Nicolae Negru: Un rezultat previzibil cu efect imprevizibil

Orice s-ar spune, rezultatul alegerilor locale nu numai că era previzibil, dar şi aproape inevitabil. Dacă liderii AIE s-au condus de sondajele instituţiilor de sondaje din RM nu e de mirare că au ajuns unde au ajuns. Ca într-o oglindă falsă ei se vedeau infailibili, mereu populari şi iubiţi de alegători, în pofida faptelor certate cu logica şi cu bunul-simţ. Aşa că s-au strofolit, s-au împroşcat cu noroi şi s-au îmbrâncit în public fără nicio reţinere, până în ultima zi a campaniei electorale.

Vot de blam

În loc să concureze unul cu altul pentru a realiza cât mai bine planul de guvernare, liderii AIE au încercat să-și facă reclamă personală, în detrimentul partenerilor. Când zeii vor să piardă pe un om, îi iau mai întâi minţile. Ei s-au comportat ca nişte berbeci pe o punte îngustă și acum s-au pomenit cu toţii în „râpă”. Rezultatele alegerilor sunt ca un vot de blam pentru fiecare dintre ei. Acum nu mai contează că unul e mai vinovat decât altul. Ei au compromis guvernarea de coaliție pentru mult timp. Cât de dezamăgiți, dezgustați s-au simțit chișinăuenii dacă, pentru prima dată în istorie, s-au decis să le ofere comuniștilor un „cadou” nesperat: primăria. (Aici putem plusa şi „contribuţia” presei independente, inclusiv online, prin a cărei efort încărcat de „valori şi principii” Dodon a obţinut, conform datelor preliminare, mai multe voturi decât PCRM, învingând din primul tur.)

Pe lângă concluzii în cadrul AIE, fiecare dintre lideri are a trage şi nişte concluzii personale, căci, în următorul ciclu electoral, alegătorii din provincie vor fi influenţaţi de rezultatele din Chişinău.

PLDM

Partidul lui Vlad Filat a pierdut o jumătate din alegători în Chișinău. Evident, faptul că PLDM nu a avut un candidat propriu și-a spus cuvântul, dar e la fel de evident că nu au trecut fără urmări nici declaraţiile lui Tănase și Godea. Oricare ar fi fost motivul adevărat al plecării lor, reproşurile că Filat a instituit un regim dictatorial în partid, că nu răspunde la telefon, că nu comunică cu deputaţii şi liderii locali ai PLDM au părut credibile, mai cu seamă că au fost semnalate mai înainte şi de Călin Vieru. Cazul de la Nisporeni, când venirea lui Filat a provocat interzicerea unui concert organizat de PD, iarăşi nu putea să adauge puncte electorale PLDM.

(Cele spuse însă nu justifică pasul lui Godea, diversiunea sa împotriva lui Chirtoacă şi a AIE. Atâta timp cât nu recunoaşte cine l-a plătit şi i-a strâns semnăturile, îl putem considera un agent al comuniştilor şi al Moscovei. Iar comparaţia sa cu „timpul sovietic” când „nu aveam de ales” este ridicolă şi demagogică. Până la urmă, orice competiție electorală se reduce la doi concurenți. Dacă nu în primul, în al doilea tur cu siguranță. Așa e în America și așa e în Europa. În perioada sovietică, dacă ne amintim bine, exista doar un candidat.)

PD

Alegerile municipale arată că Partidul Democrat a făcut o greşeală enormă acceptându-l în fruntea sa pe controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc. Nu i se permite nimănui să sfideze atât de deschis inteligenţa alegătorilor. Alegătorii din Chişinău sunt bine informaţi şi instruiţi din punct de vedere politic, ei pot deduce consecinţele prezenţei unui asemenea politician în rândurile unui partid. Şi-au avut efectul şi acuzaţiile că Plahotniuc ar fi „păpuşarul” care l-a determinat pe Godea să iasă din PLDM după călătoria la Viena. De ce nu s-a încercat demonstrarea contrariului? Din dispreţ faţă de opinia publică sau poate fiindcă nu s-a putut? Demersurile deloc social-democrate, în interesul celor bogaţi, ale ministrului Valeriu Lazăr, membru PD, iarăşi nu aveau cum să le scape alegătorilor din Chişinău.

PL

Mihai Ghimpu se poate felicita pentru faptul că nu s-a implicat în campania electorală din Municipiul Chişinău, şi PL a înregistrat fără el un scor mai bun decât cu el. Cu Dorin Chirtoacă în frunte, partidul are şanse mai mari. Acum, dacă nu va mai fi primar, nu există niciun impediment pentru a-i transmite cârma PL.

Nu e rău fără bine?

Nu e rău fără bine, vor spune unii. E ca și după referendum. Dacă nu pierdea referendumul, alianța nu câștiga alegerile din 28 noiembrie 2010. S-ar putea ca apa rece a realității să-i trezească și de data aceasta pe liderii AIE din dulcea lor inconștiență, dar e puțin probabil, dacă au ajuns să se urască unul pe altul. Prea mari sunt supărările și ambițiile, prea crâncenă este rivalitatea, ca să mai poată lucra în comun pentru binele general, încât nu ne vom mira dacă vor sfârși declarându-se incompatibili, impotenți și incapabili să acționeze rațional, transmițând guvernarea către PCRM.

Ce va urma

Rezultatul previzibil al alegerilor poate avea consecințe imprevizibile. La „intriga” deja existentă pe scena politică, legată de eșecul alegerii președintelui RM, se adaugă altele noi. Că liderii PCRM vor încerca să folosească „valul” alegerilor locale pentru a ajunge la guvernare e de la sine înţeles. Una dintre căi este declanşarea alegerilor anticipate prin ieşirea în stradă şi refuzul de a participa la alegerea preşedintelui şi la modificarea Constituţiei. Această încercare însă îi poate lovi ca un bumerang, în cazul în care AIE va demonstra după alegeri, în mod incredibil, un comportament decent. A doua cale este scindarea AIE şi formarea unei noi alianţe.

PCRM poate profita de disperarea PD, făcându-i din nou nişte propuneri ademenitoare. Aceasta va însemna însă sfârşitul PD, căci nu guvernarea îi lipseşte. O alianţă cu PCRM va distruge chiar şi PLDM slăbit simţitor după alegerile municipale. PD şi PLDM se pot salva numai în cadrul Alianţei.

Dacă reputaţia de mafiot a lui Plahotniuc este ca o piatră de moară la gâtul PD, călcâiul vulnerabil al PLDM, rezidă, în mod paradoxal, tocmai în ceea ce îl face puternic: liderul Vlad Filat. El trebuie să ne mai convingă că este un lider de tip nou, democrat, strateg, care nu se consumă în lupte meschine cu partenerii, şi care poate aduna în jurul său o echipă puternică. Filat nu poate fi ca Voronin, căci ceea ce acceptă electoratul comunist nu acceptă cel democrat.

The following two tabs change content below.