Nicolae Negru: România = Moldova + Valahia

Din cauza gerului, probabil, ziua de 24 ianuarie a trecut neobservată la Chişinău. Doar la Bălţi această dată a fost marcată de un grup de tineri. Se pare că liderii noştri de toate calibrele nu pot evada din nişte tipare mai vechi.

La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Moldovei, a fost ales şi domnitor al Munteniei (sau Valahiei), punând astfel bazele viitorului stat unitar român.  În 1862, el a devenit domn al Principatelor Unite ale Valahiei şi Moldovei, care se va numi apoi România.

Ziua de 24 ianuarie 1859 a fost mereu trecută cu vederea de propaganda comunistă antiromânească, de cea de ieri, dar şi de cea de azi. Acest „detaliu” al rolului hotărâtor, constitutiv, al Moldovei în formarea statului român nu convenea ideologilor imperiali, după cum nu le convine nici ”stataliştilor” noştri. Dar acesta este adevărul şi nu ai cum să-l ascunzi: România nu este un stat oarecare; România = Moldova + Valahia. Şi a te mândri cu faptul că ”Moldova este mai veche decât România”, că Moldova a apărut mai înainte de România este o prostie, e cum te-ai mândri că cifra 1 stă înaintea cifrei 2. Şi e o ruşine să avem atât de mulţi indivizi la posturi din cele mai înalte, care se dau ”cunoscători” de istorie şi ne îndeamnă să ne ”mândrim” într-un mod atât de prostesc.

E şi mai grav că unii lideri spun acest lucru în scopuri politice, ştiind adevărul. Degeaba vorbeşti despre „statalitate”, despre „stabilitate”, despre perspectivele europene etc., dacă vrei să ajungi deputat în cârca ignoranţei, a unei prostii. Politicieni ai ignoranţei şi prostiei – ar trebui să-i numim.

A fi duşmanul României, a urî România, aşa cum fac ”stataliştii” noştri, înseamnă a fi duşmanul Moldovei, a urî Moldova, a-ţi urî înaintaşii. Nu poţi să fii patriotul RM fără să fii patriotul României. A fi doar patriotul RM înseamnă a fi un provincial, un om mărginit, anacronic în cel mai bun caz. Căci RM înseamnă sfâşierea Moldovei de către Rusia, în 1812, apoi mai înseamnă sfâşierea României, în 1940, de către URSS şi Germania.

Un popor, două state e o formulă corectă. E corect să fii patriotul RM şi al României, căci numai astfel poţi să fii drept şi demn.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)