Nicolae Negru: Pasul lui Tănase este curajos și corect

După cum era de aşteptat, PLDM nu ne-a surprins cu candidatul său la postul de primar al Chișinăului. Nu punem la îndoială faptul că Victor Bodiu, secretar general al Guvernului, este un „tehnocrat desăvârșit”, după cum spune el însuși, dar lucrul acesta nu este ușor de demonstrat prin cuvinte. În pofida funcţiei înalte, Bodiu este un necunoscut.

Rolul său în perioada inundaţiilor de pe Prut din vara trecută a fost important, dar mai puţin mediatizat decât al premierului şi liderului PLDM. Dl Bodiu a mai fost vizibil la începutul anului, în legătură cu conflictul tarifelor de la Moldtelecom și cam la asta se reduc aparițiile sale în public. Cel mai probabil e că nu Bodiu fusese persoana pregătită pentru postul de primar din partea PLDM. Zvonurile că acesta trebuia să fie Alexandru Tănase par să fie adevărate și, după cum se vede, schimbarea s-a produs pe ultima sută de metri. Cu câteva luni în urmă, Tănase polemiza, la una din televiziuni, cu Dorin Chirtoacă pe tema structurii organizaţionale a primăriei Chișinăului. El demonstra o pregătire într-o materie ce nu ținea de competențele sale de ministru al Justiţiei. Rămâne o enigmă de ce a renunţat ulterior şi s-a retras din partid. Dar, dacă e să judecăm după cele spuse de el la congresul de duminică al PLDM, decizia respectivă i-a aparţinut lui, şi nu altcuiva.

Plecarea lui Alexandru Tănase, așa cum se vede după congres, este legată mai curând de înclinațiile, de prioritățile sale sufletești, haina politică fiind pentru el mai strâmtă, mai puțin confortabilă, decât cea profesională. El ar fi plecat oricum, dacă nu azi, mâine. Spre deosebire de colegul său Mihai Godea, care se simte pe scena politicii ca peștele în apă, Tănase este o fire individualistă, artistică, ce se lasă mai dificil încorporată în echipă şi suportă mai greu „toanele” fostului coleg de facultate Vlad Filat, care, am mai spus-o, îl imită tot mai mult pe Voronin. Putem deduce că insatisfacția lui Tănase creștea pe măsură ce divergențele de ordin tactic, care sunt firești, se accentuau, iar „valorile” pentru care a intrat în politică se „estompau” în scop electoral. Din declarațiile sale de până acum, acesta este motivul principal care a determinat ruptura sa definitivă de politică și nu e cazul să ne așteptăm la dezvăluiri spectaculoase ulterioare, ce ar compromite PLDM, cum cred unii.

Sincer vorbind, pasul lui Alexandru Tănase este nu numai curajos, dar și corect. Rolul de judecător al CC îi este mult mai potrivit decât cel de primar. Asta cu atât mai mult dacă e adevărat că era în relații cu Plahotniuc. Oricum, fiind o figură emblematică a noii generații de politicieni, întruchipând intelectualul cu școală românească, occidentală, plecarea sa nu poate să nu afecteze imaginea PLDM. Echipa partidului pierde fără îndoială din prestigiu și pondere. În prezența lui Tănase, reflexele autoritariste ale lui Filat nu păreau atât de primejdioase. (Totuși nu ar trebui să cădem în cealaltă extremă, a demonizării lui Filat, exagerând unele lucruri, cum fac unii colegi de-ai noștri cu fantezie debordantă. În descrierea lor sclipitoare, dar păcătuind de aproximații, de „pribluiri” și figuri artistice, Filat apare deja ca un monstru, mult mai periculos decât Voronin. El mai are până acolo. Simțul măsurii e necesar nu numai în politică, dar și în jurnalistica pe care unii o compromit cu răzbunări sau frustrări beletristice.) În general însă, societatea va avea de câștigat în urma unui proces de înnoire a Curții Constituționale, care începe cu Tănase.

Pe de altă parte, „handicapul” lui Bodiu nu îi garantează în mod automat victoria lui Chirtoacă. Suficiența liderului PL în această privință nu are niciun suport. În general, dl Ghimpu nu îl poate ajuta (cum nu l-a ajutat nici data trecută), ci doar îi poate dăuna lui Dorin Chirtoacă, de aceea ar face bine dacă s-ar retrage pe planul doi și nu ar interveni în mod public în campania electorală din municipiul Chișinău. În condițiile date, este aproape imposibilă încheierea alegerilor din primul tur. Ar fi bine ca toți reprezentanții partidelor AIE să țină cont de aceasta. Inclusiv Dorin Chirtoacă.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)