Nicolae Negru: Moscova este interesată de distrugerea PLDM

Ştirea că unii politicieni europeni au salutat decizia PLDM de a-l retrage pe Victor Bodiu din cursa electorală pentru primăria Chişinăului, pentru a-l sprijini pe Dorin Chirtoacă, a stârnit reacţii de neîncredere în mândra noastră capitală şi în afara ei: e prea frumos ca să fie adevărat; cineva minte sau exagerează. Cu această ocazie, Constantin Tănase a scris un pamflet pe o pagină de ziar, dedicat celui care a venit cu vestea respectivă, care poate părea, trebuie să recunoaştem, un pic „trasă de păr”.

A cincea roată

Ideea că lideri din Occident s-ar interesa în detalii de viaţa politică internă din RM, de manevrele partidelor, de relaţiile dintre lideri partidelor noastre este neobişnuită pentru cetăţeanul nostru căruia i s-a spus până acum că RM e un fel de a cincea roată la căruţa Europei, fără altă importanţă decât conflictul transnistrean. Iată că nu mai pare să fie adevărat. Şi nici nu este.

Agenţi pe cap de locuitor

Realitatea e de câtva timp cu totul alta. Lucrurile au început să se schimbe când Rusia a pornit ofensiva de recucerire a spaţiului postsovietic şi chiar a reuşit câte ceva în acest sens. „Căderea” Ucrainei a fost picătura care a umplut paharul. Abia atunci Europa şi-a dat seama că, mâine-poimâine, Moscova poate încerca restabilirea „cortinei de fier” pe vechiul perimetru. Astăzi ne aflăm în epicentrul unui război geopolitic tot mai crâncen care nu exclude decât folosirea armelor de foc. În rest, toate mijloacele sunt puse la dispoziţia strategilor din ambele tabere, şi, după numărul de reprezentanţi ai serviciilor secrete străine pe cap de locuitor, stăm cu siguranţă nu mai prost decât la capitolul consumul de băuturi alcoolice.

Elementul vulnerabil

Privite din acest unghi de vedere, partidele politice sunt „călcâiul lui Ahile”, elementul cel mai vulnerabil, calea cea mai simplă şi eficientă de a influenţa politica RM. Un partid aflat la putere este „cureaua de transmisie” prin care se poate modifica orientarea unui stat. Partidele mari oferă acces la principalele pârghii legislative şi administrative. Ne place sau nu, atenţia care i se acordă la Bucureşti, Bruxelles, Berlin, Washington şi în alte capitale europene PLDM-ului şi lui Vlad Filat este justificată de rolul deosebit pe care îl are a juca şi îl joacă partidul său în confruntarea Vest-Est de pe teritoriul nostru. Mersul campaniei electorale în Chişinău nu are cum să le scape celor care gândesc strategiile de apărare împotriva expansiunii politice ruseşti. În condiţiile în care PL, printr-o tactică nechibzuită, improvizată, amatoricească, şi-a restrâns „arealul” electoral până la cel al PPCD-ului de altădată, iar PD nu a reuşit, din cauze mai mult obiective, să zdruncine monopolul PCRM pe flancul stâng, PLDM, care se află în creştere, rămâne partidul cel mai important, dar şi cel mai expus atacurilor ruse. Distrugerea PLDM ar fi un succes mare pentru stoparea cursului european şi întoarcerea RM la cursul de până la 7 aprilie 2009. Fiindcă alegătorul nostru nu alege doctrine, ci lideri, un PLDM slăbit ar slăbi Alianţa şi ar deschide revenirea PCRM la putere.

Nimicim pădurea?

