Nicolae Negru:De ce se „îmbrâncesc” Filat și Lupu înaintea vizitei lui Joe Biden?

Anunțul Casei Albe precum că vicepreședintele Joe (Joseph Robinette) Biden vine în vizită la Chișinău nu are cum să-i impresioneze prea tare pe moldovenii care observă o disproporție evidentă, eufemistic vorbind, între „succesele” interne și cele externe ale actualei guvernări. Dar nu numai „parada” scumpirilor pe care guvernul nu a fost capabil să o anticipeze (cazul Moldtelecom fiind din cele mai sfidătoare) poate fi cauza apatiei multor cetățeni. După efuziunea Occidentului la faptul în sine al constituirii AIE 1 și AIE 2, după atâtea elogii la adresa guvernului Filat 1 și Filat 2, vestea respectivă nu putea să-i mire prea mult. Dacă până și reprezentantul FMI, care nu este politician, se declară plăcut surprins de realizările RM, venirea lui Biden nu are cum să pară ieșită din comun, fiind privită ca un alt, și mai mare, „succes” extern al actualei guvernări. Dar nu mai mult.

Stricto sensu

Cu mici excepții, nici politicienii, nici presa nu s-au grăbit să comenteze noua știre, de parcă în fiecare lună avem vizitatori de un asemenea calibru. Întrebarea logică – de ce vine Joe Biden la Chișinău? – se pune mai mult formal. Precizarea Casei Albe precum că vicepreședintele american Joe Biden și soția sa, Dr. Jill Biden, vin la Chișinău ca să „semnaleze sprijinul pentru reformele democratice și economice în derulare și pentru aspirațiile de integrare europeană ale [Republicii] Moldova” este citită stricto sensu, atât de presă, cât și la cel mai înalt nivel administrativ și politic.

De exemplu, președintele interimar al RM, dl Marian Lupu, în interviul pentru „Europa Liberă”, declară că apropiata vizită a lui Joe Biden, la Chișinău, „este o vizită mai mult simbolică”, care „asigură o vizibilitate a Republicii Moldova”. În linii generale, mesajul prezidențial e că nu merită să ne agităm prea mult, chiar dacă putem presupune că Biden, în „turneul” său ce include și Moscova, va aborda neapărat și problema transnistreană.

Un detaliu nesemnificativ

Poate că dl Lupu manifesta mai mult entuziasm și mai multă propensiune pentru acest subiect, dacă Biden venea la invitația sa. Dar meritul respectiv s-a grăbit să și-l atribuie, printr-un comunicat de presă, premierul Vlad Filat, deși Casa Albă, în comunicatul său, face abstracție de acest detaliu cu totul și cu totul nesemnificativ, ca să ne exprimăm în stilul actualului premier. Pornit să stoarcă publicitate până și din „piatră seacă”, Filat a dorit, probabil, ca moldovenii să-i fie recunoscători pentru onoarea de a-l vedea la Chișinău pe vicepreședintele american (uitând de scumpiri?).

Ar fi o prostie enormă pentru liderii AIE să se îmbrâncească la trapa avionului Air Force 2, bătându-se pentru onoarea de a-l întâmpina pe înaltul oaspete american. Din păcate însă, oricât de caraghios ar părea, gestul lui Filat ne duce cu gândul la o asemenea evoluție a lucrurilor, de aceea e mai bine să o anticipăm. Să nu uităm și de experiența bizară a anului trecut, când Filat și președintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu, s-au îmbrâncit și și-au dat ghionturi, timp de o săptămână și ceva, după semnarea Tratatului de frontieră dintre RM și România. La o întâlnire recentă a Clubului de Presă și Marian Lupu a lăsat să se înțeleagă că nu este inclus în procesul de pregătire a vizitei unui „foarte și foarte” înalt reprezentant occidental. Și nu este exclus că lipsa de reacție a ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, din partea PD, la scumpirile operate de Moldtelecom să fie un fel de boicot al dispozițiilor lui Filat, un ghiont de răspuns la boicotarea lui Lupu din partea lui Leancă. Așa că situația s-ar putea să fie mult mai gravă decât pare.

Avocatul kosovar

Pe de altă parte, e greșit să se creadă că „Guliver vine în țara lilipuților”, vorba lui Petru Bogatu, doar în interes turistic, pentru a vedea, să zicem, faimoasele beciuri de la Cricova sau Mileștii Mici. Și ar fi păcat ca liderii AIE să se mulțumească doar cu valoarea simbolică a vizitei, oricât de importantă ar fi aceasta. Dacă ne interesăm cât de cât de biografia lui, aflăm că Joe Biden este un politician cu viziune și cu inițiativă în politica externă a SUA.

În calitatea sa de membru și de președinte al Comitetului pentru relații externe a Senatului SUA, a avut un rol de jucat în evenimentele din Balcani și nu numai, fiind unul din avocații cei mai activi ai independenței Kosovo. Rădăcinile irlandeze ale lui Biden îl determină, conform spuselor sale, să nu fie indiferent la manifestările de opresiune, și ar merita să se facă un efort pentru a-l informa cum se cuvine asupra cazului nostru. Ar fi un câștig enorm, mai cu seamă că Obama i-a și propus să-i fie partener în încercarea de a cuceri un al doilea mandat la Casa Albă.

Este important și faptul că vizita la Chișinău are loc în contextul „resetării” relațiilor ruso-americane și ale viitoarelor alegeri prezidențiale din Rusia. Să fie întâmplătoare recenta inițiativă a senatorului american Richard Lugar, fost președinte al Comisiei pentru relațiile externe, de a cere Casei Albe o reînnoire a eforturilor SUA în problema transnistreană, alături de Angela Merkel și Nicolas Sarkozy?

Un stat mic, dar care gândește

Chișinăul trebuie să demonstreze că, deși este un stat mic, poate gândi și are elaborate diferite strategii de reintegrare a raioanelor transnistrene. Mai cu seamă că Biden va veni de la Moscova, care va încerca să-i „vândă” vreuna din variantele planului Kozak. Este pregătit Chișinăul (mai cu seamă dl Lupu) să polemizeze cu Kremlinul, să prezinte un plan propriu al soluționării conflictului tranistrean, să spună răspicat că trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul RM? A învățat Lupu ceva din eșecul de la Moscova sau va încerca în continuare să stea în două bărci? Și mai important: vor fi capabili Lupu și Filat să vorbească cu o singură voce? Se va convoca Consiliul AIE pentru a elabora un singur punct de vedere în această chestiune? Va coopera Leancă cu Lupu sau acesta va trebui să afle, ca și Ghimpu, din presă despre ideile și acțiunile Ministerului de Externe și Integrare Europeană?

Cu câțiva ani în urmă, Joe Biden scria, în contextul problematicii Kosovo, despre miza și acțiunile Moscovei în crearea unor „guverne slabe, servile” în fostele state comuniste, despre folosirea „diplomației petrolului și gazelor” pentru subminarea democrațiilor din Europa de Est și „eforturile subtile ale Kremlinului de a exacerba conflictele teritoriale din Georgia, Republica Moldova și Azerbaijan”.

Ar fi păcat ca Lupu și Filat să demonstreze că sunt mai puțin informați decât oaspetele american.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)