Nicolae Negru: Resetarea Alianţei

Apele au început să se limpezească după ce Mihai Ghimpu a declarat că se va supune recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Acum partidele Alianţei pentru Integrare Europeană au de reparat fisurile apărute între timp în barca lor şi de recuperat o întârziere faţă de PCRM în ce priveşte pregătirea pentru alegerile anticipate. Pregătire atât în sensul unor acţiuni de comunicare cu populaţia RM, cât şi a unei concentrări maxime asupra problemelor curente, a reformării economiei şi afacerilor publice.

Debarasându-se de obsesia referendumului, Alianţa poate descoperi în sfârşit că adevăratul atu nu era în mâneca lui Ghimpu, ci le-a fost oferit chiar de Comisia de la Veneţia. Nu comuniştilor, cum s-a crezut greşit, ci guvernării actuale le erau favorabile recomandările acestei prestigioase comisii. În afară de faptul că nu mai poate pretinde dizolvarea Parlamentului până la 16 iunie 2010, cum a făcut-o până acum, PCRM este sfătuit să participe la modificarea Constituţiei. Eschivându-se, comuniştii îşi iau asupra lor răspunderea pentru un eventual blocaj similar în viitor.

În loc să profite de decizia Comisiei de la Veneţia, să speculeze faptul că PCRM înaintează condiţii ilegale şi boicotează în mod nelegitim şedinţele Parlamentului, AIE a dat cu piciorul în recomandările respective, repezindu-se să prindă „cioara de pe gard”, şi, astfel, permiţându-le comuniştilor, care şi-au însuşit ceea ce nu le aparţinea, să-şi facă jocul necinstit.

Lipsa unui centru coordonator al AIE, care să lucreze asupra unei strategii comune de ieşire din criza politică şi constituţională, s-a făcut simţită ca niciodată. Fabula lui Donici despre lebădă, rac şi ştiucă descrie cât se poate de precis acţiunile liderilor AIE. Din deficit de comunicare şi înţelegere, s-a ajuns la o situaţie pur şi simplu absurdă: doi lideri ai AIE, care prin decembrie făceau declaraţii triumfaliste privitor la rezultatul viitoarelor alegeri anticipate, au adoptat un ton catastrofist, punându-şi speranţa doar în referendum, deşi pentru o victorie în referendum sunt necesare 1 305 mii de voturi, în timp ce alegerile anticipate pot fi câştigate cu 800 mii de voturi. Unde e logica?

Indiferent dacă vor merge în cadrul unui sau două blocuri sau fiecare partid în parte, AIE trebuie să se gândească la o strategie de câştigare a alegerilor, pe care să o realizeze împreună. Pentru aceasta e nevoie de o resetare, o fortificare a Alianţei. Fricţiunile apărute în timp între PL şi PLDM nu mai pot fi trecute cu vederea, căci riscă să producă o breşă în barca AIE. Acestea sunt mult mai periculoase decât disensiunile periodice manifestate de Marian Lupu şi colegii săi de partid asupra cursului politic al Alianţei, deoarece iau forma unei confruntări de orgolii rănite. De exemplu, nu este clar de ce Filat a trebuit să insiste asupra numirii lui Sergiu Cociorva în funcţia de comisar al poliţiei din Chişinău, fără a coordona lucrul acesta cu primarul Dorin Chirtoacă, dacă însuşi ministrul Catan a declarat mai înainte că Sergiu Cociorva a făcut campanie electorală pentru PCRM, încălcând Legea poliţiei. Ca să nu mai spunem că nu erau de neglijat nici mărturiile lui Mătăsaru. Pe de altă parte, nu este clar de ce Dorin Chirtoacă trebuie să facă declaraţii nesusţinute de probe la adresa lui Cociorva, din care ar rezulta că nu Voronin, nu ministrul Papuc, nu viceministrul Zubic, nu comisarul Botnari, nu vicecomisarul Gumeniţă, ci un adjunct de şef de direcţie se face responsabil de moartea lui Boboc, de bătăile şi tortura tinerilor de după 7 aprilie.

E necesar ca liderii PLDM şi PL să se întâlnească şi să ajungă la o înţelegere pentru a pune capăt acestui duel „berbecesc” ridicol. Iniţiativa trebuie să vină de la Filat, căci a lui a fost prima mişcare.

În contextul alegerilor anticipate, ar fi cazul să se vorbească în cadrul AIE şi despre rolul aparte al lui Dorin Chirtoacă, în calitatea sa de primar al municipiului Chişinău, unde sunt concentraţi circa un sfert din alegătorii RM. Ar fi timpul ca el să înceapă să realizeze măcar unul din proiectele europene promise în campania electorală, căci după 29 iulie nu mai poate spune că Voronin i-a pus beţe în roate. Altfel, cel puţin în Chişinău, el se poate pomeni în rolul de frână nu numai pentru propriul partid, dar şi pentru AIE.

Ca să-şi sincronizeze acţiunile, partidele AIE trebuie să stabilească împreună, dacă nu data precisă, cel puţin luna alegerilor anticipate. Acestea pot fi, după cum a spus ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, cumulate cu alegerile locale, important este să se ajungă de pe acum la o înţelegere în acest sens.

The following two tabs change content below.