Nicolae Negru: Joe Biden a bătut drumul degeaba?

Venirea vicepreședintelui american Joe Biden la Chișinău a coincis cu unul din momentele de criză din cadrul AIE. E vorba de fapt despre o cvasiparalizie a coaliției de guvernare, despre un incident care blochează activitatea ambelor ramuri ale puterii: cea executivă și cea legislativă. Și asta înainte de a începe procesul de căutare a unei soluții pentru alegerea președintelui RM.

Conflictul pornește în aparență de la o planificată ședință de guvern care trebuia să discute proiectul de buget pentru anul în curs. Un prea mult așteptat proiect care, iată, poate deveni fatal pentru existența Alianței. Și nu exagerăm deloc spunând aceasta.

Stare de nesimțire

E periculos nu cazul în sine și nici faptul că e al nu știu câtelea conflict ce amenință blocarea actului decizional în scurta perioadă de după alegeri. E periculoasă ușurința cu care liderii AIE își aplică lovituri, încrâncenarea cu care se tratează unii pe alții, lipsa de comunicare între ei și refuzul de a face un pas înapoi, de parcă s-ar teme să nu le cadă coroana de „bărbați ai neamului” de pe cap.

De obicei, cearta izbucnește din senin, fără vreun motiv clar. Se crează impresia că Filat, pe de o parte, și Lupu cu Ghimpu, pe de alta, „pândesc” mereu momentul pentru a se îmbrânci, a se lovi reciproc, fără a ține seama de consecințe. Pe toți trei pare să-i caracterizeze o stare de inconștiență, de nesimțire, de amețeală și înfumurare, de iresponsabilitate, așa încât nu sunt capabili să conștientizeze propriile cuvinte și acțiuni.

Miniștri-marionete

Nimic nu prevestea, sâmbăta trecută, când a fost amânată sine die ședința guvernului, izbucnirea unui conflict atât de îndelungat și acerb. Premierul Filat a convocat o ședință de guvern, iar vicepremierii Valeriu Lazăr și Mihai Moldovanu, nitam-nisam, au ieșit cu pretenția examinării chestiunii respective în cadrul Consiliului AIE. Rolul lor de marionete, căci, evident, ei nu au făcut-o de capul lor, nu putea să nu deranjeze și putem să înțelegem enervarea lui Filat. Dar nu și acțiunile lui, pe care le considerăm puerile.

În loc să insiste asupra desfășurării ședinței, Filat s-a supărat ca o elevă de institut de domnișoare și a plecat. Acum examinarea proiectului de buget se află pe linie moartă, căci premierul nu convoacă nici guvernul, nici consiliul AIE.

Mai multe guverne?

Îi dăm dreptate premierului, gestul lui Lazăr și Moldovanu este impertinent și nelegitim. Mai cu seamă că proiectul de lege ajungea oricum în parlament și era discutat acolo. Ei trebuiau să analizeze bugetul ca membri ai guvernului, ca executori ai unui program de guvernare, nu ca soli ai partidelor, ca reprezentanți ai unor interese mai înguste.

Nu pot să existe mai multe guverne, în funcție de interesele de partid, în cadrul unui guvern. Interesul de partid îl veghează fracțiunea respectivă în parlament. Pe de altă parte, refuzul lui Filat de a convoca consiliul AIE este nu mai puțin impertinent, sfidător, în contradicție cu acordul de constituire a Alianței. Consiliul trebuia convocat măcar și pentru a discuta comportamentul vicepremierilor numiți de PD și PL.

Recursul la transparență

Oricum, mai devreme sau mai târziu, liderii AIE vor trebui să se întâlnească pentru a discuta modul de repartizare a veniturilor din bugetul de stat. Dacă pretențiile PD și PL răspund unor interese de partid sau oligarhice, în detrimentul interesului general, dl Filat ar face bine să recurgă, ca în cazul Moldtelecom, la arbitrajul societății, adică să facă publice aceste pretenții nerușinate. Atunci opinia publică îi va cere liderului PD explicația: de ce se opune impozitării indirecte, dacă există evidențe ale unor evaziuni fiscale pe „scară largă”. Unul din exemple îl aduce chiar premierul Filat: în RM se importă medicamente de sute de milioane de lei, iar în visteria statului ajung în urma acestei activități doar câteva milioane de lei. Opinia publică va judeca și pe cât de întemeiate sunt și pretențiile PL și ale primarului Dorin Chirtoacă față de bugetul de stat.

Sindromul ucrainean

Spectrul scenariului ucrainean începe să apară tot mai vizibil pe „firmamentul” politic al RM și nu mai avem dreptul să-l ignorăm. Ne referim la eșecul lamentabil al „revoluției portocalii”. Aceasta s-a năruit în urma luptei crâncene dintre liderii democrați: președintele Victor Iușcenko și premierul Iulia Timoșenko. Ambițiile nemăsurate și egoismul lor exacerbat au făcut ceea ce nu reușiseră „polittehnologii” de la Moscova: să discrediteze idealurile proeuropene, să le provoace ucrainenilor, dar și Occidentului, sentimentul lehametei, al oboselii de nesfârșitele certuri și reglări de conturi între presupușii parteneri de guvernare. Imensul capital de simpatie a fost irosit prostește, călcat în picioare de cei care suscitaseră așteptări atât de mari, care promiteau atât de mult.

Investitorii mai așteaptă la ușă

Vizita lui Joe Biden este semnul unei atenții, al unei deschideri extraordinare a Occidentului față de RM, comparabilă cu cea față de Ucraina anului 2004. Dar dacă liderii AIE nu-și vin în fire, dacă nu își controlează comportamentul, dacă nu își stăpânesc ambițiile și orgoliile rănite, Biden și alți reprezentanți occidentali bat drumul degeaba. Oricâtă simpatie și dorință de a ne ajuta ar manifesta aceştia, investitorii vor continua să aștepte la ușă, vor privi de la o parte, până nu vor pune cruce definitiv pe RM. Dacă Filat, Lupu și Ghimpu nu plasează în prim-plan interesul național, viitorul democratic al RM va fi compromis pe mulți ani înainte. Cineva dintre ei trebuie să fie „deșteptul care cedează”.

De ce taci, societate?

E timpul ca și societatea, societatea civilă în particular, jurnaliștii, oamenii de cultură care au făcut mult pentru înfrângerea comuniștilor, să-și depășească rolul de spectator al acestei piese absurde și să le spună lui Filat, Lupu și Ghimpu: Nesimțiților, împăcați-vă și apucați-vă de lucru!

 

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)