Nicolae Negru: Racul, broasca şi o ştiucă, înhămaţi la carul AIE

Săptămâna trecută, premierul Vlad Filat a propus, în numele PLDM, organizarea, până la sfârşitul verii, a unui referendum constituţional de modificare a articolului privind alegerea preşedintelui RM. El mai doreşte ca alegerile parlamentare anticipate şi cele prezidenţiale să aibă loc în aceeaşi zi, la toamnă. Cam aceeaşi este şi poziţia lui Marian Lupu, preşedintele PD, anunţată ceva mai înainte.

Deocamdată, cel puţin oficial, recomandarea Comisiei de la Veneţia rămâne neschimbată: modificarea Consitutţiei RM nu se poate face decât în Parlament. Despre o posibilă schimbare de macaz aflăm prin intermediul lui Marian Lupu şi al deputatului PL, Ana Guţu. Dacă e să-l credem pe Marian Lupu, Comisia de la Veneţia a fost nevoită să facă acest pas din cauza poziţiei inflexibile a PCRM. Ana Guţu spune că juriştii Comisiei de la Veneţia şi-au schimbat opinia, acceptând modificarea Constituţiei prin referendum constituţional, deoarece au descoperit că recomandarea precedentă a fost scrisă în baza unei traduceri trunchiate a Constituţiei.

Oricum, organizarea unui referendum constituţional nu se face în afara parlamentului. Conform codului electoral, care reglementează desfăşurarea referendumului, după efectuarea de către Curtea Constituţională a controlului constituţionalităţii problemelor ce urmează a fi supuse referendumului, propunerea se prezintă spre examinare Parlamentului, care, în termen de şase luni, adoptă una din următoarele hotărâri: a) despre organizarea referendumului, care se va desfăşura peste cel puţin 60 de zile de la adoptarea hotărârii; b) despre respingerea propunerii privind desfăşurarea referendumului în cazul în care aceasta este formulată de deputaţi.

Prin urmare, ca referendumul să aibă loc până la sfârşitul verii, decizia Parlamentului trebuie luată până la sfârşitul lunii iunie. Conform art 145 al Codului Electoral, „referendumul republican nu poate avea loc cu 120 de zile înainte şi cu 120 de zile după ziua efectuării alegerilor parlamentare şi locale generale”, ceea ce înseamnă că pentru a putea organiza alegeri parlamentare şi prezidenţiale în noiembrie, după cum propune Filat, referendumul constituţional trebuie să aibă loc cu patru luni înainte, adică în… iunie.

Scenariul lui Filat nu este posibil fără modificarea actualului cadru legislativ, ceea ce presupune o coordonare a acţiunilor cu celelalte componente ale alianţei sau cu… PCRM. Nu credem că PD şi PLDM mizează pe PCRM, care e împotriva referendumului constituţional. Filat a şi precizat că exprimă poziţia PLDM, că nu va acţiona decât în cadrul AIE. Nu e vorba nici despre o coordonare a ieşirilor la rampă între PD şi PLDM, ci, dimpotrivă, mai curând despre declanşarea unei rivalităţi – tacite, deocamdată – între Filat şi Lupu, care, conform sondajelor, se află în topul celor mai de încredere politicieni din RM, devansându-l pe Voronin. În timp ce popularitatea lui Filat e în ascendenţă, cea a lui Lupu e într-un uşor declin, şi acest fapt îl „stimulează” probabil pe Filat, determinându-l să facă gesturi sfidătoare în raport cu ceilalţi lideri ai Alianţei. Asemenea acţiuni subminează imaginea AIE şi, ca un bumerang, lovesc în imaginea PLDM.

Pe de altă parte, alegeri parlamentare nu pot avea loc până preşedintele interimar nu anunţă dizolvarea Parlamentului. Constituţia RM nu stipulează posibilitatea autodizolvării Parlamentului. Iar Mihai Ghimpu şi Serafim Urechean au reacţionat fără plăcere la propunerea lui Filat. Ulterior, într-un interviu acordat Europei Libere, preşedintele interimar a declarat că organizarea unui referendum constituţional este poziţia comună a tuturor liderilor AIE, doar că Lupu şi Filat s-au grăbit să o anunţe primii. Din punctul lui de vedere, referendumul constituţional nu poate fi organizat vara, când toată lumea e în vacanţă, ci trebuie stabilit pentru luna septembrie. Ceea ce ar însemna că, după scenariul lui Mihai Ghimpu, alegerile parlamentare nu pot fi desfăşurate decât la anul.

Însă alegerile în plină iarnă, după încă o majorare inevitabilă, stabilită prin acordul cu Gazprom, a tarifelor la gaze, nu este o idee prea bună. De aceea, probabil, Filat se grăbeşte să le organizeze la toamnă, altfel va trebui să le amâne până la primăvara viitoare, când trebuie să aibă loc alegerile locale. Desfăşurarea în aceeaşi zi a alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi locale ar fi o idee şi mai rea. Aceasta este mai curând explicaţia coincidenţei de poziţii între PLDM, PD şi PCRM în privinţa alegerilor parlamentare.

O soluţie ar fi ca în această toamnă să aibă loc doar alegeri prezidenţiale, iar alegerile parlamentare şi cele locale să fie lăsate pentru primăvară. O fi existând şi alte soluţii. Problema e că liderii alianţei le caută şi le anunţă în mod separat.

The following two tabs change content below.