la cheltuială în tractirul de la Nistru pe care tot guvernul rus îl finanţează cu generozitate, nu-i aşa?

Un lucru însă rămâne neclar. Cât ne va costa pe noi politica paşilor mici şi împleticiţi pe care oficialii de la Chişinăul şi-i petrec cu obstinaţie pe drumul până la Tiraspol şi înapoi? Cât ne va ţine cureaua? Vorbesc, bineînţeles, de preţul politic şi cel moral.

 

Petru Bogatu

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu