Nicolae Negru: Înregistrarea ultimei întâlniri secrete dintre Filat și Voronin

Voronin: „Lăsa să fie președinte! Altfel nu scăpăm de dânsul (de Lupu)”.

Filat și Voronin au ajuns la înțelegerea că PCRM nu se va opune alegerii lui Marian Lupu ca președinte, decât de formă, ca să nu-și piardă alegătorii. Igor Dodon nu este acceptat drept candidat la postul de primar al Chișinăului din partea PCRM, deoarece se presupune că este „omul lui Plahotniuc” și are de gând să treacă la PD.

Să decidă cititorii

Un cititor fidel ne-a adus la redacție înregistrarea discuției secrete dintre Filat și Voronin, despre care s-a scris acum o lună în presă. „V-o pun la dispoziție cu condiția anonimatului”, spuse discret bravul cetățean, îmbrăcat într-o scurtă de piele de culoare albastră, dându-ne de înțeles că este tainic simpatizant al Partidului Democrat. „În cazul acesta, de unde garanția că înregistrarea poartă amprenta autenticității, că nu este o făcătură?”, i-am adresat franc întrebarea. „Lasă să decidă cititorii”, răspunse simplu vizitatorul. „Să decidă cititorii”, am căzut noi de acord, mizând pe discernământul, maturitatea și imunitatea opiniei publice în fața unor eventuale intenții de dezinformare preelectorală.

O discuție amicală

Spre surprinderea noastră, discuția secretă dintre Vlad Filat și Vladimir Voronin a fost calmă, pașnică, amicălă, am putea spune, cu excepția unor momente marcate de o tensiune internă și o mobilizare psihică excesive. Un alt detaliu: interlocutorii evitau să rostească numele celuilalt. De aceea, deși am recunoscut vocile, vom lăsa la latitudinea cititorului atribuirea citatelor.

Lasă să fie Lupu

„Noi nu vom pune piedici să-l alegeți pe Lupu. Lasă să fie președinte, dacă vrea așa de tare. Mai scump o să ne coste alegerile anticipate. Doamne ferește! Lasă-l să fie, altfel nu scăpăm de dânsul. Dacă asta îl face fericit, Dumnezeu cu dânsul. Dar asta nu înseamnă să-i dăm mură-n gură. Lasă să asude, să lucreze. Să nu se alinte. Se înțelege că noi ne vom opune, dar așa, de formă, ca să nu pierdem alegătorii. Să nu spună că l-am iertat pe trădător… Așa că depinde de alianță, dacă voi vreți tare să fie Lupu, lasă-l să fie, cu toate că eu consider că îi o greșală”.

 

„Noi nu vrem tare să fie Lupu, mai ales eu, vă dați seama, dar asta-i situația, nu avem de ales. Dacă poate nu era interviul cela din Moskovski Komsomoleț (interviul acordat de Voronin ziarului moscovit „Moskovski komsomoleț”, în care Voronin îl numește pe Filat „bandit” – n. red.), poate se mai putea schimba ceva, dar acum îi prea târziu.”

Jurnaliștii sunt de vină

„Înțelegi, dacă mă crezi, eu nici n-am acordat interviul cela, eu discutam pur și simplu cu jurnalista, da’ ea, drăcoaica, înregistra, și când o apărut, eu de-amu nu mai puteam să spun că n-am spus… Dar eu nu am spus pentru presă, ori din răutate, așa, din neavând ce face, ea mă provoca, iar eu mi-am dezlegat limba…”

„Îi adevărat, față de jurnaliști trebuie să fim mai atenți, dar nu asta-i principalul. Principalul îi să găsim o soluție și eu cred că numai noi o putem găsi și cred că suntem obligați să o găsim.”

„Clar că suntem obligați, nici nu se pune în discuție, dar trebuie să facem cu cap, să nu i se pară lui Marian, știi tu… păpușă… Pe urmă ni s-a sui în cap.”

„Am înțeles ce spuneți și sunt total de acord, pe alocuri, chiar aș zice că am numai puține motive să fiu de acord, dar avem responsabilități.”

„Asta nu înseamnă că noi o să vă măturăm drumul în fața voastră. O să vă punem și câte o piedică, o să vă dăm și câte un pumn, altfel lumea n-o să ne-nțeleagă. Și nu așteptăm patru ani. Până la alegerile locale, trebuie să hotărâți cum faceți. Adunați-vă și rezolvați odată problema. Eu să vă învăț? Voi trageți amu ca racu, broasca și o știucă. Eu n-am să-i pot ține pe oamenii mei, dacă ei văd că voi sunteți niște distrofici. Hai să le dăm la bot și să luăm puterea, or zice ei.”

