Nicolae Negru: Lupu nu e monument, dar Filat nu se poate atinge de el

Noua încăierare dintre fracţiunile PLDM, PD şi PL din Parlament pe marginea demiterilor cerute de premierul Filat dă impresia unei bătălii pe „viaţă şi pe moarte”, ,„ultimă şi decisivă”. De data aceasta fracţinea PCRM nu stă la o parte, ci se implică direct, ca aliat al PLDM, influenţând mersul confruntării. Lupu şi Ghimpu îi acuză pe liberal-democraţi de intenţii distructive coordonate cu comuniştii şi se pare că există o înţelegere prealabilă între Filat şi Voronin în această chestiune.

Tabloul e gri

Dar tabloul nu e numai alb şi negru. Insistenţa, care sună uneori speculativ, a liderului PLDM de a obţine demiterea unor demnitari este egalată de refuzul şi chiar încăpăţânarea liderilor PD şi PL de a nu admite acest lucru. Din declaraţiile lui Ghimpu deducem că premierul Filat a încercat să rezolve problema demiterilor şi depolitizării unor instituţii în cadrul AIE. Însă liderul PL i-ar fi cerut premierului să nu ridice chestiunea demiterii directorului SIS până în noiembrie, când la Chişinău va avea loc o întrunire a şefilor serviciilor secrete din sud-estul Europei.

Funcţionari fără onoare

Motivele care l-au determinat pe premierul Filat să ceară demisia şefilor Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate sunt legate de recentele „atacuri raider” asupra unor bănci moldoveneşti, în urma cărora nişte investitori străini au fost deposedaţi în mod fraudulos de acţiunile lor. Filat a apreciat că instituţiile în cauză, spre deosebire de Banca Naţională şi Centrul Anticorupţie, au acţionat fie neprofesionist, fie în complicitate cu atacatorii. Fiindcă nu suntem la primul atac de acest fel, instituţiile respective, dacă şi-ar fi îndeplinit conştiincios funcţiile, ar fi trebuit să aibă elaborate nişte mecanisme de depistare şi preîntâmpinare a unor asemenea crime. În mod normal, persoanele responsabile de siguranţa investiţiilor în economia RM ar fi trebuit să-şi dea demisia, fără să mai aştepte dezbaterile din parlament, şi faptul că nu au făcut-o demonstrează că onoarea continuă să fie o noţiune străină pentru înalţii funcţionari moldoveni. (Aceasta se referă şi la cei care au dat dovadă de neglijenţă sau au falsificat cu bună ştiinţă legea cazinourilor, aducând pierderi financiare statului.)

De ce se opun PD şi PL?

Premierul Filat este îndreptăţit, ba chiar obligat să abordeze problema în aşa fel încât să nu lase dubii asupra intenţiilor actualei guvernări de a lupta cu corupţia. Are dreptate Filat să întrebe de ce, la două luni şi jumătate de la efectuarea atacului, „în situaţia în care ştim cu toţii în mare parte ce s-a întâmplat”, persoanele suspecte de implicare în acest caz nici măcar nu au fost audiate de către procurori şi de ce Procuratură Generală nu a reacţionat la alte cazuri de acest fel, descrise într-un memoriu adresat mai multor instituţii de stat (e vorba, probabil, despre memoriul semnat de Victor Ţopa şi Viorel Ţopa). Filat a prezentat şi alte argumente de comportament inadecvat al Procuraturii Generale (ca să nu mai vorbim de dosarul 7 aprilie). Răspunzând cu invective, cu acuze de trădare, liderii PD şi PL dau impresia că menţinerea în funcţii a procurorului general, a şefului SIS şi CNPF este mai importantă pentru ei decât imaginea RM şi menţinerea AIE. Ce altceva, decât nişte interese meschine, i-a determinat să adopte o tactică de muşamalizare a cazului, susţinând că toate instituţiile statului şi-au făcut bine datoria şi că învinuirile PLDM în acest sens nu sunt decât „un balon umflat”. Ce a împiedicat PD şi PL să preia iniţiativa şi să ceară ei demiterea acestor persoane? Doar faptul că au fost selectaţi de liderii acestor partide?

PLDM nu şi-a făcut lucrul pentru acasă

Pe de altă parte, nici PLDM nu şi-a făcut bine lucrul pe acasă. Consilierii premierului nu au studiat suficient de bine legile, ca să-şi dea seama că nu e simplu de demis un procuror general, chiar dacă acest lucru l-ar dori toate fracţiunile parlamentare. Are dreptate Marian Lupu când spune că poate veni cu iniţiativa demiterii procurorului general doar în anumite condiţii. Conform Articolul 66 (4) al Legii privind Procuratura Generală, „Procurorul General poate fi eliberat din funcţie înainte de expirarea mandatului de către Parlament, la propunerea Preşedintelui Parlamentului, în cazurile b) depunerii cererii de eliberare din proprie iniţiativă; g) pronunţării unei sentinţe definitive de condamnare; h) pierderii cetăţeniei Republicii Moldova”. Legea a fost scrisă cu scopul de a-i asigura procurorului general deplina independenţă de factorul politic. Legiuitorii, urmând modelele occidentale, nu au prevăzut că în această funcţie poate fi numită o persoană necunoscută, incapabilă sau nedoritoare, din anumite motive, să-şi onoreze misiunea. Premierul Filat a dat în bară, a „supralicitat”, declarând ritos că Lupu va fi schimbat dacă nu va iniţia procedura de demitere a lui Zubco. Lupu nu are dreptul să o facă şi, dacă va fi demis pentru că refuză, se va comite o fărădelege pe care va trebui să şi-o asume Filat împreună cu vina de a fi distrus AIE. Aceasta nu i se va ierta. Da, Lupu nu este monument, dar nu poate fi schimbat decât printr-o cârdăşie cu comuniştii. Dacă liderul PLDM este sincer când spune că nu va fi cel care va distruge AIE, trebuie să se oprească aici.

Totuşi, Cartagina trebuie distrusă

Totuşi, Zubco trebuie demis şi ar face bine, dacă ar urma exemplul şefului CNPF. Dacă refuză să plece, lucrul acesta se poate face prin adoptarea unor amendamente la legea în vigoare, care să asigure depolitizarea reală a funcţiei procurorului general. Liderii AIE trebuie să ajungă la o înţelegere în acest sens. Încercând să-l scoată pe dl Zubco basma curată, spunând că prin demiterea sa se urmăreşte „ascunderea unor dosare la adresa unor deputaţi şi membri de guvern” (care sunt acestea?) Lupu trişează urât şi nu face decât să împingă PLDM spre PCRM. Interesul de a-l menţine pe Zubco în funcţie nu poate fi mai mare decât interesul de a menţine AIE. Înverşunarea cu care este apărat procurorul general merită o altă cauză. Numai după ce va fi înlocuit cu o altă persoană în afara oricăror suspiciuni, agreată de toate partidele AIE, se va putea vorbi despre vina lui Filat de a fi distrus Alianţa. Până atunci, vina va fi a lui Lupu şi Ghimpu.

The following two tabs change content below.