Nicolae Nucă a fost rechemat

Consulul general al Republicii Moldova la Bologna, Nicolae Nucă, a fost rechemat. Decizia a fost luată la şedinţa Guvernului. Potrivit viceministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, decizia MAEIE a fost luată în urma unei investigaţii interne a ministerului, care a depistat o serie de încălcări în activitatea consulatului.

Nicolae Nucă a fost numit în această funcție în 2009. Din 2007 până în 2009, acesta a deținut funcția de consul în cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Roma, Italia. În 2008–2009, a fost reprezentantul oficial al companiei ASCOM în Irak, iar între 2001 şi 2004 a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău.

Amintim că MAEIE s-a autosesizat în baza articolului „Moldovenii, supăraţi pe taxe majorate la Consulatul RM din Bologna” publicat în JURNAL pe 30 august 2013. Ministerul a solicitat în aceeaşi zi explicaţii de la conducerea Consulatului de la Bologna, Italia.

Ca rezultat al examinării argumentelor, explicaţiilor şi opiniilor prezentate de către consul, MAEIE a decis să analizeze situaţia la faţa locului. În acest sens, s-a decis instituirea unui grup de lucru care a analizat cum are loc efectuarea traducerilor şi legalizarea documentelor.

Mai mulţi cetăţeni ai RM s-au plâns că erau despuiaţi la consulat. În loc de zece euro, pentru un act tradus, taxa oficială afişată pe site-ul Consulatului de la Bologna, oamenii au fost obligaţi să achite agenţiei de traduceri câte 30 de euro pentru o pagină. În timp ce la Ambasada Republicii Moldova la Roma taxa consulară pentru traducerea unui permis de conducere e de 51 de euro, la Bologna traducerea aceluiaşi document costa între 71 şi 111 euro.

Totodată, cetăţenii s-au mai plâns că, având nevoie de traducerea şi legalizarea unui act, consulul general Nicolae Nucă le direcţiona actele spre serviciile unei agenţii de traduceri din Roma condusă tot de un moldovean.

Potrivit cetăţenilor RM aflaţi în acest oraş, după ce la faţa locului au descins reprezentanţii ministerului cu un control, taxele la consulat au revenit la normalitate. Traducerea unei foi dintr-un act costă 15 euro, iar de o săptămână, traducerea unui permis costă 58 de euro.

Svetlana Corobceanu

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu