Nicolae Popa: Mângâieri la preţ redus

Refrenul acestor zile aducătoare de vacanţă sună cam aşa: „Dragi copii, nouă ne plac copiii! Aşa că daţi-vă mai aproape să vă îmbrăţişăm!”. Şi, efectiv, cei mari îi îmbrăţişează pe cei mici împreună cu braţele de flori ce li se aduc (celor maturi, desigur!). E cel puţin ciudat că de Ziua Copiilor, tot ei, copiii, trebuie să le aducă flori oamenilor maturi, ca dovadă că sunt conştienţi de grija ce le-o poartă încă din faşă şi chiar încă de pe vremea primei ecografii. Ce-i drept, unii par să nu fie mulţumiţi că se aleg doar cu buchete de flori în semn de mulţumire, sugerând că ar fi cazul ca tot ei, copiii, să pună şi de băut dacă e ziua lor.

Dacă te uiţi mai atent la ce li se întâmplă copiilor în aceste zile prevestitoare de alegeri anticipate, în înghesuiala careurilor supravegheate cu duioşie de celebrităţi locale şi chiar de celebrităţi pur-sânge, ai impresia că biblicul îndemn „Lăsaţi copiii să vină la mine!” e înlocuit cu „Împingeţi, bre, copiii să vină la mine! Numai la mine!”. Şi fiecare copil se poate pomeni că are, pe lângă naşii de botez, o droaie de naşi politici. Or, nu se poate ca un comunist să mângâie pe cap un copil şi să nu întrezărească în el un octombrel sau un pionier gata să se jertfească pentru cauza lor. La fel cum orice liberal nu îşi poate stăpâni emoţiile când se convinge că toţi copilaşii cărora le pune mâna pe cap au un comportament tipic liberal după felul cum se încăpăţânează fiecare să facă anume să sune ultimul clopoţel. Ca să nu mai zicem de clipele înălţătoare pe care le trăiesc democraţii când mângâie creştetele unor pici şi simt cum fiecare arde de nerăbdare să crească cât mai repede şi să li se alinieze ca înălţime.

Pe scurt, de Ziua Copilului, politica moldovenească anunţă mângâieri la preţ redus. Şi e o mare fericire să fii copil în această zi, la fel cum în restul zilelor e o mare fericire să fii om mare. Rar cine dintre copii rămâne nemângâiat în această zi, la fel cum pe parcursul anului rar cine rămâne neurecheat. Se poate spune că viitorul e în mâinile celor care astăzi sunt abia în clasa întâi, la fel cum prezentul e în mâinile celor ce reprezintă azi clasa politică. Iar aceştia ar fi cazul să dea dovadă anume acum de suficientă maturitate părintească, dacă nu politică, şi să se pună de acord în privinţa unei singure chestiuni. Şi anume: să le promită copiilor că nu le vor strica vacanţa. Mult aşteptata lor vacanţă, care, în sfârşit, a venit după patru trimestre de îmbrăţişări sufocante. Să le promită copiilor că nu vor fi nevoiţi să stea în taberele de odihnă cu telefoanele mobile duse mereu la ureche ca să afle dacă nu li s-a întâmplat ceva părinţilor sau fraţilor şi surorilor mai mari pe străzile Chişinăului.

The following two tabs change content below.
Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Ultimele articole de Nicolae Popa (vezi toate)