Nicolae Negru: Scrisoare deschisă de regret către Mihai Ghimpu

Mult stimate preşedinte, luni seara, am trăit clipe generoase de liberalism şi democraţie exemplare, având marele privilegiu şi onoarea să mă aflu alături de Domnia Voastră pe platoul postului public de televiziune Moldova 1, la emisiunea „Moldova în direct”. Am văzut „pe viu” ce înseamnă să fii autentic, spontan, neinhibat de prejudecăţi totalitarist-comuniste în gestică, tonalitate, cuvinte, idei.

Fără „la revedere”

De aceea, când, abia încheindu-se emisiunea, aţi plecat ca din puşcă, fără a spune cuiva la revedere, iritat şi enervat ca un fost miliţian sovietic, am rămas un pic derutat de semnificaţia acelui gest suveran. Intuitiv realizam că numai eu puteam fi cauza supărării auguste, nicidecum corecta şi echidistanta moderatoare sau, cu atât mai mult, harnicii membri ai echipei de producţie, care au avut de suferit pe nedrept o jignire. 

De atunci trăiesc intens sentimentul unui profund regret, al unor remuşcări corozive, pe măsură ce analiza „la rece” îmi relevă erorile grave de judecată şi de atitudine, comise de mine în cadrul emisiunii respective.

Aluzii fine

În primul rând, ţin să-mi exprim admiraţia pentru eleganta şi fina aluzie la diletantismul tuturor analiştilor politici, după ce mi-am permis impertinenţa de a-mi exprima îndoiala asupra calităţii legale a deciziei de desfăşurare a referendumului la această etapă, lezându-vă profund onoarea de jurist. Deosebit de deplasată a fost referinţa mea la Comisia de la Veneţia, sugerând că aceasta ar putea să nu aprobe schimbarea regulilor de joc în timpul jocului. Fiindcă veni vorba, îmi imaginez reacţia Dvs. la declaraţia de miercuri a Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, care a exprimat aceleaşi dubii referitor la posibilitatea ca rezultatele referendumului să poată fi aplicate situaţiei de până la eventualele alegeri anticipate, făcând trimitere la Codul bunelor practici în materie electorală, adoptate de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia). Pot doar presupune cât de greu vă este ca jurist în mulţimea de nejurişti care îndrăznesc a polemiza cu Dvs.

Repetarea emisiunii

În al doilea rând, mă mir cum de aţi putut suporta, fără a vă enerva prea tare, impertinenţa mea de a nu fi fost de acord cu declaraţia liderilor AIE precum că au fost epuizate toate posibilităţile de alegere a preşedintelui RM, replicându-vă că AIE nu a identificat un candidat neafiliat pe care să-l propună grupului Dodon şi PCRM spre discuţie. Dacă aţi afirmat Dvs. că aţi epuizat toate posibilităţile, înseamnă că aşa este, şi nu mai era cazul să insist să demonstrez contrariul, punând într-o lumină proastă Alianţa. Promit să mă corijez şi din acest punct de vedere, dacă Moldova 1 va decide să repete emisiunea în cauză, în aceeaşi componenţă, la aceeaşi temă, ceea ce ar fi logic, căci nu se reuşeşte întotdeauna din prima.

Analişti ca ciupercile

În al treilea rând, aveţi perfectă dreptate că „analiştii politici” s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, şi nu pentru asta luptaţi Dvs. neîntrerupt tocmai din 1988 ca ei, „bogaţii şi săracii”, cum v-aţi exprimat foarte plastic, să aibă acces nelimitat la toate televiziunile, zi şi noapte, spunând tot ce le trăsneşte prin cap. Voronin a ştiut ce face, nepermiţând această anarhie, acest dezmăţ de opinii, şi conducerea Moldova 1 merită un perdaf bun pentru faptul că nu a invitat un analist verificat deja de comunişti, despre care se ştie cu siguranţă că nu este extremist şi nu pune întrebări incomode. Slavă Domnului, avem suficienţi dintr-aceştia. Probabil, cineva lucrează împotriva Dvs., altă explicaţie nu pot găsi.

Invidia, boala moldovenilor

Dar cel mai mult regret că v-am învinuit de carierism, spunând că referendumul este un mijloc de a vă satisface dorinţa de a ocupa cu orice preţ posturile ce vi se cuvin conform acordului de constituire a Alianţei. Recunosc, nu am conştientizat atunci că am vorbit din neagra invidie. Dvs. mi-aţi deschis ochii: „Vă doare asta? E boala moldovenilor. Vă mănâncă? A ajuns cineva mai sus şi trebuie repede să îl trageţi înapoi”, sunt cuvinte care vor concura în memoria poporului nostru cu cele ale lui Lăpuşneanu: „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau”. Chiar dacă nu mi-am propus vreodată să ocup înalte posturi în stat, vă dau dreptate. Ce alt motiv să mai existe împotriva referendumului, decât invidia? Imaginându-mi cum vă simţiţi apucat şi tras de picioare de liotele de concurenţi care vor să ocupe postul meritat de Dvs., încep să înţeleg că, în aceste condiţii, discuţiile despre un candidat „apolitic” sunt o adevărată tortură pentru Dvs.

Viciul nerecunoştinţei

Este irefutabil şi reproşul că nu suntem recunoscători faţă de Marian Lupu care „a venit de la comuniști și a făcut Alianța pentru Integrare Europeană”. Într-adevăr, nerecunoştinţa este cel mai mare viciu, spunea un francez celebru. Să vină comuniştii, să piară RM, să piară lumea, dar Lupu trebuie să-şi primească postul râvnit.

Nu vă merităm

Nu pot să nu fiu de acord şi cu atitudinea Dvs. faţă de moldoveni în general. Cu siguranţă, ei nu vă merită şi vă înţeleg gândurile de ducă. Atâtea sacrificii aţi făcut pentru ei, iar ei nu ştiu ce vor, nu aleg cum trebuie, şi de aceea o să murim în sărăcie. Dar vă rugăm frumos să mai aveţi răbdare cu noi, căci poate ne venim în fire, nu aduce ziua ce aduce ceasul. (Alte impresii despre polemica mea cu Mihai Ghimpu citiţi pe blogul meu de pe www.union.md)

The following two tabs change content below.