Cum poate fi oprită creşterea PLDM? E simplu: e suficient să susciţi neîncrederea şi să compromiţi liderul partidului. Fără a luneca în teorii conspirative, observăm astăzi că, în pofida dezminţirilor, se pedalează încontinuu pe ideea că PLDM va face alianţă cu PCRM şi i se creează imaginea de „oligarh” lui Vlad Filat. Nu ştim, de exemplu, dacă dl Roman Mihăeş este un agent rus, dar perseverenţa cu care revine mereu la „ipoteza” dezminţită a unei alianţe viitoare dintre PLDM şi PCRM este greu explicabilă pentru un analist neangajat. Nu e în stilul lui obişnuit, „împăciuitor”, temperat. Nu ştim care sunt motivele lui Mihai Godea, dar pasul său subit, nejustificat apare iarăşi ca o diversiune împotriva PLDM. Ideile pe care le rosteşte sună fals în gura lui: el a plecat pentru că Filat doreşte o alianţă PLDM-PCRM, Voronin, Plahotniuc, Filat sunt oligarhii care stăpânesc RM etc. De la Bucureşti, consilierul lui Vlad Plahotniuc, Cosmin Guşă, îi pune pe acelaşi cântar pe Filat şi Plahotniuc. Or, cel puţin din 2000, Filat s-a aflat în câmpul vizual al mass-media, ca vicepreşedinte al PD, apoi din 2007, ca preşedinte al PLDM. Dacă ar fi existat, activitatea lui „oligarhică” nu avea cum să scape neobservată. În această perioadă, dl Plahotniuc a fost vizat de presă în preluarea dubioasă a unor afaceri, începând cu Victoriabank. Repetarea unor idei false este iarăşi fie un semn de ignoranţă, fie de rea intenţie. Repetăm, Filat nu e uşă de biserică şi nu ne facem iluzii privitor la starea democraţiei interne în PLDM, am şi scris despre aceasta, dar nu e cazul să tăiem un arbore pentru câteva ramuri uscate, altfel ar trebui să nimicim toată pădurea. Dacă pe domnii Godea şi Tănase nu i-a deranjat nimic timp de trei ani, de ce îi deranjează în al patrulea?

În folosul PCRM

Orice ar spune Godea, intrarea sa surprinzătoare în competiţia pentru primar este în folosul PCRM, ceea ce înseamnă a Rusiei. De altfel, despre unii dintre coechipierii săi de luptă pentru primărie se spune că ar putea face parte din „eşalonul” de agenţi pe care Rusia i-a infiltrat în ONG-urile din RM, pentru a contracara influenţa americană. Faptul că cineva s-a ocupat de strângerea semnăturilor pentru Godea, înainte ca el să fi anunţat că va candida, ar trebui să preocupe şi CEC şi SIS. Comportamentul lui Godea e cu atât mai dubios cu cât, spre deosebire de Alexandru Tănase, nu a sugerat niciodată, absolut niciodată, că l-ar interesa acest post.

Un stil străin

Ca şi Godea, nu a procedat în stilul său nici dl Marian Lupu, înjghebând în grabă, un consiliu consultativ pentru reformarea justiţiei. Este prea evidentă intenţia de a-i lua apa de la moara PLDM. Reacţia calmă a lui Vlad Filat, singura justă, a neutralizat un conflict care venea peste capul alegătorilor ca un trăsnet din senin. Declaraţiile instigatoare (inclusiv ale lui Sergiu Mocanu) trebuie ignorate ca fiind în detrimentul PLDM şi în folosul PCRM. Rămâne o enigmă de ce a pornit, nitam-nisam, la război împotriva propriului aliat „cel mai cumpătat politician”, cel care își propunea să „pună capăt războiului politic”.

PLDM are pentru ce şi trebuie criticat la obiect, dar campania anti-Filat nu duce la nimic bun. Războiul de gherilă anti-PLDM trebuie oprit.

Prea multe coincidenţe

Oricât am evita numele lui Plahotniuc, trebuie să constatăm că mai în toate cazurile de mai sus întrezărim în spate figura controversatului om de afaceri. Până şi cei doi ucraineni prinşi cu falsificarea ziarelor în folosul PCRM sunt apăraţi de Vitalie Nagacevschi, care este avocatul oficial al lui Plahotniuc. Prea multe coincidenţe ca să credem că nu e decât o întâmplare. De ce s-ar angaja dl Plahotniuc într-un război cu PLDM? O face la comanda lui Narîșkin sau de „amorul artei”, din invidie, din răzbunare, în interes personal, ce mai contează? Contează preţul, iar preţul îl vom plăti noi, populaţia Republicii Moldova.

The following two tabs change content below.