Nicolae Negru: Ţinta falsă a Alianţei

Privit din unghiul de vedere al avantajelor şi dezavantajelor, în referendumul de duminică partea câştigătoare trebuie să fie cea care optează pentru alegerea preşedintelui RM prin vot direct. Sondajele de până acum, fără nicio excepţie, arată că majoritatea moldovenilor îşi doresc un preşedinte ales de ei, nu de parlament.

Un rezultat contrariu al referendumului ar fi neconform cu aşteptările generale. Având un avantaj enorm în faţa PCRM, AIE pare „sortit” să învingă. Acest fapt acţionează negativ, demobilizant asupra liderilor AIE. Considerând că au victoria în mână, ei s-au relaxat şi nu au acordat atenţia cuvenită competiţiei electorale. Pe de altă parte, acţiunile lor sunt direcţionate pe o pistă greşită.

Contrar aparenţelor, lupta principală în acest referendum nu se dă „pentru” sau „împotriva” alegerii preşedintelui prin vot direct. Comuniştii nu se opun acestei schimbări, cel puţin declarativ, ei se opun, din anumite motive, referendumului. Prin urmare, problema, după cum s-a mai spus, nu este cum vor vota cetăţenii RM, deoarece doar un singur partid, minuscul, care nu merită să fie luat în seamă, îndeamnă alegătorii să voteze „împotrivă”. Sarcina AIE nu era să-i convingă pe moldoveni să voteze „pentru”, ci că referendumul este singura soluţie de ieşire din criză politică în care se află RM. Din punctul acesta de vedere, AIE nu a reuşit mai nimic.

Azi, făcând un mic bilanţ al campaniei, putem trage nişte concluzii privind modul de acţiune al Alianţei, cum a lucrat aceasta pentru a convinge cetăţenii RM să participe la această primă acţiune de modificare colectivă a Constituţiei. Din punctul nostru de vedere, AIE a avut o prestaţie slabă, mult sub posibilităţi. Mesajul ei a ochit, preponderent, ţinta falsă a votării „pentru”. Cetăţenii RM trebuie să vină la referendum, fiindcă „Preşedintele trebuie ales de popor” – astfel, în fond, şi-a rezumat mesajul Alianţa. Eşuând în strategia de comunicare cu populaţia, guvernul Filat nu avea cum să elaboreze o strategie de comunicare în cazul referendumului.

Preocuparea pentru contracararea acţiunilor de boicotare a referendumului a fost mult mai puţin vizibilă. Impresia e că partidele AIE nici nu şi-au dat silinţa să formuleze nişte argumente împotriva boicotului. (Într-una din dezbateri, reprezentanţii Alianţei nu au putut să răspundă la întrebarea reprezentantului PCRM despre cum sunt modificate constituţiile în alte ţări europene.) Dacă e să fim sinceri, nu numai că nu a existat vreo coordonare între partidele alianţei în campania pentru referendum, ci, dimpotrivă, s-a creat impresia că ele s-au grăbit să tragă jăratic la turta lor, să-şi prindă pe picior greşit partenerii. Nerăbdarea pare să le fi luat minţile unor lideri care ne-au îndemnat să votăm pentru „un preşedinte puternic” sau pentru altul „cinstit” şi „demn”. Nici unul dintre ei nu a scăpat vreun moment să-şi lustruiască propria imagine, în detrimentul colegilor de alianţă, şi chiar să le dea câte un cot. Impresia e că liderii AIE nu conştientizează că astfel, prin comportamentul lor deşănţat, haotic, iresponsabil, le creează moldovenilor o stare de dezgust pentru toţi politicienii şi pentru multe alianţe în viitor.

Noroc de faptul că nici comuniştii nu au fost deosebit de perspicace în a-şi motiva boicotul. Alianţa va câştiga nu pentru că s-a pregătit mai bine şi a acţionat în mod competent, ci pentru că comuniştii au fost într-atât de proşti încât şi-au tăiat creanga de sub picioare, punându-se într-o situaţie fără câştig.

Există însă victorii şi victorii. O victorie nemeritată, chinuită, provoacă insatisfacţii, dezamăgiri, ca o înfrângere.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)