Nicolae Negru: Joc dublu în AIE?

Deşi aşteptată, deşi previzibilă, decizia AIE de a schimba Constituţia pentru a evita alegerile anticipate a avut efectul unei bombe. A uneia care s-ar putea să fie falsă. O „furtună” demagogică şi un „ciclon” de făţărnicie s-au abătut peste capetele moldovenilor.

Nu ne referim în cazul dat la reacţia comuniştilor, care e pripită şi disproporţionată ca mai întotdeauna, ci la declaraţiile unor comentatori apropiaţi tuturor puterilor, care, de obicei, nu-şi permit să dea aprecieri tranşante, radicale, fără a le clăti în prealabil în apa „echidistanţei” conjuncturale. De ce au tăcut până acum, dacă se vedea că lucrurile evoluează în această direcţie?

În cazul de faţă, am putea suspecta că unele componente ale alianţei joacă dublu: una spun pe scenă, în public, afişând solidaritate cu celelalte partide în decizia AIE, şi alta vorbesc în culise, asmuţindu-i pe jurnaliştii simpatizanţi asupra deciziei pe care au acceptat-o formal. O asemenea unanimitate nu s-a mai înregistrat în mediul „experţilor independenţi” de la 4 aprilie 2005 încoace, descoperindu-se mai apoi că lucrul acesta nu s-a întâmplat fără implicarea unor consilieri străini. De data aceasta, „consilierii” s-ar putea afla în cabinetele parlamentare şi guvernamentale.
Am publicat până marţea trecută câteva articole în ideea că evitarea alegerilor anticipate nu poate fi făcută cu orice preţ, că AIE trebuie să se concentreze asupra actului guvernării, că efortul de evitare a alegerilor anticipate nu trebuie să fie mai mare decât efortul pentru pregătirea acestor alegeri. Acum să vedem cum pot evolua lucrurile în situaţia când decizia de evitare a alegerilor anticipate a fost luată.

Orice s-ar spune, dacă reuşeşte, dacă e legală, decizia AIE este în beneficiul RM. Căci o nouă rundă de alegeri va înghiţi toţi banii obţinuţi din Occident. Încercarea de a le evita e ca o intervenţie chirurgicală care poate duce la însănătoşire grabnică, dar poate fi şi fatală unui organism. Decizia AIE în acest sens nu este încă nici ridicolă, nici uzurpatoare, ci doar riscantă, trecând un pic dincolo de limita calculului raţional, căci nu depinde de voinţa politicienilor noştri.

Mingea se află pe terenul Comisiei de la Veneţia. Ea nu poate avea nimic de obiectat în privinţa deciziei de adoptare a unei noi Constituţii. Este dreptul fiecărui stat să îmbunătăţească legea fundamentală, mai cu seamă că toată lumea s-a convins de imperfecţiunea acesteia. Dar juriştii Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept se pot opune evitării alegerilor anticipate, în baza principiului că nicio lege nu poate avea caracter retroactiv. Asta cu atât mai mult, dacă unii membri ai Alianţei vor lucra împotriva altora.
Şi abia atunci toată cohorta noastră de profesori în drept constituţional care l-au consiliat şi l-au încurajat pe Ghimpu, spunându-i că ar avea un as în mânecă, inducându-i în eroare şi pe ceilalţi lideri ai AIE, vor deveni stupizi şi ridicoli. Chiar dacă Filat a încercat să anticipeze o asemenea desfăşurare a evenimentelor, spunând că AIE va renunţa la decizia sa în cazul în care Comisia de la Veneţia îi va da un verdict negativ, reputaţia AIE va fi pătată iremediabil. La acest nivel nu se procedează aşa, nu se merge pe dibuite. Într-o asemenea perspectivă, vor avea de suferit toţi liderii AIE, indiferent dacă au îmbrăţişat în mod sincer ideea sau au fost convinşi de alţii, indiferent dacă sunt deschişi sau „şmecheri”, făcând un joc dublu. Aflându-se toţi într-o barcă, nu se va salva niciunul. Pe termen lung, vor fi sortiţi eşecului, chiar dacă vor supravieţui unor eventuale alegeri anticipate. Mai devreme sau mai târziu, ei vor plăti pentru o asemenea „eroare” cum plăteşte astăzi Iurie Roşca. Politica fără principii poate aduce doar succese imediate, temporare.

Dar dacă juriştii şi liderii noştri nu sunt atât de tâmpiţi sau iraţionali precum îi cred bravii noştri experţi şi comentatori politici? Dacă ei sunt iscusiţi, competenţi şi curajoşi, deşi e greu de crezut? Atunci vor apărea ridicoli şi stupizi toţi experţii cârtitori, împreună cu PCRM şi tovarăşul Voronin în fruntea coloanei respective. Nu a rămas mult timp pentru a afla cum stau lucrurile cu adevărat.

Până atunci, să ne păstrăm calmul.

The following two tabs change content below.