Nicolae Negru: Plenara CC al PCRM a decis formarea alianţei cu PLDM

Sâmbătă, în chiar ziua de Crăciun, Voronin a convocat plenara CC al PCRM pentru a discuta rezultatele alegerilor şi a trasa căile de acces la guvernare în contextul negocierilor de formare a unei alianţe cu PD. În raportul său, liderul PCRM a contabilizat, ca de obicei, un şir lung de „realizări” ale partidului, apoi a formulat unele neîmpliniri serioase care pun sub semnul întrebării capacitatea PCRM de a-i înlătura pe liberali de la putere. Menţionând că Partidul Comuniştilor a înregistrat cel mai mare scor electoral, comparativ cu concurenţii săi, Voronin s-a declarat în acelaşi timp nemulţumit de rezultatul alegerilor care nu le permite să guverneze de sinestătător. Dezbaterile pe marginea raportului au urmat acelaşi tipar moştenit de la PCUS: oratorii vorbeau mai întâi despre realizări, apoi despre „unele neajunsuri” care trebuie înlăturate din calea partidului spre „victoria definitivă”. Surpriza a venit de la persoana pe care nimeni nu o credea capabilă să ofere surprize: Zinaida Greceanâi.

Discursul ei poate fi asemănat cu o bombă aruncată în mijlocul mulţimii. După ce a criticat faptul convocării plenarei în chiar ziua în care o parte din moldoveni sărbătoresc Crăciunul, ceea ce poate fi interpretat ca semn de dispreţ faţă de ei, ex-premierul a lansat un atac masiv asupra lui Voronin şi a principalului strateg comunist, Mark Tkaciuk. Ea nu-l cruţă nici pe fostul ei subaltern Igor Dodon pe care l-a caracterizat drept „patriot umflat cu ţejea”, „blogger pompos şi superficial, care se apucă de toate”.

În linii generale, ea a spus următoarele: strategia comuniştilor de a se da drept singura forţă patriotică şi capabilă de a scoate RM din criză este destructivă, păguboasă pentru societatea şi statul nostru. PCRM se face vinovat de organizarea alegerilor anticipate din 29 iulie 2009 şi 28 noiembrie 2010. Ceea ce se dă drept criză politică sau criză constituţională este de fapt criza unui partid, a PCRM, ai cărui lideri nu au capacitatea de a pune în prim-plan interesul naţional, gândindu-se doar la propriile interese. Dacă PCRM ar fi un partid normal, criza s-ar rezolva de la sine, formându-se o alianţă PCRM-PLDM.

Dar Voronin, în mod intenţionat, l-a ofensat pe Filat şi pe deputaţii PLDM, numindu-i ticăloşi, pentru a exclude posibilitatea unei asemenea alianţe. În general, comportamentul lui Voronin, grosolan, necivilizat ridică multe semne de întrebare, căci Voronin este cel care, prin declaraţiile sale iresponsabile, a provocat alegerile anticipate din 29 iulie. Şi, trebuie să privim adevărul în faţă, tot Voronin se face vinovat de blocajul de azi. Să încetăm a-l mai acuza pe Tkaciuk care este un pion în mâinile lui Voronin, spuse Greceanâi. Nu este corectă şi productivă nici politica demonizării României, a partidelor proromâneşti, căci apropierea de România este una firească, naturală, moldovenii fiind parte a poporului român, ruptă cu forţa de către Imperiul Ţarist, apoi cel sovietic. Românofobia PCRM îndepărtează o mare parte a tineretului de comunişti. Şi cât o să mai umblăm cu sarcofagul lui Lenin în spate, cât o să mai minţim moşnegii şi băbuţele noastre, speculând naivitatea şi nostalgiile lor? Ca tineretul să nu se teamă de noi, trebuie să renunţăm la seceră şi ciocan, şi trebuie să condamnăm în mod clar regimul comunist totalitarist, care a nimicit zeci de milioane de oameni, inclusiv basarabeni! Printre cei care au avut de suferit din cauza acelui regim inuman au fost şi părinţii mei deportaţi în Siberia, a menţionat Greceanâi. Eu, fiica lor, le deplâng azi soarta şi mi-e ruşine să fac parte dintr-un partid care mărşăluieşte pe oasele lor.

Discursul lui Greceanâi a fost ca un trăsnet din senin. Prinzând la curaj, la tribună au ieşit persoane care până atunci nu au fost auzite vorbind. În unele luări de cuvânt, s-a subliniat necesitatea unui lidership nou, modern, european, care să unească societatea, nu să o dezbine. Aluzia era evidentă: Voronin trebuie să plece. Conducerea actuală a băgat partidul într-o groapă, l-a transformat într-o sperietoare, cu PCRM nu vor să aibă de a face nu numai europenii, de compania lor se jenează până şi conducerea Rusiei.

Punctul pe i l-a pus veteranul partidului, Ivan Petrovici Calin, ex-preşedintele Sovietului Suprem al RSSM, ex-preşedintele Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM. Să nu aruncăm împreună cu apa şi copilul din albie, spuse Calin. E vina noastră că, până acum, i-am urmat orbeşte pe Mark Tkaciuk, Igor Dodon şi „unionistul” Iurie Muntean care sunt de fapt nişte cai troieni ai liberalilor în rândul comuniştilor. E timpul ca fiecare comunist să participe la luarea deciziilor în partid. Propunerea lui Ivan Calin a fost ca Voronin să-şi ceară public scuze de la Filat şi să propună o alianţă PCRM-PLDM ca să nu i se dea voie PD care au obţinut un număr mic de mandate să-i şantajeze şi pe unii, şi pe alţii. Fiindcă e puţin probabil ca PLDM să accepte o alianţă cu comuniştii, s-a propus ca, în numele interesului naţional, până la finele lui ianuarie să se convoace un congres extraordinar şi să fie schimbată denumirea PCRM în Partidul Democraţiei Sociale.

Acest pas, alianţa cu PLDM şi schimbarea denumirii, va asigura alegerea preşedintelui RM şi va crea premise pentru consolidarea societăţii dezbinate în două tabere antagoniste, proeuropene şi proruse.

Votul cvasiunanim al membrilor CC, cu câteva abţineri şi doar patru voturi împotrivă – Voronin, Tkaciuk, Muntean, Dodon – a consfinţit decizia creării unui grup de negociere a unei alianţe centriste de guvernare PCRM–P LDM. Voronin a declarat că se va supune deciziei majorităţii.

***

Din păcate, stimaţi cititori, cele descrise mai sus sunt pure fantezii, suscitate, probabil, de magia Crăciunului. Situaţia reală din acest partid rămâne în continuare cea pe care o cunoaştem: sumbră, încordată, ca în interiorul unei cetăţi în asediu, fără perspectivă. Cu siguranţă, şi printre comunişti există persoane care înţeleg că strategia PCRM este mioapă, distructivă nu numai pentru partid, ci şi pentru RM în general. Dar ce tac? Poate fiindcă nu sărbătoresc, Crăciunul…

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.