Nicolae Negru: Jurnaliştii, Puterea şi Plahotniuc

Cazul Plahotniuc pune mass-media, jurnaliştii independenţi din RM, într-o situaţie dificilă: să-şi ferească privirea, spunând că e vorba despre o „reglare de conturi” între oameni de afaceri, că e o „telenovelă” de tipul „mâini curate”, „generalul Alexei” etc., de care alegătorii moldoveni au parte ori de câte ori se dă startul campaniei electorale, sau să-şi facă datoria, încercând să descâlcească ghemul de informaţii „nedovedite”, confuze, contradictorii, pentru a informa veridic cititorul. (Asta, bineînţeles, dacă nu faci parte din media subordonate părţilor implicate în conflict şi nu îţi displace să devii o marionetă scriitoare sau vorbitoare în mâinile cuiva.)

Prima şi cea mai simplă cale, neimplicarea, te fereşte de erori, de umilitorul rol de a fi un „transmităţor” de informaţie neprobată. Cea de-a doua cale este cea mai riscantă, mai grea, dar singura onorabilă, şi chiar obligatorie pentru presă în adevăratul sens al cuvântului. Câinele de pază care nu latră, care preferă să se ascundă, dintr-un motiv sau altul, în cuşcă este un impostor şi trebuie înlocuit cu altul.

Pe de altă parte, există totuşi deosebiri esenţiale între cazul de azi şi celelalte campanii anticorupţie, menţionate mai sus. Prima diferenţă e caracterul acuzaţiilor şi amploarea: nu mai e vorba despre persoane aparte, ci de instituţii publice care ar fi subordonate mafiei – Procuratura Generală, Centrul Anticorupţie, Judecătoria Economică, şi, implicit, întreaga guvernare devenită ostatică a mafiei. Gândul că acest lucru nu este exclus este alimentat de multele întrebări, de multele nedumeriri pe care le suscită acţiunile şi neacţiunile AIE. Întrebările pe care le pune Sergiu Mocanu ni le-am pus şi noi, doar că am explicat altfel lucrurile.

A doua diferenţă este ieşirea la rampă a mai multor persoane care se declară victime ale sistemului politico-mafiot. Acum nu mai poţi, nu ai dreptul să închizi ochii şi să astupi urechile. Când un cetăţean iese în stradă şi strigă că a fost prădat, poliţia nu are dreptul să nu reacţioneze, sub pretextul că „nu există probe”. „Probă” e însuşi faptul ieşirii sale în public. Poliţia este obligată să meargă la casa pătimitului şi să iniţieze o anchetă. Organele de drept au funcţia de a-l găsi pe hoţ sau trebuie să demonstreze că cetăţeanul respectiv a indus în eroare societatea (a strigat nemotivat „Lupul!”). Miercuri, în faţa societăţii au ieşit mai multe persoane care au strigat că au fost prădate, iar, în loc să transmită strigătele, să cheme autorităţile să-şi facă datoria, să cerceteze afirmaţiile lor, unii jurnalişti se ascund ca melcii în cochilie, sub pretextul că nu există probe, că nici acuzatorii nu sunt îngeri etc. Cu siguranţă, nu sunt (despre unii dintre ei, ca Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, s-a scris ca ar fi fost, într-o perioadă, complici ai lui Plahotniuc, ceea ce iarăşi trebuie dovedit), dar întrebarea e dacă au fost prădaţi sau nu, dacă există motive să nu aibă încredere în Procuratură şi Justiţie?

În acelaşi context, surprinde reacţia rapidă a justiţiei în a pune sechestru pe maşina şi casa lui Sergiu Mocanu. Niciodată judecătorii moldoveni, care se plâng, nu fără motiv, că sunt sufocaţi de mulţimea de dosare, nu au reacţionat cu atâta operativitate la un caz de defăimare în presă. Nu mai puţin surprinzător este şi gestul lui Vitalie Nagacevschi, pe care l-am fi aşteptat să fie mai degrabă avocatul lui Mocanu decât al lui Plahotniuc şi care nici nu ascunde faptul că a fost ademenit de bani. Militant şi apărător al drepturilor omului, plecând în Parlament ca să edifice un stat de drept, dl Nagacevschi face un viraj şi se postează de cealaltă parte a baricadei, folosindu-şi capitalul politic în scopuri personale. Oare faptul că a fost deputat PLDM nu a contat, nu a înclinat balanţa în folosul său, atunci când Plahotniuc a decis să recurgă la serviciile unui avocat?

Pasul lui Nagacevschi aruncă acum o umbră de îndoială şi asupra rolulului său de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie, compromiţând, în ultimă instanţă, partidul la care spune că mai ţine enorm. Da, un medic îi tratează pe toţi bolnavii, un avocat – la fel, acordă asistenţă oricui, diferenţa e că Nagacevschi nu este un avocat oarecare sau, cel puţin, a încercat să ne facă să credem acest lucru. Acum vom şti că am fost înşelaţi.

Desigur, au dreptate cei care spun că scandalul în cauză are puternice conotaţii electorale, şi cum să nu aibă dacă ne aflăm în pragul unui referendum, după care trebuie să urmeze nişte alegeri? Însă niciunul dintre liderii Alianţei nu se va alege cu câştig de pe urma unui asemenea scandal, şi experienţa altor alegeri confirmă acest lucru. Cel mult, poate fi vorba despre o regrupare nesemnificativă a voturilor pe segmentul electoral al Alianţei. Nicidecum reputaţia de guvernare politico-mafiotă nu îi poate aduce AIE voturi noi, de pe segmentul electoral ataşat până acum PCRM. Dimpotrivă, s-ar putea produce un efect contrariu, de scârbă, de îndepărtare a multor alegători de la AIE. Şi atunci unde e câştigul?

De aceea, premierul Filat în primul rând, dar şi Parlamentul trebuie să facă tot posibilul pentru a stopa acest scandal. Asta se obţine doar suspendând persoanele acuzate de corupţie, iniţiindu-se anchete în toate cazurile descrise de Sergiu Mocanu şi oamenii de afaceri deposedaţi de proprietăţile lor. Marian Lupu ar putea contribui şi el, anunţând retragerea încrederii PD pentru persoanele respective.

Presa mai trebuie să explice cum pot fi preluate afacerile cuiva în pofida voinţei sale. Iarăşi, faptul că, de-a lungul anilor, dl Plahotniuc a fost învinuit de astfel de preluări de afaceri nu poate fi ignorat. Nagacevschi să-i fi sugerat să ameninţe, în loc să manifeste maximă deschidere şi disponibilitate de a pune informaţiile necesare la dispoziţia presei? O sugestie bună ar fi ca omul de afaceri să prezinte o listă a proprietăţilor sale şi modul în care acestea au fost procurate sau cel puţin să dea informaţii privitor la afacerile despre care se spune că le-a preluat în mod ilegal. Astfel, cel puţin, ar potoli mult spiritele.

Cu un pic de voinţă politică din partea tuturor liderilor AIE, se poate pune repede capăt acestui scandal, mai cu seamă că nu foloseşte nimănui, decât numai comuniştilor.

The following two tabs change content below.