 

„Am înțeles aluzia Dvs. și trebuie să mă credeți că nu mi-i ușor să lucrez cu Ghimpu și Lupu?”

„Da nu vă mai plângeți atâta. Li-i lehamite la oameni. Și lui Ghimpu i-i greu să lucreze cu Dumneata și lui Lupu. Nu ești ușă de la biserică, să fim serioși. Știu eu cine-i Ghimpu, știu eu cine-i Lupu. Cu Ghimpu se poate lucra. Și cu Lupu. Eu am lucrat cu toți.”

Un singur candidat AIE

„Dvs. ați fost în altă situație. Eu nu am majoritatea.”

„Înseamnă că te învelești cu ce ai. Nu poți trage tot oghealul asupra ta. Ori plapuma, cum zic românii. Eu nu am majoritatea și nu mă plâng. Lucrez cu materialul pe care îl am, ca să fie stabilitate, ca să fie pace. Nu mai spălați chiar toate boarfele în public. Începe să fie greață.”

„Cu asta nu sunt de acord, asta-i democrație, lumea trebuie să vadă pe alocuri cine și ce face.”

„Dacă vrei să știi, mie, ca partid, îmi convine. Dar v-o spun ca alegător: arată urât. Pentru asta o să pierdeți alegerile locale. O să vă batem de o să vă iasă fumul. Mai ales în Chișinău.”

„Nu ziceți hop până nu săriți. Credeți că Dodon îi mai bun decât Iordan? Noi o să venim cu un candidat euroconform, după toate standardele, pe care o să-l susținem și… ”

„Dodon nu-i mai bun și nici nu-i candidatul nostru. Am informație că el îi omul lui Plahotniuc și o să treacă la PD… De ce crezi că băieții mei nu-l vor pe Dodon candidat?”

„Sincer să spun, bănuiam asta de mai demult…”

„La drept vorbind, eu, dacă eram alianță, mergeam cu un singur candidat.”

„Cu Chirtoacă?”

„Aveți pe altcineva mai bun? El o căpătat experiență și în ultima vreme se descurcă nu rău… Vreau, dacă nu te superi, să-ți dau un sfat pe care nu l-am dat nimănui: să nu te rupi de realitate, să nu amețești, să stai cu picioarele pe pământ.”

„Mata crezi că eu amețesc?”

Filat, fii tu însuți!

„Nu tare, da’ oleacă este. Văd că începi să faci greșelile mele, o șî scris cineva că mă imiți pe mine… Fii tu însuți. Nu te rupe de pământ. Nu ameți. Azi ești sus, da’ mâine – jos. Vizitele tale pe la ministere… Parcă ai fi secretar de raikom….

„Dar Dvs. nu ați mers pe la ministere cu televiziunile? Nu ați demis pe nimeni. Îmi amintesc cum ați fost la ministerul de interne și i-ați demis pe câțiva șefi odată, la TVM, care, pe alocuri, au fost restabiliți.”

„Îi drept. N-am spus eu să nu faci ca mine? Sincer să-ți spun, pe undeva, eu îs bucuros că am pierdut puterea, două mandate îs de-ajuns și de rămas. M-o muls Plahotniuc bine, și-i deajuns. O să-mi fie de învățătură. Dacă vrei să știi, aista-i motivul principal de ce mă bucur că nu-s la putere. Acum arată tu ce poți, adică voi, Alianța.”

„Nu aveți grijă. Fiți sigur că noi vom munci și, pe alocuri, vom avea și rezultate nu rele.”

„Dumneata ai capacități, nu zic nu, ești muncitor, numai să nu faci ca mine. A fost un șoc pentru mine, pe 7 aprilie, să văd că mă urăsc atâția tineri… Și încă un sfat: nu te linguși prea tare în fața lui Putin. Eu m-am lingușit și ce folos? Nici Transnistria nu am căpătat-o, nici la putere nu am rămas…”

Verificări suplimentare

Din deficit de timp și spațiu, am prezentat doar părțile mai puțin șocante ale înregistrării. Publicarea integrală se va face în unul din numerele viitoare, după verificări suplimentare. Asta deoarece, sincer vorbind, în unele momente am avut impresia că Voronin și Filat ne joacă o farsă de 1 aprilie. De aceea, vă rugăm să fiți pe fază, după cum se spune pe Bâc. Dacă nu urmează nimic, înseamnă că nu a fost nimic.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)