Nicolae Timofti: „Sunt român, la fel cum au fost părinții, bunicii mei și tot neamul care trăiește pe acest pământ”

Inaugurarea presedintelui RM, Nicolae Timofti. 23.03.2012, Palatul Republicii.

Foto: Nadea Roşcovanu

Preşedintele R. Moldova a susţinut astăzi o prelegere publică la Academia de Ştiinţe a Moldovei dedicată sărbătorii Limba noastră cea Română. În discursul său, şeful statului a vorbit despre problemele legate de cele două denumiri ale limbii care scindează populaţia, specificând că „suntem etnici români, deşi ne spunem moldoveni”.

„Menținerea situației de ambiguitate și duplicitate, alimentată de forțe ostile nouă, este inadmisibilă. Vehicularea în continuare a două denumiri ale aceleiași limbi înseamnă scindarea continuă a societății moldave. Cine nu înțelege acest lucru este împotriva dezvoltării statului nostru. Nu mai putem continua înaintarea pe calea neadevărului.

Demult trebuia să se pună capăt ezitărilor de acest gen. Suntem etnici români, deși ne spunem moldoveni. Voi aminti, în acest context, opinia unui lingvist notoriu, de valoare universală, a ilustrului savant Eugeniu Coșeriu, pământeanul nostru, care considera că moldovenii fac parte din românitate. Dacă ne identificăm ca moldoveni, suntem în chip firesc români. Aceasta este identitatea noastră etnică, istorică, culturală și lingvistică”, a spus Timofti.

Şeful statului a amintit că, în urmă cu aproape trei ani, la 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a decis în baza Declarației de Independență și a concluziilor științifice ale Academiei de Științe a Moldovei, definitiv și ireversibil, denumirea corectă a limbii de stat, aceasta fiind limba română.

„În acest sens, modificarea articolului 13 din Constituție nu mai lasă loc de discuții și dispute. Ea este o obligație a Parlamentului. Trebuie să fie clar pentru toata lumea și pentru membrii legislativului, în primul rând: modificarea articolului 13 înseamnă un gest de corectitudine politică și juridică din partea Parlamentului, în sensul executării Hotărârii Curții Constituționale și nimic mai mult. Așa se procedează într-un stat de drept”, a spus Timofti.

Acesta a mai relevat că în discuţii private cu unii şefi de state, membri ai CSI, atunci când a fost întrebat de ce origine este, a spus că „sunt român, la fel cum au fost părinţii şi bunicii mei”. „Să însușim și să acceptăm odată pentru totdeauna acest adevăr și să ne căutăm de alte lucruri, care necesită efort și concentrare. Lupta absurdă împotriva evidenței, împotriva adevărului nicicând nu a avut sorți de izbândă. Ea mistuie doar puterea ziditoare de care este atâta nevoie în alte sfere ale vieții noastre. (…)

Să le asigurăm savanților noștri condițiile necesare pentru a putea să-și urmeze cu dedicație cursul cercetărilor. Să avem încredere în onestitatea lor. Să le exprimăm recunoștința bine meritată și să le mulțumim celor care nu au părăsit câmpul de luptă și au ajutat societatea noastră să se mențină în albia adevărului științific. Politicul, care a beneficiat în urma indeciziei populației și a vehiculat în toate campaniile electorale subiectul limbii române, să se maturizeze și să-și orienteze energiile spre alte domenii. Spre cel economic, bunăoară, cel financiar, unde breșele ne-au sărăcit și dificultățile ne-au năvălit. La ceas aniversar, îndemnul meu către toți cetățenii R. Moldova este să nu ne abatem din drumul nostru, să urmăm cu strictețe vectorul european de dezvoltare”, a fost îndemnul şefului statului.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)