„Nimeni nu ştie că e român!”


Dacă acum 15 ani, majoritatea elevilor care absolveau liceul din Costiceni îşi continuau studiile în universităţile din R. Moldova sau România, astăzi lucrurile stau cu totul invers. „În defavoarea orelor de română, au fost introduse mai multe de ucraineană”, ne-a spus o elevă de la liceul „Ion Vatamanu” din Costiceni.

Părinţii nu se împotrivesc. Mai mult, aceştia se bucură că odraslele lor, când merg la studii în universităţile din oraşele mari ucrainene, nu pot fi identificaţi ca vorbitori de română. „Nepotul meu învaţă în anul trei la facultatea de fizică din Cernăuţi. Mi-a spus că nu se deosebeşte de ucraineni, nimeni nu ştie că sunt român!”, spune mândră Serafima Garabajiu, fosta profesoară de franceză.

Astăzi, liceul care îi poartă numele poetului Ion Vatamanu numără aproximativ 400 de elevi, deşi, cu mai puţin de zece în urmă, numărul acestora depăşea 650 de copii.


„Tare mulţi consăteni s-au stabilit cu traiul la Chişinău. Dacă aţi auzit de numele Captari, toţi sunt de la Costiceni. Numai pe uliţa mea, care nu e tare mare, am numărat şapte persoane care stau la Chişinău. Oameni mari. Şi fiul meu e acolo, lucrează la Gara de Sud”, spune mândră Serafima Garabajiu.

Legendă:

La 1 septembrie 1997, Şcolii Medii Costiceni i s-a conferit numele lui Ion Vatamanu, iar pe clădirea acesteia a fost dezvelit un basorelief cu chipul poetului. Vatamanu s-a născut şi a copilărit în această localitate, iar în tinereţe, mai bine de zece ani, a lucrat ca profesor la şcoala din sat.

 

 

 

The following two tabs change content below.