Nicolae Negru: PCRM nu e puternic, Alianța e debilă

Fiindcă toate partidele vorbesc despre succese și niciunul despre înfrângere, să vedem cifrele reale ale votării (datele sunt luate de pe siteul www.alegeri.md):


Alegerile locale, se știe, sunt un test pentru alegerile parlamentare. Comparând rezultatele votării pe listele de partid în consiliile raionale și municipale se poate prezice cum vor vota alegătorii în cazul în care, peste o scurtă perioadă de timp, s-ar organiza un scrutin parlamentar. Observăm că două partide – PCRM cu 36,87% și PLDM cu 22,62%, sunt în scădere, dacă e să comparăm cu rezultatele obținute în alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. PCRM a avut atunci 39,34%, iar PLDM – 29,42%. Cifrele mai modeste ale PLDM și PD în consiliile raionale și municipale, față de cele din consiliile orășenești și sătesști, sunt determinate de relativul insucces al acestor partide în Chișinău, unde se află un sfert din alegătorii RM. În cazul PCRM și PL, situația este inversă, ele înregistrând o prestație mai modestă în consiliile orășenești și sătești, dar un succes fulminant în Chișinău, explicabil în condițiile în care ambele partide au reprezentat polii în jurul cărora s-a concentrat absoluta majoritate a alegătorilor municipiului.

De remarcat, totuși, că rezultatele PLDM în Chișinău reflectă niște circumstanțe specifice, care nu e obligatoriu să se repete în alegerile parlamentare. Depinde de Filat să demonstreze în continuare că își respectă partenerii, că nu încearcă să profite de postul său pentru a face publicitate doar PLDM, că temerile legate de aroganța și autoritarismul său nu sunt justificate. Nu e de neglijat și factorul Godea, care ar putea avea același efect ca Sergiu Mocanu în relațiile cu PD. Deși nu a reușit să atragă voturi pentru formațiunea sa, Mocanu a reușit să influențeze în alegerile din noiembrie o parte din alegători să nu voteze pentru PD, ci pentru alte partide.

Făcând abstracție de Chișinău, e de presupus că eventualele alegeri anticipate ar confirma trendul ascendent al PLDM, dacă e să judecăm după ponderea sa în consiliile orășenești și sătești, precum și după numărul de primari aleși în iunie 2011. La acest capitol, PLDM se situează pe primul loc.

Într-o ascendență mai pronunțată se arată PD. Dar și PD are de rezolvat problema Chișinăului, care se numește de fapt Plahotniuc. Altă dată, din alte motive, aceasta se numea Diacov. Dacă vicepreședintele PD nu va înlătura dubiile privind comportamentul său actual, metodele cu care operează în politică, relațiile cu sistemul mafiotizat construit de clanul Voronin, PD nu are cum să reușească în Chișinău. Cazul „Franzeluţa” e încă un semnal alarmant la care vom reveni. Dacă se va confirma că proiectul Godea îi aparține, acesta va lovi ca un bumerang în PD.

Și PL e în creștere, dar mai modestă în afara Chișinăului. Nu se știe dacă toți alegătorii care l-au votat pe Chirtoacă și PL vor proceda la fel în alegerile parlamentare. Va depinde de Ghimpu, dacă va preda cârma lui Chirtoacă, și de… Filat, dacă alegătorii PLDM vor considera că el este în continuare cel mai vinovat de certurile din Alianță.

În contextul economic și social, pe fundalul unor explozii de prețuri și tarife, rezultatul electoral al partidelor AIE poate fi considerat bun și chiar foarte bun. Devine tot mai evident că PCRM se menține nu de aceea că este puternic, ci pentru că Alianța e slabă, debilă. Cu excepția populației rusofile, care votează cu PCRM în orice condiții, o mare parte din electoratul său poate emigra către AIE, dacă aceasta ar demonstra o minimă voință, coerență și decență. În mod normal, ponderea PCRM s-ar reduce la circa 20 la sută, cât ocupa cândva Interfrontul.

Presupunând că relațiile din cadrul AIE nu se pot deteriora mai mult decât până acum, alegerile anticipate nu au cum să aducă schimbări majore în raportul de forțe. Ceea ce nu înseamnă că PCRM se va cuminți și va participa la alegerea președintelui RM. Pentru aceasta ar trebui să aibă mai multă chibzuință și mai puțină pasiune. Ca și în cazul AIE, de altfel.

The following two tabs change content below.