Nicolae Negru: Votarea la 16 ani? De ce nu?

Ideea preşedintelui interimar Mihai Ghimpu de a se reduce până la 16 ani vârsta minimă de participare la votare a fost comentată cu ironie şi sarcasm nu numai de liderii comuniştilor, dar şi de unii jurnalişti care scriu pentru presa independentă. Majoritatea însă a tăcut. Partenerii de alianţă aşijderea.
Nici unii, nici alţii nu au dreptate, reducerea vârstei de vot este o temă care merită atenţie şi se dezbate de mai mult timp în Europa, inclusiv în România, unde ideea respectivă a fost îmbrăţişată de UDMR şi unii politicieni din alte partide. Cei care au râs pe seama lui Ghimpu nu şi-au dat măcar osteneala să consulte Wikipedia, să se intereseze cum stau lucrurile prin alte părţi. O discuţie pe această temă pornise în Internetul de limbă română la iniţiativa jurnalistului Doru Dendiu, până la declaraţia lui Ghimpu.
Propunerea aceasta se înscrie într-o tendinţă mai generală a reducerii pragului de vârstă pentru participarea la vot, care se înregistrează în lumea democratică începând cu anii ’70 ai secolului trecut. Începând cu 1995, unele landuri din Germania au permis tinerilor de 16 ani să participe la alegerile municipale. După 2000, s-a încercat, fără succes, reducerea vârstei minime de vot în California, Florida şi Alaska, iar în 2005 – în Canada. În alte state americane şi în Marea Britanie se mai discută această posibilitate şi, dacă e să judecăm după mersul dezbaterilor, rezultatul ar putea fi pozitiv.
În mai 2009, deputatul danez Mogens Jensen a prezentat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei o iniţiativă de reducere a vârstei de vot până la 16 ani.
Prima ţară din Europa, în care s-a reuşit acest lucru, în 2007, a fost Austria. La vârsta de 16 ani se votează în Brazilia, Cuba, Nicaragua. Tinerii de 16-18 ani pot vota în Serbia, Croaţia şi Muntenegru, dacă sunt angajaţi. La 17 ani se votează în Indonezia, Coreea de Nord, Sudan, Timorul de Est, Seychelles.
Într-o conferinţă de presă din 21 ianuarie 2009, şeful comisiei parlamentare pentru legislaţie şi construcţia de stat, Vladimir Pilighin, a declarat că printre cele 15 proiecte de legi introduse spre examinare în Duma Rusă era şi unul referitor la reducerea vârstei de vot până la 16 ani. Nu l-am auzit atunci pe Voronin să râdă pe seama ruşilor.
Argumentele împotriva acestei idei sunt simple: la această vârstă, tinerii nu sunt suficient de pregătiţi pentru viaţa politică, şi ar putea fi manipulaţi. Argumentele pro nu sunt mai puţin convingătoare: şi bătrânii pot şi sunt deseori manipulaţi, şi acest fapt nu atrage excluderea lor din viaţa politică.
Din punctul nostru de vedere, în condiţiile noastre, posibilităţile de manipulare a vârstnicilor, care deseori nu ştiu nici să scrie, nici să citească, sunt mult mai mari decât în cazul tinerilor de 16 ani. Cred că o discuţie pe această temă este cât se poate de necesară.
Nu e greu de ghicit de ce comuniştii sunt împotriva ideii lui Ghimpu, electoratul lor e cel vârstnic, electoratul liberalilor e mai tânăr şi PL ar fi avantajat în cazul unei schimbări. Dar avantajată ar fi în primul rând RM, căci s-ar despărţi mai repede de trecutul ei.
The following two tabs change content below.