Nicolae Negru: Republica Moldova rămâne în zona tampon

Să nu ne facem iluzii: venirea reprezentantului UE, Ştefan Fule, la Chişinău, participarea lui la manifestaţiile dedicate Zilei Europei, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, laudele şi promisiunile generoase de asistenţă pentru RM nu ne apropie cu niciun milimetru de poarta Uniunii Europene. Fule nu a promis nimic nou, nu a dat nicio asigurare pe care să nu o fi rostit un alt reprezentant al UE mai înainte. Cum nu am avut stabilit vreun termen pentru liberalizarea vizelor sau constituirea unei zone comune de liber schimb, nu îl avem nici după plecarea sa. Diferenţa a fost doar de tonalitate – festivă, optimistă, nu şi de mesaj. Mesajul a rămas acelaşi.

Diavolul, se spune, stă în detalii, iar acestea sunt îngrijorătoare. De ce UE, marcând Ziua Europei pe data de 9 mai, ne îndreaptă pe noi să o serbăm pe 15 mai? Fiindcă nimic în politică nu este întâmplător, să ne întrebăm care ar fi motivul acestei recomandări bizare?

Răspunsul este evident: noi nu suntem consideraţi a fi parte a Europei, ci a spaţiului estic, a „lumii ruse”, aşa cum ne-a „arondat” Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill. Astfel ni se sugerează că regulile europene nu sunt întru totul aplicabile la noi, că trebuie să ne supunem hatârului rus. Şi, ca pastila de „realpolitik” să nu ne pară prea amară, UE l-a delegat pe Fule să ne „înveselească”. Trimiţându-şi comisarul în calitate de „animator”, Bruxelles-ul procedează ca un soţ infidel, care se întoarce acasă spre dimineaţă cu un buchet de flori pentru nevasta înşelată.

Dacă pentru noi se pregătesc alte simboluri „europene”, înseamnă că vom face parte din „altă Europă”, cea în care lumina va veni în continuare de la Moscova, nu de la Bruxelles. „Gingăşiile” lui Fule vin să camufleze o potenţială „trădare”. Asta nu înseamnă că Bruxelles-ul ne doreşte soarta Ucrainei, că arde de nerăbdare să vadă trupele ruse pe Prut şi pe Dunăre, el va face tot posibilul pentru menţinerea status quo, dar nu mai mult. Fule ne-a adus o confirmare indirectă că RM nu intră în planurile de extindere a UE, că suntem destinaţi zonei tampon, că Parteneriatul Estic este maximul ce ni se poate propune. Nu este exclus să avem în viitorul nu chiar îndepărtat surpriza liberalizării regimului de vize, dar numai după ce dreptul de a călători în UE fără vize îl vor obţine ruşii. De altfel, miniştrii de Externe ai UE s-au arătat săptămâna trecută dispuşi să facă acest gest de simpatie faţă de Federaţia Rusă.

Privite din contextul zilei de azi, îndemnurile de cândva ale unor reprezentanţi europeni de a ne grăbi să sărim în ultimele vagoane ale trenului european – Bulgaria şi România, pot fi considerate acte de prietenie faţă de RM. „Profeţiile” lor erau de fapt informaţie pură. Ulterior, alţi reprezentanţi ai UE au făcut declaraţii care anulau şansele noastre de aderare la UE în viitorii douăzeci de ani. Nu i-am crezut, convinşi, ca nişte copii răsfăţaţi, că se va face întotdeauna o excepţie pentru noi. Am greşit.

Semnale care confirmă pericolul rămânerii „veşnice” a RM în zona de tampon vin şi dinspre SUA. „Resetarea” relaţiilor ruso-americane se face şi pe contul suveranităţii noastre. Un reprezentant al administraţiei Bush scrie în Washington Post că administraţia Obama, dorind cu orice preţ refacerea relaţiilor cu Rusia, ar putea „vinde” Republica Moldova şi Georgia ruşilor. Într-un mesaj pentru Congres, Barack Obama a declarat ca „situaţia din Georgia nu trebuie să mai fie considerată un obstacol în analizarea” de către Congresul SUA a pactului de cooperare nucleară cu Rusia, afirmă David J. Cramer, fost adjunct al secretarului de stat american în problemele Europei şi Eurasiei. S-ar putea ca SUA să nu mai condiţioneze ratificarea Tratatului forţelor convenţionale în Europa de îndeplinirea de către Rusia a angajamentelor de retragere a trupelor sale din R. Moldova şi Georgia. (Rusia si-a suspendat participarea la acest tratat, la sfârşitul lui 2007, sub pretextul că a îndeplinit toate condiţiile acestuia şi aşteaptă ratificarea de către celelalte state.) Faptul că Occidentul nu va mai insista ca Moscova să-şi retragă trupele din Transnistria, trebuie interpretat ca lipsă de interes faţă de soarta RM. Fără ajutor extern însă, RM nu se va putea rupe din îmbrăţişarea Rusiei.
Departe însă de noi ideea supărării pe Occident. Ar însemna să stricăm oglinda. E doar vina noastră că ne aflăm pe altă parte de zid. Liderii pe care i-am ales nu au fost suficient de lucizi. Dacă Europa nu vrea să se extindă spre noi, RM trebuie să demonstreze că Bruxelles-ul face o greşeală, că noi aparţinem Europei. Cuvântul de ordine al politicienilor moldoveni ar trebui să fie „dacă voi nu ne vreţi, noi vă vrem”, dar nu s-a făcut niciun efort în acest sens. Şi nu se face. Faptul că bravii noşlti guvernanţi proeuropeni nu s-au opus sărbătoririi Zilei Europei pe 15 mai, ba au acceptat-o, ţopăind în PMAN, demonstrează nu numai lipsă de caracter, dar şi de perspicacitate sau şi de una şi de alta. Rolul simbolurilor în viaţa unei societăţi nu poate fi subestimat. Odată pornită sărbătorirea zilei Europei pe un alt făgăş decât cel european, revenirea pe făgaşul normal va cere un efort mai mare decât cel pe care ar trebui să-l facem acum pentru a porni pe drumul cel corect. Mai bine să nu fi sărbătorit deloc decât să sărbătorim pe data de 15 mai.

Doar primarul Dorin Chirtoacă şi seful Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, Dirk Schubel, au marcat Ziua Europei pe 9 mai, în scuarul Europei, din grădina Publică, transmiţând societăţii un semnal corect.

The following two tabs change content below.