Nicolae Negru: PCRM e în capcană, dar Lupu trebuie să facă un pas înapoi

Comuniştii sunt în panică, se agită şi fac mişcări inutile, care le lasă tot mai puţine şanse de a ieşi onorabil din cursa în care au nimerit din cauza orgoliului bolnav şi a setei nemăsurate de putere a liderului PCRM.

Jurământul pe care fiecare deputat comunist l-a depus în faţa colegilor săi – că va vota „în strictă conformitate cu deciziile colective ale partidului” – scoate în evidenţă obsesia şi disperarea care i-a cuprins, dar şi lipsa de imaginaţie. Puţin mai rămânea să semneze cu sânge că nu îl vor vota pe Lupu. Asemenea ritualuri preluate din practica pionierească şi comsomolistă nu sunt în spiritul democraţiei şi nici al Constituţiei RM care spune că, „în exercitarea mandatului, deputaţii sînt în serviciul poporului”, nu al vreunui partid sau ideologii. E un lucru obişnuit în practica occidentală ca unii deputaţi să manifeste „independenţă” şi să voteze altfel decât votează fracţiunea din care fac parte.
Un exemplu recent: trei deputaţi democraţi din Camera Reprezentanţilor din SUA au votat împreună cu deputaţii republicani anularea legii asigurărilor de sănătate, adoptată la iniţiativa lui Barack Obama şi considerată drept una marcantă pentru programul său guvernamental. Nimeni însă nu a cerut linşarea lor morală pentru aceasta.

Nu este inspirat nici refuzul PCRM de a discuta cu AIE condiţiile de votare a preşedintelui RM înainte de stabilirea datei alegerilor. Seamănă a fi un gest meschin, neprincipial. Odată ce Curtea Constituţională urmează să se pronunţe pe 8 februarie în această chestiune, ce rost ar avea stabilirea unei date acum? Iar cu retragerea proiectului de lege privind modificarea art. 78 din Constituţie, prin care numărul necesar de voturi pentru alegerea preşedintelui RM se reducea de la 61 la 51, comuniştii şi-au tăiat ultima creangă de sub picioare, posibilitatea de a contribui la deblocarea situaţiei fără a-l vota pe „trădătorul” Lupu.

Chiar dacă e perfect legală, această acţiune este politicianistă, cinică, imorală, menită să complice, nu să simplifice ieşirea din criză. Să ne imaginăm că în orele de vârf este blocată circulaţia pe una din străzile principale. Cam acesta este sensul demersului comunist: să blocheze una din căile de rezolvare a problemei alegerii şefului statului.

Acum nu le rămâne decât să insiste asupra unui candidat apolitic, în timp ce AIE mai are o opţiune, în afară de cea a negocierii cu fiecare deputat comunist în parte. Deşi în aparenţă PCRM se află într-o poziţie câştigătoare, la o privire mai atentă, lucrurile nu stau tocmai aşa. Ei riscă să cadă în groapa pe care i-au săpat-o lui Lupu şi Alianţei.

Ca să nu fie învinuiţi de inflexibilitate, de declanşarea unor alegeri anticipate, liderii AIE trebuie să accepte scenariul PCRM privind alegerea în funcţia de preşedinte al RM a unui candidat care să nu fie membru al vreunui partid politic, oricâte argumente s-ar aduce împotriva acestei idei. Lupu trebuie să facă un pas înapoi în numele interesului naţional, al stabilităţii social-politice, iar Mihai Ghimpu trebuie, la rândul său, să se împace cu gândul că ar putea să nu ocupe niciuna din cele trei funcţii supreme în stat.

Nimeni însă nu-i poate interzice lui Lupu să candideze independent, fiind înaintat de cei 15 deputaţi PD. Aşa că fiecare din cei 101 deputaţi să aibă posibilitatea să voteze fie pentru candidatul apolitic, identificat în cadrul negocierilor dintre AIE şi PCRM, fie pentru Marian Lupu.

Ce vor întreprinde comuniştii atunci? Refuzul de a intra în cabina de vot îi va face în mod automat responsabili de declanşarea alegerilor anticipate. E adevărat, există riscul ca unii deputaţi AIE să nu voteze pentru Lupu, dar pasul lor va fi contracarat de riscul ca PD să iasă ulterior din AIE şi să facă alianţă cu PCRM, dacă partidele liberale nu vor respecta acordul de formare a Alianţei.

Fireşte, acest scenariu nu exclude negocierea cu fiecare deputat comunist în parte. În pofida „jurământului” depus, care nu are nicio valoare juridică, s-ar putea ca unii dintre ei să înţeleagă că jocurile politicianiste au mers prea departe, că prea s-au încrâncenat, că uneori e mai onorabil să accepţi înfrângerea în jocul democratic, decât să te faci de râs împotrivindu-te fără rost, în detrimentul interesului general, compromiţând definitiv clasa politică moldovenească.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)