Nicolae Negru: Meritul lui Marian Lupu

Fiindcă s-au iscat mai mulţi „eroi” care pretind că au forţat Alianţa să renunţe la referendum în favoarea reluării procedurii de alegere a preşedintelui RM în parlament, trebuie să spunem că meritul respectiv îi aparţine în primul rând lui Marian Lupu. El a schimbat situaţia în cadrul Alianţei, trecând de partea lui Filat, care nu a agreat de la bun început ideea referendumului.

„Renunţarea la vis”

După Lupu, Ghimpu s-a văzut nevoit să procedeze la fel. Spre deosebire de liderul PD, care, în cadrul emisiunii de vineri de la Moldova 1, nu părea afectat de „renunţarea la vis”, rămânând calm, coerent, optimist, liderul PL abia îşi stăpânea supărarea, întrerupându-l pe Filat când acesta încercă să vorbească despre realizările AIE, reproşându-i că „se laudă”. Din fericire, şi premierul a dat dovadă de suficientă stăpânire de sine.

Până-n pânzele albe

După cum e şi firesc, nu toată lumea a salutat pasul Alianţei. Unii consideră că alegerile parlamentare anticipate erau de preferat unui preşedinte ales cu concursul lui Dodon. După ei, românismul şi europenismul vor avea de suferit enorm în RM, căci un preşedinte ales cu participarea grupului Dodon va fi unul prorus, românofob. De aceea, afirmă ei, trebuia să se meargă până-n pânzele albe pe calea referendumului, şi PL ar fi avut de câştigat în urma alegerilor parlamentare anticipate, răsplătit pentru perseverenţa sa proromânească.

„Totul sau nimic!”, e principiul adepţilor referendumului, rezumat de un cititor simpatizant al PL. E greu de crezut, dar riscul pierderii puterii de către AIE nu îi sperie deloc. Să aleagă un preşedinte „neutru”, şi în timpul celor aproape trei ani rămaşi să se pregătească bine pentru a-şi asigura o victorie definitivă asupra comuniştilor li se pare o idee de nesuportat. Chiar dacă am admite că Ghimpu este singurul care întruchipează românismul în RM, nu ar fi mai înţelept să se facă un pas înapoi, pentru a nu risca pierderea puterii în folosul comuniştilor? Nu, căci „intuiţia” le şopteşte unora care se opun amânării referendumului să nu creadă în sondajele care indică posibilitatea revenirii PCRM la putere.

O ipoteză halucinantă

Ca să sperie şi mai mult românismul din noi şi să-i determine pe deputaţii PL să nu se teamă de alegeri anticipate, cineva a lansat o ipoteză halucinantă: că Filat ar pune la cale eliminarea PL de la guvernare. Astfel se dezvoltă o idee mai veche că Dodon, fiind „creaţia” lui Filat, ar fi putut să-l voteze pe Lupu, dacă liderul PLDM ar fi dorit acest lucru. Cu acelaşi succes putem presupune că Ghimpu se opune scenariului propus de Dodon şi afirmă că acesta e mai periculos decât Voronin, fiindcă apără interesele PCRM. Se poate ajunge până la absurd dacă dăm frâu liber umorii şi imaginaţiei. Sau dacă punem la cale o diversiune.

Cu excepţia, poate, a Zinaidei Greceanîi, care nu este membră de partid, deputaţii socialişti nu au interesul să-şi taie creanga de sub picioare, participând la guvernare. Şi nici nu e în interesul lui Filat sau Lupu să le propună acest lucru. Căci ar fi în folosul PCRM.

O variantă acceptabilă

Sigur, era mult mai bine dacă Dodon vota candidatul AIE şi se punea demult punct acestei „istorii” cu alegerea preşedintelui care i-a plictisit pe toţi. Totuşi varianta unui preşedinte care să nu fie membru al vreunui partid din AIE nu este chiar atât de rea, cu atât mai mult nu este catastrofală. Măcar şi din cauza că tot AIE îl va selecta şi îl va propune. Un preşedinte nu poate schimba cursul politicii externe a RM, dacă majoritatea parlamentară nu va dori lucrul acesta. Orice lege pe care preşedintele ar refuza să o promulge intră în vigoare dacă este votată a doua oară de parlament. Alegând un preşedinte care să-şi asume programul de guvernare, obţinând un respiro de trei ani, AIE se poate pregăti pentru lupta hotărâtoare cu comuniştii.

Avantajul primei mutări

Ca în şah, PL deţine avantajul primei mutări. Refuzând să propună un candidat neafiliat la preşedinţie, Ghimpu îi cedează avantajul său lui Dodon, căci creşte riscul ca acesta să înainteze un candidat pe care PL nu îl va putea accepta şi, în consecinţă, se va face vinovat de declanşarea alegerilor anticipate. Avantajul va fi de partea PL dacă lui Dodon îi va reveni să fie ultimul în lanţul decizional asupra unui candidat propus de PL. Cu alte cuvinte, de Ghimpu depinde mai mult decât de Dodon cine va fi viitorul preşedinte.

Cine e mai român  

Este greşită şi premisa că românismul şi unionismul îşi găseşte „întruchiparea” doar în PL. O bună parte a unioniştilor a mizat pe PLDM şi vor miza, din anumite motive, în continuare. Să nu repetăm greşeala anilor de după independenţă. Ar fi prosteşte, dezastruos, dacă ne-am pune speranţa într-o singură persoană, cum ne-am pus-o cândva doar în Iurie Roşca.

Despre cine e mai periculos, Dodon sau Voronin, vom vorbi în numărul viitor.

 

 

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)