Nicolae Negru: Rusia, deranjată de resetarea AIE

Unii ziariști și analişti politici extrapolează rezultatul alegerilor din Chişinău asupra întregii republici, vorbind despre marşul victorios al PCRM în alegerile locale. Ceea ce nu este corect. În consiliile raionale/municipale, pe listele de partid, PCRM a obţinut 36,9%, adică mai puţin decât în alegerile parlamentare – 39,34%. Asta ar însemna că PCRM nu ar trebui să se avânte în alegeri anticipate căci riscă, în pofida succesului răsunător de la Chișinău, să obțină mai puține mandate în parlament decât au acum. Fără Chișinău, ponderea PCRM în consiliile raionale și municipale este de circa 32%, chiar sub nivelul de peste 34% din 2007, cel mai nefericit an pentru comunişti.

Şi mai palidă arată „victoria” comuniștilor dacă analizăm componența consiliilor sătești/comunale/orășenești: PCRM – 29,53%, PLDM – 25,28%, PD – 18,82, PL – 11,86%, Independenți – 8,72%. În timp ce PCRM este în evidentă scădere față de 2007, când a întrunit 32,8% din consilierii din administraţiile publice locale de nivelul I, PLDM, apărut după alegerile din acel an, este în creştere rapidă, aproape egalând cifrele comuniştilor.

Cucerirea Chişinăului, care le-a fost inaccesibilă până acum, ar putea să-i înfierbânte peste măsură, de aceea este important pentru stabilitatea din RM un duș rece pentru comuniști. Rezultatul duelului dintre Chirtoacă și Dodon este important și pentru că acesta va motiva sau descuraja UE în atitudinea sa față de RM. Nu e un secret că Bruxelles, care a investit mult în AIE, a rămas dezamăgit de modul cum au votat moldovenii, văzând în înclinațiile procomuniste o reorientare spre Rusia. După cum spun pe bună dreptate analiștii de la Stratfor, duelul dintre reprezentanții AIE și PCRM reflectă, nu numai la nivel simbolic, dar și al politicii concrete, o concurență pentru sufletele moldovenilor, între UE și Rusia. „Incapacitatea Alianței de a câștiga Primăria Chișinău va demonstra eficiența eforturilor Federației Ruse de a dezbina blocul proeuropean”, scrie Stratfor. Cu alte cuvinte, victoria lui Chirtoacă va depinde de unitatea și coeziunea AIE, care, de ce să nu recunoaştem, ridică multe semne de întrebare.

Cel puțin până acum, Moscova nu a fost nevoită să depună prea mari eforturi pentru a-i certa pe liderii AIE. Ce va fi de acum înainte rămâne să vedem, însă de ieri relațiile dintre ei par să se fi schimbat. E îmbucurător faptul că premierul Filat a reuşit să treacă peste momentul diversiunii lui Godea, pe care o pune pe seama lui Plahotniuc, de a cărui implicare pare să fie sigur. Oricine ar fi cel care a organizat și finanțat trădarea lui Godea, el merită disprețul nu numai al lui Filat, dar și al societății. Problema însă e alta: ce e de făcut mai departe? Ne complacem în supărare, desfacem Alianța spre bucuria comuniștilor și a lui Narîșkin?

În sfârşit, după două luni şi ceva, Filat, Lupu şi Ghimpu au apărut în faţa presei împreună. Să fie întâmplător faptul că tot ieri Moscova şi-a permis să aplice guvernării AIE o lovitură directă, declarând că pune la îndoială rezultatele alegerilor şi obiectivitatea CEC, a observatorilor internaţionali, inclusiv ai OSCE, acuzându-i, demagogic, pe ultimii că ar fi „acoperit numeroase cazuri de încălcări”. Fără a se uita în oglindă, Rusia arată cu degetul spre alţii, ea care figurează în toate listele posibile de state ce înăbuşă libertatea cuvântului şi organizează alegeri trucate. Este un gest evident, agresiv, de imixtiune în alegeri de partea candidatului PCRM.

Resetarea AIE nu poate să nu deranjeze Moscova. În condițiile dezbinării era imposibil să învingi echipa PCRM care apare ca o falangă omogenă, compactă, vorbind cu o singură voce, supusă fără cârtire voinței unui singur comandant. O fi existând și acolo divergențe, nu pot să nu existe, dar acestea nu străbat în afara rândurilor. Cineva îi asigură echipei PCRM o disciplină de fier. Pe când alianța se comporta ca o șatră pe toloaca satului, în care totul e la vedere.

Şedinţa AIE de ieri e un prim pas în direcţia corectă. Însă, fără a-i vedea împreună în continuare, fără a participa activ în campania electorală, lumea nu o să creadă că liderii AIE s-au împăcat, că lucrurile au pornit pe un făgaș normal în cadrul Alianței. Mai cu seamă sinceritatea lui Filat va fi mereu pusă la îndoială și el va trebui să demonstreze mereu pe cine sprijină cu adevărat.

The following two tabs change content below.