Nicolae Negru: Veneţia nu crede lacrimilor

După cum era de aşteptat, Curtea Constituţională a avizat ambele proiecte de modificare a articolului privind modul de alegere a şefului statului, cel comunist şi cel prezentat de AIE. Acum, conform Constituţiei, Parlamentul trebuie să mai aştepte cel puţin şase luni de zile, până să înceapă examinarea proiectelor respective. Ceea ce înseamnă că legislativul actual nu va putea fi dizolvat decât în noiembrie. Asta dacă se procedează în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, care consideră că dizolvarea Parlamentului trebuie să se facă după ce se modifică articolul referitor la modul de alegere a preşedintelui RM, pentru a nu se ajunge la un blocaj similar celui de azi.

În noiembrie însă expiră mandatul de cinci ani al Comisiei Electorale Centrale.
Parlamentul poate vota prelungirea mandatului actualilor membri ai CEC pentru încă cinci ani, dar lucrul acesta ar putea să nu placă PCRM. Conform Codului Electoral, 5 din cei 7 membri ai CEC, propuşi de fracţiunile parlamentare, trebuie să fie din partea opoziţiei. S-ar putea ca nu numai AIE, dar şi PCRM să insiste asupra înlocuirii mai multor membri ai CEC. Faptul acesta face imposibilă organizarea alegerilor până la finele anului 2010.

În interesul comuniştilor e ca alegerile să fie organizate cât mai curând, până nu e depăşită criza şi nu e încetinită creşterea preţurilor. Există doar o singură posibilitate ca alegerile să fie organizate anul acesta: Parlamentul să fie dizolvat imediat după 15 iunie, lăsând modificarea Constituţiei pentru viitorul legislativ, cu riscul repetării ciclului de blocaje. În acest moment PCRM intră în coliziune cu recomandarea Comisiei de la Veneţia.

Alegerile nu pot fi organizate în 2010. Comuniştii pot apropia data alegerilor numai dacă votează proiectul de modificare a articolului 78, propus de AIE. Dar ei nu vor face lucrul acesta, fiindcă Voronin se opune alegerii preşedintelui RM prin vot direct. De sine stătător, nici Alianţa nu va putea amenda Constituţia. Chiar dacă va organiza un referendum, şi alegătorii vor spune da, amendamentul respectiv trebuie trecut prin Parlament şi adoptat cu două treimi din voturile celor 101 deputaţi. Comuniştii sunt în drept să refuze să voteze şi, astfel, RM va intra într-un nou blocaj, dacă juriştii de la Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională care i-a cerut avizul în chestiunea respectivă nu îşi vor schimba poziţia în ce priveşte modalitatea de modificare a Constituţiei prin referendum.

Acesta a fost de fapt scopul vizitei lui Mihai Ghimpu, Alexandru Tănase şi alţi membri ai AIE la Strasbourg. După cum era de aşteptat, Comisia de la Veneţia nu a crezut „lacrimilor” reprezentanţilor AIE, menţinându-şi recomandarea ca modificările dorite în Constituţie să fie efectuate în conformitate cu prevederile actualei Constituţii. Alegerile anticipate nu pot fi evitate.

Comisia de la Veneţia împinge AIE fie spre o înţelegere între AIE şi PCRM, fie spre declanşarea alegerilor anticipate, fără modificarea articolului 78, în speranţa că una dintre părţi va obţine voturile necesare alegerii preşedintelui. O înţelegere între AIE şi PCRM e posibilă numai dacă AIE acceptă proiectul PCRM şi renunţă la alegerea preşedintelui prin vot direct. În cazul de faţă, PCRM este avantajat de faptul că a propus o cale mai simplă de deblocare a situaţiei. AIE se poate revanşa dacă organizează un referendum consultativ şi obţine aprobarea majorităţii alegătorilor. Atunci comuniştii se vor pomeni în situaţia incomodă de a ignora „vrerea poporului”. Referendumul poate fi desfăşurat în toamnă.

De Alianţă depinde pe ce cale se va merge. Decizia trebuie luată rapid, pentru a pune capăt cât mai curând perioadei de confuzie, de incertitudine şi interminabile contradicţii şi conflicte, care îi oboseşte şi îi irită pe cetăţeni nu mai puţin decât creşterea preţurilor. E timpul să se încheie etapa improvizaţiilor, a ideilor fanteziste, a „aşilor” din mânecă. Oamenii vor să ştie ce îi aşteaptă măcar în următoarele câteva luni de zile. Guvernarea actuală trebuie să dea dovadă că este o guvernare sigură, stabilă, solidă, că are nu numai soluţii, ci şi voinţă politică pentru a le realiza.

The following two tabs change content below.