Nicolae Negru: Soluţia Dodon

Din multitudinea de declaraţii care se fac în legătură cu alegerea preşedintelui, două se contrazic, se bat cap în cap în mod evident: că au fost epuizate toate posibilităţile de alegere a preşedintelui în Parlament, pe de o parte, şi, pe de altă parte, că grupul deputaţilor socialişti este dispus să voteze orice candidat neafiliat propus de AIE (sau comunişti). Fiindcă le auzim aproape zilnic, ele şi-au pierdut efectul, nu ne mai atrag atenţia ca multe alte vorbe fără rost auzite de la politicieni. Însă aceste două afirmaţii, una aparţinând AIE, iar alta lui Dodon, care se exclud reciproc, rămân a fi cheia înţelegerii luptei înverşunate care se desfăşoară pe scena noastră politică. Sunt verigile care ne permit să reconstituim lanţul cauzal pe care îl invocă liderii AIE propunând ideea referendumului.

Nu sunt convingători

Existând 62 de deputaţi care ne asigură că vor să aleagă preşedintele RM pentru a evita alegerile anticipate, de ce nu este ales preşedintele? E o întrebare la care, până la urmă, vor trebui să răspundă Filat, Lupu şi Ghimpu. Dacă nu acum, în viitoarea campanie electorală. Ei afirmă că grupul Dodon nu este conciliant, dar nu sunt credibili, atâta timp cât nu au identificat „candidatul apolitic” pe care să-l propună spre discuţie. Fără să fi făcut aceasta, fără să-l fi pus la încercare pe Dodon, nu ai cum să convingi lumea că ai făcut totul. Îi au liderii AIE de proşti pe alegători?

Nu mai speră decât la referendum

Este clar că „toate posibilităţile” înseamnă pentru ei că nu mai speră să fie ales preşedinte Lupu pe altă cale decât cea a referendumului. Problema e că, chiar făcând abstracţie de contextul legal, această cale nu le garantează rezultatul dorit, nu prezintă şanse mult mai mari decât miza pe grupul Dodon. Însă consecinţele pot fi mult mai grave pentru AIE şi RM în general. De aceea, simpatizanţii AIE au întâmpinat ideea cu suspiciune, mergând până la respingerea totală. Ei nu s-au „vândut” comuniştilor cum sugerează Ghimpu. Pur şi simplu, fără „ochelari de partid” lucrurile se văd mai bine.

Situaţia tot mai şubredă pentru Dodon

De ce Dodon refuză cu atâta înverşunare să-l voteze pe Lupu, deşi situaţia grupului său devine tot mai şubredă şi eventualele alegeri anticipate i-ar putea fi fatale? Astăzi şansele sale de a reveni în Parlament, în eventualitatea unor alegeri parlamentare, sunt mai mici decât ieri, fiind influenţate, pe de o parte, de modul grosolan, umilitor, în care au fost întâmpinaţi şi trataţi cei trei disidenţi, de Ghimpu în special, fapt care a consolidat rândurile PCRM, a stins orice gânduri de plecare din partid. Pe de altă parte, ideea referendumului în condiţiile actuale le-a dat apă la moara comuniştilor şi iarăşi va polariza alegătorii în două tabere distincte, marginalizând partidele mici sau cele aflate în proces de constituire.

Angajamentul pentru Greceanîi

Intransigenţa lui Dodon pare explicabilă, dacă e adevărat (şi pare să fie) că Lupu şi Plahotniuc au semnat un document prin care se angajau, împreună cu Filat, să o voteze pe Zinaida Greceanîi la postul de preşedinte al RM, asigurându-l că Ghimpu li se va alătura. Dar Ghimpu, după ce a salutat cu entuziasm pasul grupului Dodon, l-a atacat a doua zi, aflând pentru cine trebuie să voteze. Sau poate ştia de la bun început, dar rolul său era să „torpileze” candidatura lui Greceanîi în favoarea lui Lupu?

Superioritatea morală

Răspunsul lui Dodon a fost că nu va admite accesul lui Ghimpu la postul de spicher, ceea ce însemna că nu va vota candidatura lui Lupu. Soluţia putea fi renunţarea lui Ghimpu la postul respectiv, dar, ulterior, Dodon a venit cu precizarea că nu-l va vota nici pe Lupu, nici pe oricare alt candidat din partea AIE.

Sincer vorbind, el poate fi înţeles. A fost „ademenit” să iasă din PCRM şi s-a pomenit înşelat în modul cel mai cinic. Nimănui nu i-ar fi plăcut să se afle în pielea sa. De aceea, împreună cu Greceanîi şi Abramciuc, a prezentat demonstrativ votul negativ pentru liderul PD. Ca nişte condamnaţi pe nedrept, ei îşi afişau astfel superioritatea morală, ca singura formă de răzbunare ce le-a rămas. Pe frica lor a mizat Lupu, declanşând procedura de alegere a şefului statului, dar s-a înşelat la rândul său.

Cum a fost forţată mâna lui Filat

Din păcate, tandemul Lupu-Plahotniuc nu este la prima „operaţiune” de acest fel. În decembrie 2010, ei au semnat, în prezenţa lui Serghei Narîşkin, şeful de atunci al administraţiei preşedintelui rus, un document prin care se angajau să formeze o alianţă de guvernare cu PCRM. Ca ulterior să se vadă că au făcut aceasta pentru a-i forţa mâna lui Filat. A fost o mişcare la limita unei escrocherii politice.

De altfel, dl Ghimpu „uită” cum, doar cu 12 mandate, el a obţinut tot atâtea posturi de ministru cât PLDM cu 32 de mandate, blamându-l acum pe Dodon că încearcă, având doar trei voturi, să-i dicteze Alianţei pe cine să aleagă preşedinte.

Dulcea răzbunare

Ştiindu-se despre relaţia strânsă a lui Dodon cu Moscova, nu excludem că refuzul său categoric de a-l vota pe Lupu să fi fost încurajat şi de acolo. Răzbunarea sa o va plăti societatea întreagă, RM, şi ar fi bine să-şi revadă poziţia. Inteligent, pasiv, conciliant, Lupu nu ar fi cel mai rău preşedinte în situaţia actuală. Dar când s-a renunţat la noi la dreptul şi „dulceaţa” răzbunării?

Oricum, soluţia Dodon (adică alegerea unui candidat neafiliat identificat de AIE) este în momentul de faţă cea mai fezabilă, cea mai raţională din punctul de vedere al interesului naţional. Dar şi al AIE, cu excepţia interesului a două persoane. Deputaţii PL şi PD nu pot să nu înţeleagă lucrul acesta. Luptând pentru posturile liderilor, ei riscă să-i readucă pe comunişti la putere. Ghimpu, care face politică ridicându-se pe umerii lui Dorin Chirtoacă, nu e cel mai indicat strateg. El refuză să propună un „candidat apolitic”, pentru că se teme că grupul Dodon îl va accepta. După anunţarea referendumului, pământul începe să se clatine sub picioarele AIE, sub temelia democraţiei noastre. UE şi SUA tac jenate. Intrăm, de facto, într-o campanie electorală cu rezultate imprevizibile.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)