Nicolae Negru: Reinventarea PCRM

Reacţia comuniştilor la declaraţiile lui Mihai Ghimpu din 16 iunie, cu prilejul împlinirii unui an de la dizolvarea legislativului precedent, denotă nu numai iritare, agresivitate, furie nestăpânită, dar şi lipsă de imaginaţie, primitivism. Văzând că a pierdut din punct de vedere tactic, că este marginalizat, că Alianţa a găsit, cu ajutorul Europei, o ieşire bună din situaţia de criză, PCRM înjură cu spume la gură şi cheamă din nou populaţia la război.

Deşi situaţia în care se află cere nişte soluţii noi, comuniştii se ambiţionează să meargă pe aceeaşi cale a confruntării. PCRM îşi sperie alegătorii că în RM „se instaurează un regim anticonstituţional, fără drept de a reprezenta Republica Moldova atât în interiorul ţării, cât şi în afară acesteia”, dar nu aduce niciun argument în acest sens şi lucrul acesta ar putea avea efectul unui bumerang. Da, Ghimpu nu a dat data dizolvării Parlamentului, nici nu avea cum să o dea, dar a spus clar că va dizolva Parlamentul după ce se va desfăşura referendumul privind modul de alegere a preşedintelui RM. Conform lui Ghimpu, referendumul va avea loc în septembrie, iar alegerile parlamentare – în noiembrie 2010. Nu există niciun temei pentru a declara, cum a făcut PCRM, că „alianţa nu intenţionează să organizeze alegeri parlamentarte”. Alianţa intenţionează şi Ghimpu a confirmat în felul acesta declaraţiile anterioare ale liderilor AIE.

Mai mult, comuniştii ştiau prea bine că Ghimpu nu poate stabili acum data alegerilor, prin urmare ei erau de la bun început „setaţi” pe confruntare. Au reacţionat din inerţie, maşinal, fără a se gândi la consecinţe. Este o nesăbuinţă să apreciezi „aşa-numitul referendum cu privire la modificarea Constituţiei” drept un instrument de prostire a societăţii”. Nu e pentru prima dată când PCRM mizează pe ignoranţă, pe prostie crasă, dar de data aceasta a întrecut mult măsura. Trebuie să ai o părerea foarte proastă despre moldoveni ca să le spui aşa ceva. Acum, ei, la rândul lor, se pot convinge că au supraapreciat intelectul strategilor PCRM.

În mod evident, comuniştii sunt depăşiţi de situaţie; ei nu au ce propune moldovenilor din punct de vedere programatic. Faptul că se erijează în apărători ai democraţiei stârneşte hohote de râs. Şi chiar simpatizanţii comunişti râd pe sub mustăţi, auzindu-l pe Voronin perorând despre uzurparea puterii de către Ghimpu. Comuniştii nu mai pot vorbi despre integrarea europeană, deoarece, în acest domeniu, au pierdut în mod clar competiţia cu partidele Alianţei. În mod cert, Occidentul preferă Alianţa PCRM-ului, îl întâmpină pe Filat mult mai bine decât pe Voronin. Nici din punct de vedere economic, PCRM nu prea are ce spune nou, oricât s-ar sforţa Greceanâi şi Dodon. De aceea comuniştii sunt puşi în situaţia de a se „reinventa”, de a-şi procura o altă identitate. Ceea ce nu este atât de simplu. Radicalismul rămâne singura lor armă, care e o sabie cu două tăişuri, căci segmentul electoratului radical nu este mare.

Şi „proiectul Pasat”, care prinde contururi pe zi ce trece, se dovedeşte mult mai ameninţător pentru PCRM decât se credea la prima vedere. Implicarea directă a mitropolitului Vladimir în formarea noului partid este o lovitură indirectă aplicată comuniştilor. Aceasta nu se putea face fără permisiunea Patriarhiei Ruse, ceea ce confirmă şi ipoteza că Pasat nu acţionează de capul lui. Un semnal în plus l-a dat şi liderul mişcării „Ravnopravie”, salutând intenţiile ex-directorului SIS. Deşi îşi doreşte tare, şansele lui Voronin de a rămâne în joc se reduc mai repede decât reuşesc să arate sondajele. Nici posibilităţile sale de manevră în cadrul partidului nu sunt nelimitate, cum se credea până acum. El este dependent de anumite grupuri, care, în noile condiţii, încep să-şi arate „ghearele”.

Cu toate că s-au pronunţat vehement împotriva referendumului, din apelul PCRM nu este clar dacă îl vor boicota sau nu. Comuniştii îşi lasă, se pare, o punte de retragere. Aceasta însă ar putea fi ocupată de Pasat, dacă Voronin nu se va grăbi.

The following two tabs change content below.