Nicolae Negru: Ostatici ai lui Lupu şi Ghimpu?

Prima şi cea mai importantă concluzie care se poate trage după 16 decembrie e că dl Lupu a pierdut simţul realităţii şi nu ne mai putem baza pe percepţia sa. El este ca un boxer ameţit de lovitură, care se grăbeşte să se ridice în picioare, riscând să fie doborât din nou.

Dus de nas

Sincer vorbind, liderul PD s-a lăsat dus de nas de către unii deputaţi comunişti, pe care i-a crezut că vor veni să-l voteze. Optimismul său a fost inspirat de nişte promisiuni care puteau să fie onorate numai dacă PCRM participa la alegeri. Deşi nu putem fi siguri nici de aceasta. (Cu eşecul de vinerea trecută se spulberă şi mitul lui Plahotniuc, ca persoană capabilă să influenţeze orice decizie importantă de pe scena politică din RM. Zvonurile despre „atotputernicia” sa nu s-au confirmat de data aceasta.)

Posedat de ideea că fracţiunea PLDM ar putea să-l boicoteze, Lupu şi-a consumat energia în tertipuri de procedură, deşi problema era în altă parte. Devine bizară fixaţia sa pe buletinul invalidat, pe ideea că ar fi vorba de o conspiraţie, de folosirea unui pix cu cerneală invizibilă, care trebuia să zădărnicească alegerea sa, deşi un buletin a fost invalidat şi data trecută, ceea ce vorbeşte despre antipatia personală a vreunui deputat din AIE faţă de liderul PD.

O pradă uşoară

Încrederea lui Marian Lupu că va izbuti în alegerile repetate, că atât grupul Dodon, cât şi comuniştii se vor comporta altfel, deoarece se vor teme de alegeri anticipate, ar putea să fie o altă iluzie. Căci singura logică ce funcţionează în politica moldovenească este lipsa oricărei logici. Nu este exclus că Dodon şi Voronin au urmat în acest caz nişte recomandări străine. Ambii au vizitat înainte de alegeri Moscova, şi am putea presupune că inflexibilitatea lor faţă de AIE este plătită de „partenerul strategic” din est. Nu este exclus ca ei să rămână pe aceleaşi poziţii, Moscova urmărind eşecul definitiv al alegerilor prezidenţiale şi declanşarea de alegeri anticipate, crezând, nu fără temei, că Alianţa, compromisă în faţa alegătorilor, este „o pradă uşoară”.

Ultima şansă personală

Lupu pare să nu înţeleagă că şi-a consumat ultima şansă personală. Că de acum încolo el riscă nu numai pe socoteala sa, ci şi a noastră, a democraţiei moldoveneşti, a integrării europene. Decizia sa de a candida din nou poate să scufunde vasul numit AIE, dându-le comuniştilor posibilitatea să declanşeze alegeri anticipate pe care să le atribuie nesuferitei Alianţe. Gestul său e al unui obsedat, sinucigaş politic, care îi ia drept ostatici, în afară de PD, PL şi PLDM, pe toţi cetăţenii RM, periclitând reformele democratice şi cursul european al RM.

Cu gândul la consecinţe

Înainte de a accepta să meargă din nou cu Lupu, Filat şi Ghimpu trebuie să se gândească la consecinţele alegerilor anticipate. Să nu se îmbete cu apă rece că „rezultatele vor fi aceleaşi”, că sunt „mai bune alegerile anticipate decât un preşedinte românofob”. Nu sunt mai bune deloc. Un preşedinte, oricât de românofob ar fi, în condiţiile când nu are sprijinul unei majorităţi parlamentare, când guvernul rămâne acelaşi, nu poate face nimic, decât să vorbească la televizor împotriva României şi a UE. Dacă intrăm în alegeri anticipate, putem avea şi o majoritate parlamentară, şi un guvern, şi un preşedinte românofobi şi antieuropeni. Suntem de acord cu Filat că de data aceasta Alianţa nu mai are dreptul să rateze. Ar fi o mare greşeală să se mizeze în continuare numai pe Lupu.

Ca la teatru

Liderul PD tratează încercarea din 16 decembrie ca pe un exerciţiu, ca pe o repetiţie, dar nu ne aflăm la teatru. Dacă pierde AIE, riscăm să ne întoarcem la punctul de unde am pornit, la anul 2001. „Planul B” al lui Ghimpu, ideea că se va retrage în opoziţie, că va preda cârma partidului lui Dorin Chirtoacă şi acesta îi va învinge pe comunişti, este halucinantă, seamănă a delir, căci, dacă va reveni la putere, Voronin va deveni şi mai răzbunător şi mai hotărât să se răfuiască cu principalii concurenţi politici. Au dreptate cei care fac trimitere la situaţia din Ucraina de după revoluţia portocalie. Dacă în Ucraina, Ianukovici a arestat-o pe Timoşenko pentru că a cumpărat gaz de la ruşi, Chirtoacă ar putea fi arestat fiindcă a procurat troleibuze de la… belaruşi.

Un candidat neafiliat

De aceea, fără a renunţa definitiv la candidatura lui Lupu, AIE trebuie să înceapă negocierile cu PCRM şi cu grupul Dodon pentru identificarea unui candidat neafiliat, care este de preferat unor alegeri anticipate. Acordul AIE nu este un text „sacru”. Dacă PD şi PL vor refuza, PLDM-ul va trebui să-şi asume responsabilitatea de a negocia de sine stătător, în numele AIE. În acest caz, vina pentru o eventuală destrămare a AIE va cădea pe Ghimpu şi Lupu. Nu este exclus ca Voronin şi Dodon să nu accepte nicio candidatură propusă de AIE, dar vor răspunde pentru aceasta în faţa alegătorilor. Dacă pe parcurs se vor isca nişte deputaţi comunişti care vor declara că sunt decişi să-l voteze pe Lupu, va fi cu atât mai bine. Lupu poate să candideze independent, şi nu este exclus să câştige în faţa unui candidat neafiliat.

O tactică neconflictuală

Trebuie să recunoaştem şi să salutăm poziţia neconflictuală, deşi deloc conformistă, a PLDM, din ultima vreme, ceea ce a schimbat în mod benefic atmosfera din cadrul AIE. Ar fi timpul ca şi Lupu şi Ghimpu să adopte acelaşi comportament, să-şi stăpânească resentimentele, să nu mai continue cu înţepături şi aluzii răutăcioase la adresa lui Filat şi PLDM. Căci exemplul lor este urmat de unii deputaţi. Impresia este că acum liderii PD şi PL pretind ca liderul PLDM să-i iubească pe ei mai mult decât pe sine însuşi. Ceea ce ar fi bine, dar nu este posibil pentru un individualist şi un egocentrist feroce, un complexat care iese mereu înainte de teama de a nu fi eclipsat de partenerii săi.

Prin comportamentul său meschin, iresponsabil, prin certuri interminabile, liderii AIE au adus societatea la disperare. Mai există o singură şansă de reabilitare, de salvare a Alianţei: alegerea preşedintelui sau, cel puţin, să se demonstreze că, din partea lor, s-a făcut tot posibilul pentru aceasta.

The following two tabs change content below.