Nicolae Negru: Spre un final fericit

În momentul scrierii acestui comentariu, nu era înregistrat nici un candidat la postul de preşedinte al RM. Legea supremă nu a prevăzut situaţia cu lipsa candidaţilor, de aceea s-ar putea să intrăm din nou într-o „coliziune” constituţională, dacă AIE şi PCRM nu vor propune pe nimeni.

Genul „spectacolului”

Oricum, asistăm la faza finală a „spectacolului”, când rămân puţine lucruri necunoscute şi putem anticipa deznodământul. Logica acţiunilor indică un final fericit, dacă nimeni dintre actorii politici implicaţi nu are de gând să se „sinucidă” sau să „ucidă” pe cineva, preferând un final tragic şi declanşând alegeri anticipate. De gustibus… Dacă reuşeşti să-ţi suprimi dezgustul, este interesant să observi jocul fiecăruia dintre ei, talentul şi pregătirea pentru cea mai mare bătălie din ultimii ani.

Filat, cel mai abil

Filat apare un pic şifonat în această istorie, după ce a fost prins cu minciuna, spunând că s-a întâlnit întâmplător la Bruxelles cu Dodon şi cu Greceanîi. Însă, oricât nu l-ar dori pe Lupu, el nu poate insista asupra candidaturii lui Greceanîi fără să se compromită şi să îndepărteze o parte din electoratul tânăr. Ca să fim obiectivi, Greceanîi pierde în faţa lui Lupu, dacă e să-i comparăm după gradul de pregătire pentru funcţia de preşedinte. Dacă Filat însuşi declara nu demult pentru JURNAL de Chişinău că Plahotniuc nu este o problemă aparte, atunci care sunt motivele neacceptării liderului PD? Probabil, teama patologică de Lupu îi joacă festa. A supraaprecia pe cineva e la fel de periculos ca şi a subaprecia. Doar în ultima perioadă se poate spune că Filat a jucat corect şi abil, declarând că Lupu rămâne candidatul AIE. Şi e de aşteptat că se va împăca „nu numai prin vorbe, dar şi prin fapte” cu această situaţie.

Ghimpu, „plângăciosul”

Mihai Ghimpu crede că, dacă ar vrea, Filat ar găsi voturile necesare pentru alegerea lui Lupu. Poate le-ar găsi, dar poate nu. În orice caz, pretenţiile şi supărarea sa din acest motiv nu arată elegant, eufemistic vorbind. Plângăcioşii nu plac nimănui. Iritarea liderului PL merge până acolo încât ajunge să-l acuze pe Filat de ceea ce ar trebui să-l laude: că l-ar fi scos pe Dodon din PCRM şi a oferit o şansă nouă de alegere a preşedintelui, eliminându-i din joc pe comunişti. Sigur, perfidia nu e cea mai bună trăsătură, dar nici vorbele gratuite, lipsa de coerenţă (azi declari una, mâine – alta, ieri saluţi, azi blamezi), lipsa de stăpânire nu e de afişat. Dacă se va face vinovat de declanşarea alegerilor anticipate, PL nu are de câştigat. Prin urmare, căutarea unei căi de mijloc e în folosul lui Ghimpu, iar el ştie a trage jăraticul la turta sa.

PCRM, în offside

Cu plecarea grupului lui Dodon, dintr-odată, PCRM s-a pomenit în offside, în imposibilitatea de a participa la „împărţirea” scaunului prezidenţial. Fiind în poziţia strategică de a dicta condiţiile, ei au rămas cu buzele umflate. Lovitura care le-a fost aplicată (nu cred că de Filat), i-a ameţit vizibil, aşa încât Voronin s-a bâlbâit câteva zile. După unele semne, ieşirea lui Dodon a fost prevăzută înainte de intrarea lui în PCRM. Despre aceasta vorbeşte independenţa lui financiară faţă de PCRM. El a avut nevoie de PCRM doar ca „platformă de lansare”.

Duplicitatea comuniştilor

Pe de altă parte, poziţia PCRM pare duplicitară. Excesul de violenţă verbală demonstrează că lor le convine noul rol de „trădaţi” şi „ostracizaţi”. Ei au făcut uz de rezervele verbale rămase de la bolşevici pentru a simula un surplus de revoltă în legătură cu plecarea celor trei. Reacţia şi manierele lor sunt teatrale, grosolane, brutale, gălăgioase. Ei de fapt jubilează pentru că li s-a oferit prilejul să înceapă în mod deschis campania electorală. E bucuria huliganului căruia i s-a oferit un pretext de scandal. Alegătorilor mai simţiţi ar putea să nu le placă acest comportament.

Tactica optimă a lui Lupu

Cel mai bine este poziţionat în preajma alegerilor Marian Lupu, găsind, în sfârşit, o tactică optimă, păstrându-şi calmul, arătându-se dispus să voteze orice altă candidatură, inclusiv pe cea a lui Greceanîi. Nu este exclus că el îşi coordonează acţiunile cu Ghimpu, care şi-a asumat un rol ingrat de a spune ceea ce nu poate spune Lupu. E încă un motiv pentru a-l deplânge pe liderul PL.

Nimeni nu i-ar simţi lipsa

Deşi face parte din grupul lui Dodon, Greceanîi poate fi privită şi ca un actor de sine stătător. Ea a confirmat presupunerea că a părăsit fracţiunea PCRM nu pentru a alege un preşedinte oarecare, ci pentru a fi aleasă în acest post. Fără prea multe ifose şi îndoieli, sinceră ca o liceană, ea s-a declarat pregătită „moral şi psihologic” să devină şef de stat şi aşteaptă doar ca Igor Dodon să pună la punct, împreună cu liderii AIE, scenariul avansării sale. Cu alte cuvinte, fostul premier a decis să nu mai aştepte „daruri” de la Voronin, să nu mai depindă de el, ci să profite de conjunctură, mutându-şi „valiza” în altă parte, la fundaţia „Soluţia” întemeiată de Dodon, dar finanţată generos de un altcineva obscur. Ea lasă să înţeleagă că nu face parte din proiectul pe care fostul aspirant comunist la postul de primar l-a pus la cale cu Abramciuc. Şi s-ar putea să fie adevărat. Scopul ei este să devină preşedinte şi speră că „şi toţi colegii” ei din PCRM vor îi înţelege ulterior decizia sa. Deşi pare o figură importantă, ea este un personaj în plus în ţesătura „piesei”, încurcând tuturor, inclusiv lui Dodon şi Filat care au pus la cale „evadarea” ei. Dacă s-ar retrage, nimeni nu i-ar simţi lipsa. Nici măcar colegii ei de grup.

Înainte de a fi pregătiţi

Dodon şi Abramciuc sunt legaţi printr-un proiect politic şi, dacă Greceanîi nu li se alătură, nu e în interesul lor să insiste până în pânzele albe asupra alegeri ei în funcţia de preşedinte al RM. Altfel se vor pomeni în campanie electorală înainte de a fi pregătiţi. Dodon a şi repetat luni că va vota pentru un alt candidat „apartinic”, din afara alianţei de guvernare, ca să blocheze astfel accesul „unionistului Ghimpu” la funcţia de preşedinte al Parlamentului. „Surceaua” comunistă nu a sărit departe de trunchi. Dar e dispus Dodon să se „sinucidă”?

Acum depinde ce va cântări pentru Ghimpu mai mult: dorinţa de a se răzbuna pe Dodon, cu consecinţe incerte, sau încă trei ani de guvernare a AIE.

The following two tabs change content below.