Nicolae Timofti: „În caz de eşec, pierde RM”

Astăzi, Parlamentul urmează să aleagă preşedintele ţării. Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte al ţării, spune că a acceptat să candideze la funcţia de preşedinte deoarece susţine întru totul programul de guvernare al AIE şi nu vede o altă cale pentru Republica Moldova decât integrarea europeană. Nu poate să prevadă cum se vor comporta deputaţii. „Eu am să pierd doar ca cetăţean, ceea ce înseamnă că împreună cu alţi cetăţeni voi fi dezamăgit. Dar, în calitate de candidat, eu nu voi pierde nimic”, ne-a spus Nicolae Timofti. Mai multe aflaţi din interviul care urmează.

– Dle Timofti, ce gânduri vă frământă pe ultima sută de metri a alegerii preşedintelui?

– Mă frământă ce va fi mai departe cu RM, indiferent care vor fi rezultatele alegerilor, că voi fi ales sau nu. În cazul în care voi fi ales, mă gândesc la ce voi întreprinde ca să trăim mai bine, să ieşim din sărăcie, să trăim în înţelegere, ca toţi cetăţenii să aibă o viaţă mai bună. Pe plan politic, aş vrea să fie înţelegere între forţele politice, între guvernare şi opoziţie. Mă aştept la orice, nu mi-am înaintat eu candidatura, ci deputaţi din AIE, şi ei vor decide astăzi. Am acceptat să candidez pentru că sunt de acord întru totul cu programul de guvernare al AIE, care prevede integrarea europeană. Altă cale pentru RM nu văd.

– Cum veţi încerca să consolidaţi societatea? Voronin împărţea cetăţenii în „ai noştri” şi „ai voştri”.

– În primul rând, nu voi folosi astfel de termeni la adresa cetăţenilor RM, una din cele mai mari dorinţe a cărora este, totuşi, să trăiacă mai bine. Atât Alianţa de guvernare, cât şi opoziţia trebuie să contribuie la aplanarea acestor conflicte, venind cu propuneri şi acţiuni concrete în acest sens. Cred că opoziţia ar trebui să revină în Parlament şi să se gândească mai mult la soarta celor care i-au încredinţat votul.

– În cazul în care veţi fi ales preşedinte, care vor fi relaţiile Dvs. cu PCRM?

– Dacă voi fi ales, voi fi nepărtinitor. Nu voi împărţi partidele în prietene şi duşmane. Dacă va dori să converseze cu mine liderul Partidului Comuniştilor,  sunt deschis să discut cu el orice problemă.

– Credeţi în sinceritatea tuturor componentelor AIE, se vrea cu adevărat să fie ales preşedintele, mai ales că Mihai Godea a exprimat anumite rezerve în acest sens?

– N-am cerut de la nimeni voturi. Membrii AIE şi-au dat semnătura pentru candidatura mea. Nu pot să prevăd cum se vor comporta. Pot să accepte, dar pot în orice moment să se dezică să-şi mai dea votul. Nu exclud şi un astfel de comportament.

– Ce veţi face ca să împăcaţi lucrurile în AIE, ţinând cont de multiplele divergenţe care au măcinat în ultima vreme Alianţa?

– În cadrul întâlnirii cu liderii Alianţei am discutat acest aspect. Că e necesar să restabilim încrederea oamenilor în partidele de la guvernare, să arătăm că ne ocupăm de problemele vieţii omului, e vorba de economie, salarii, locuri de muncă. E şi firesc să fie şi unele contradicţii, dar e important ca în urma acestora să se vină cu o soluţie comună, şi împreună vom tinde spre acest lucru.

– Care vor fi relaţiile Dvs. cu ţările vecine?

– Doresc să avem relaţii bune cu toţi vecinii, care să fie în folosul RM. Am mai spus: ţările mari fac o politică mare, iar ţările mici trebuie să facă o politică deşteaptă. Noi avem oameni deştepţi, tineri, ţine de datoria noastră să le dăm posibilitatea de a se afirma. Vreau ca să continue în aceeaşi manieră relaţiile speciale, bune, pe care le avem cu România.

– Cine totuşi v-a înaintat pentru această funcţie? Se vorbeşte că Mihai Ghimpu v-ar fi înaintat candidatura la funcţia de preşedinte?

– Propunerea a venit din partea AIE şi a fost o propunere colectivă. Nu numai dvs., ci mai mulţi mi-au adresat această întrebare. Dacă voi spune că, iniţial, unul sau altul mi-a făcut propunerea să candidez, voi da naştere la suspiciuni că aş fi omul lui cutare sau al lui cutare, şi nu mi se pare corect. Propunerea a venit din partea Alianţei. Ei au spus: noi ne-am înţeles şi am convenit în privinţa persoanei dvs., vă propunem să acceptaţi şi credem că nu trebuie să refuzaţi. E prima oară când am convenit toţi liderii AIE asupra unei candidaturi şi credem că nu trebuie să refuzaţi. Aşa mi-au zis. Eu am acceptat gândindu-mă că fac acest pas pentru binele ţării.

