Nimic nu se schimbă

SCANDAL // Primarul Chirtoacă susţine că Serghei Cociorvă, noul comisar al municipiului Chişinău, ar fi fost implicat în torturarea tinerilor după evenimentele din aprilie 2009

Noul comisar general al poliţiei municipale nu-i inspiră încredere primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă. Edilul capitalei susţine că persoana numită în această funcţie nu are reputaţie foarte bună, fiind intens promovat pe timpul guvernării comuniste. Ba mai mult, Chirtoacă susţine că deţine probe potrivit cărora noul comisar, Serghei Cociorvă, ar fi fost implicat în torturarea tinerilor după evenimentele din aprilie 2009. Ministerul Afacerilor Interne susţine însă că a verificat aceste informaţii şi ele nu se adeveresc.

Serghei Cociorvă a fost numit oficial comisar general al municipiului Chişinău cu aproape o lună în urmă, după ce timp de mai bine de trei luni a asigurat interimatul acestei funcţii. Deşi funcţia de comisar al capitalei este una importantă, ordinul cu privire la numirea lui Cociorvă, semnat pe 19 februarie de ministrul de Interne Victor Catan nu a fost făcut public până acum. Despre această decizie nu a fost anunţat nici măcar primarul capitalei Dorin Chirtoacă. Oficialul susţine că nu a fost consultat înainte de a se lua decizia de a-l înscăuna pe Cociorvă, dar speră că această decizie nu este bătută în cuie şi ar putea fi revăzută în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. “Consider că în Ministerul de Interne sunt oameni care au fost marginalizaţi în perioada 2001-2009, care, de asemenea, sunt buni profesionişti şi ar trebui avuţi în vedere în viitor”, a menţionat primarul capitalei, citat de Ştirea Zilei.

Implicat în anchetele de după 7 aprilie?

Numele noului comisar general figurează în anchetele privind evenimentele din 7 aprilie. Cociorvă este acuzat de Anatol Mătăsaru că ar fi permis torturarea tinerilor în comisariate. “El este cel care, fără să se prezinte, mă interoga de cu seară până noaptea, în prezenţa şefului poliţiei criminale a Comisariatului General de Poliţie (CGP), Ruslan Saachian. Ultimul reacţiona la privirea şefului aplicându-mi lovituri când nu-i răspundeam pe plac. Acest Cociorvă, după primul interogatoriu nocturn din 8 aprilie 2009, mi-a dat timp să mă gândesc în izolatorul CGP la cele propuse: dacă vreau să fiu lăsat în pace, în puşcărie sau în viaţă. Tot el este cel care a venit peste o zi cerându-mi să dau declaraţii false precum că liderii politici din opoziţia de atunci mi-au finanţat protestele cu porcul şi măgarul, iar scenariul îi aparţine jurnalistei Lorena Bogza de la Pro TV”, acuză Mătăsaru, subliniind că noul comisar ar fi şi rudă cu Gheorghe Vicol, presupusa victima din dosarul jumărilor, intentat vara trecută pe numele protestatarului.

”Informaţiile nu s-au adeverit”

Cociorva s-a numărat şi printre şefii de direcţii MAI, despre care ministrul Catan a spus, anterior, că au fost implicaţi în campania electorală din 2009. “În Zona Centru, activa reprezentanta Zinaida Greceanâi, ex-ministrul Gheorghe Papuc, reprezentanţii MAI: Vladimir Botnari, Sergiu Cociorvă, Ion Berbinschi, Tudor Hâncu şi alţi şefi de direcţii ale MAI”, declara ministrul, într-o conferinţă de presă, în decembrie 2009.

Acum însă, Victor Catan afirmă că Serghei Cociorvă nu a fost implicat în torturarea tinerilor după 7 aprilie. ”S-au făcut investigații, iar informațiile nu s-au adeverit”, a precizat Catan.

Menţionăm că în perioada când în fruntea MAI se afla Gheorghe Papuc, Serghei Cociorvă a deţinut mai multe funcţii importante în poliţie, ultimul său post fiind de şef-adjunct al Departamentului serviciilor operative. (După Ştirea Zilei.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)