„Nimeni nu-l vrea pe Smirnov, poate doar Filat”

Vlad Filat şi Igor Smirnov s-au înţeles că se vor întâlni la 30 noiembrie – 1 decembrie la Vilnius. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc în contextul în care fiul liderului separatiştilor este anchetat de către autorităţile ruse pentru furt de fonduri publice în valoare de 5 milioane de dolari. Rusia a ştiut de furturi întotdeauna, dar a iniţiat ancheta pentru a-l schimba pe Smirnov cu Kaminski pentru că ultimul este uşor de manipulat, susţin analiştii.

Vadim VASILIU

Premierul Vlad Filat s-a întâlnit ieri cu liderul separatiştilor, Igor Smirnov, la sediul OSCE din or. Bender. În urma negocierilor, cei doi au semnat o declaraţie comună în care se menţionează că s-a ajuns la un consens pe marginea câtorva puncte. „Am convenit că vom relua negocierile în formatul 5+2, având la bază caracterul permanent. Acesta este punctul cel mai important. Am convenit asupra reluării transportului mărfurilor pe calea ferată. Urmează să creăm un grup de lucru  care ar supraveghea activitatea organelor de drept. Urmează să soluţionăm problema conexiunii telefonice între ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Vlad Filat după întâlnire.

Contactat de JURNAL, politologul Ernest Vardanian, fostul deţinut politic de la Tiraspol, a spus că nu înţelege gestul premierului de a purta negocieri cu Igor Smirnov din moment ce acesta nu este dorit de nimeni, nici de Moscova. În opinia lui Vardanian, Smirnov îşi face propriul joc politic şi nu doreşte, de fapt, reglementarea diferendului transnistrean. „Niciodată Smirnov nu a fost şi nu va fi o persoană care va fi de acord cu politica RM. Ceea ce face acum cu Vlad Filat este un joc politic, nu atât direcţionat spre RM, cât spre Federaţia Rusă. Ar fi o greşeală pentru conducerea RM să aibă astăzi negocieri cu Igor Smirnov”, a declarat Vardanian.

Leancă: „Nu recunoaştem alegerile”

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a precizat anterior că R. Moldova nu-şi poate permite luxul de a nu iniţia dialogul oficial între Chişinău şi Tiraspol, chiar dacă autorităţile constituţionale din RM nu recunosc alegerile din regiune. „Pornind de la faptul că nu recunoaştem aceste alegeri, pentru noi este mult mai important să imprimăm acestui proces, care este încă destul de firav, destul de fragil, o anumită continuitate şi consistenţă, astfel că nu ne putem permite luxul să aşteptăm ca ciclurile aşa-ziselor alegeri să se deruleze”, a declarat Leancă.

Oleg, anchetat pentru corupţie

Întâlnirea dintre Vlad Filat şi liderul separatiştilor s-a desfăşurat în plină campanie electorală de pe malul stâng al Nistrului. În această campanie pentru preşedinţia autoproclamatei republici nistrene, Moscova a anunţat oficial că îl susţine pe Anatoli Kaminski, contracandidatul liderului actual. În acelaşi timp, Oleg Smirnov, fiul liderului de la Tiraspol, este anchetat pentru furt prin deturnări de fonduri. Anchetatorii ruşi vehiculează suma de 160 de milioane de ruble, circa 5200000 de dolari, spălaţi din fondurile destinate ajutoarelor umanitare alocate autoproclamatei republici nistrene. Potrivit publicaţiei ruse „Kommersant”, fiul lui Igor Smirnov este proprietarul a trei firme la Moscova prin intermediul cărora au fost spălate fondurile.

După părerea lui Vardanian, Rusia a ştiut întotdeauna despre actele de corupţie din stânga Nistrului, însă nu s-a sesizat pe marginea acestora din cauza că Igor Smirnov a servit Rusia: „Este un fel de avertizare pentru Igor Smirnov. În cazul în care  acesta nu-şi va da seama de situaţia în care s-a pomenit, Moscova va scoate la iveală şi materiale legate direct de Igor Smirnov”.

Negocieri iniţiate de Merkel

La summit-ul Rusia-NATO din iulie curent de la Hanovra, Germania, pe agenda de zi la întâlnirea dintre Angela Merkel şi Dmitri Medvedev s-a discutat despre reluarea negocierilor oficiale în format 5+2. În opinia lui Vardanian, acesta a fost imboldul pentru reluarea negocierilor de acum: „Federaţia Rusă vrea să-şi îmbunătăţească relaţia cu Occidentul, anume cu Germania. În acest sens, autorităţile ruse vor să demonstreze Occidentului că sunt capabile să rezolve problema transnistreană în mod constructiv, astfel încât politica securităţii europene, despre care Rusia vorbeşte de mai mulţi ani, să fie realizată, pentru că Germania pune o condiţie Rusiei. Dacă Rusia îşi doreşte această securitate, ea trebuie să-şi retragă armamentul şi trupele de pe teritoriul RM şi să reîntregească RM. Nu zic că ruşii vor pleca din R. Moldova complet, dar oricum vor să-l înlăture pe Igor Smirnov, pentru că este obstacolul principal”.

Kaminski, un om de paie

Principalul motiv al Rusiei pentru a-l instaura pe Kaminski la preşedinţia de la Tiraspol ar fi, în opinia politologului, faptul că acesta este uşor de manipulat: „Kaminski nu reprezintă absolut nimic. Este o bucată de aluat din care Moscova va face ce va dori. Anatoli Kaminski va fi o persoană mult mai uşor dirijată decât Igor Smirnov. Nu are ambiţii, nu are o imagine  politică distinctă. Moscova a înţeles foarte bine că prin el poate aplica politica pe care şi-o doreşte”.

Ce va fi cu pensiile?

Contactat de JURNAL, Alexei Catană, un locuitor al oraşului Râbniţa, ne-a spus că va merge pentru prima dată la alegerile din regiunea separatistă, bazându-se pe ideea „mai bine oricine decât Smirnov”. Totodată, Alexei ne-a spus că oamenii din regiune sunt frustraţi din cauza că nu înţeleg unde să tragă, fiindcă liderul lor nu este susţinut de Moscova. „Oamenii sunt într-o stare confuză, deoarece se tem că nu vor mai avea pensii de la Moscova. La sate, oamenii spun că Smirnov a furat deja, iar dacă va veni Kaminski, acesta va începe să fure de la zero”, crede Catană.

De aceeaşi părere este şi Ernest Vardanian: „Oamenilor le este frică, pentru că se aşteaptă la provocări, operaţiuni ale structurilor de forţă. Pe de altă parte, oamenii sunt nedumeriţi, deoarece nu înţeleg de ce Moscova vrea aşa de tare să-l înlăture pe Smirnov. Totodată, nu sunt siguri de viitorul lor, nu ştiu dacă vor primi mai departe ajutor din partea Federaţiei Ruse”.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)