– Aţi discutat cu mai multe partide politice, cu cine v-a părut mai dificilă discuţia?

– N-am simţit presiuni din partea niciunui partid, au dorit să cunoască viziunile mele asupra problemelor legate de activitatea preşedintelui, de situaţia din ţară, de relaţiile cu alte state, de cum văd eu relaţiile în plan intern şi extern. Avem programul AIE, mă voi ghida în primul rând de acesta. Împreună cu partidele AIE aş vrea, în cazul în care voi fi ales, să reuşim să majorăm pensiile, salariile, să stopăm exodul cetăţenilor din ţară.

– Cum comentaţi afirmaţiile PCRM precum că actualul legislativ şi-a pierdut legitimitatea?

– Este opinia lor. Personal consider că Parlamentul este cu acte în regulă. Comuniştii, care nu se prezintă la şedinţe şi declară că nu recunosc actualul legislativ, fac totuşi, parte din acesta şi acceptă salariile. Totodată, ei au înaintat Parlamentului moţiunea de cenzură asupra Guvernului. Deci reiese că ei recunosc legalitatea acestuia.

– Cum comentaţi rezervele deputatului Mihai Godea de a vota preşedintele?

– Sunt problemele lui. Eu am avut cu el o discuţie care a durat mai bine de o oră. Poate nu i-am plăcut, poate are alte viziuni, dar în discuţii mi s-a părut sincer şi aproape. Politicienii au însă argumentele lor, nu cunosc toate dedesubturile. Va fi o decizie personală a domnului Godea.

– Cu socialistul Dodon aţi avut două întâlniri, la care aţi discutat „cele 10 elemente incluse în testul statalităţii”? Asupra cărora dintre acestea aţi avut divergenţe?

– La întâlnirea pe care am avut-o ieri cu Igor Dodon, acesta a vrut să concretizeze anumite lucruri, mi-a adresat întrebări pe care de fapt mi le-a adresat şi la prima întâlnire. Cum văd eu relaţiile cu Federaţia Rusia, România, UE. Au fost şi nişte divergenţe asupra unor probleme pe care nu vreau să le discutăm acum. N-aş vrea să le accentuez deoarece nu mi se par primordiale. Mi s-a părut că a rămas satisfăcut de discuţia noastră.

– Ce părere aveţi despre presiunile unor forţe de stânga care cer decretarea limbii ruse drept a doua limbă oficială?

– Este o întrebare mai veche. Să decidă societatea dacă este necesar sau nu. Noi, băştinaşii, ar trebui mai întâi să învăţăm bine limba noastră. Şi fiecare reprezentant al altei naţionalităţi are dreptul să studieze limba şi cultura ţării lor. Aşa e în toată lumea. Dar, obligatoriu, fiecare cetăţean trebuie să cunoască limba de stat, limba noastră.

– Aţi promulga legea anti-discriminare în cazul în care aceasta ar fi votată de Parlament?

– Aşa legi sunt şi în alte state şi ele sunt necesare ca să excludă discriminarea pe orice principii. Nu putem merge împotriva cursului normal al unei societăţi democratice.

– Cum vedeţi dvs. combaterea corupţiei la nivel înalt, în general, şi în domeniul justiţiei, în special?

– Corupţia, din păcate, există în toate domeniile vieţii noastre. Rădăcinile acesteia sunt în sărăcia şi mentalitatea cetăţenilor. Este necesar în primul rând ca în funcţiile de stat funcţionarii să fie aleşi pe criterii obiective, profesionale. De aici porneşte totul. Şi este evident că acest funcţionar trebuie asigurat material ca  să nu-şi bage mâna în alte buzunare. Aş vrea să ajungem la situaţia când să fie dezrădăcinată corupţia, mai cu seamă în justiţie, şi cred că acest lucru e posibil.

– Ce şanse credeţi că aveţi pentru a fi ales şi cine va pierde în cazul în care nu sunteţi ales, RM sau candidatul Timofti?

– Eu nu pierd nimic. Eu am să pierd doar ca cetăţean, ceea ce înseamnă că împreună cu alţi cetăţeni voi fi dezamăgit. Dar, în calitate de candidat, eu nu voi pierde nimic. Deoarece mai sunt candidaturi ca mine, şi poate mai bune ca mine, căci noi avem mulţi oameni deştepţi.

– Ce mesaj le transmiteţi deputaţilor?

– Ei mi-au propus, eu am acceptat să candidez. În continuare ei trebuie să procedeze aşa cum consideră de cuviinţă.

– Vă mulţumim.

Interviu realizat de Svetlana Corobceanu

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu