Nicolae Negru: Greşeala fatală a lui Lupu

În democraţie, orice greşeală politică se plăteşte, imediat sau peste un timp. Cu atât mai mult dacă nu a fost o greşeală întâmplătoare, ci una conştientă, „asumată”, în ideea că îţi poţi permite să te abaţi de la principiile generale. Că „supraveghetorul” politicii nu bate cu băţul s-au putut convinge mai mulţi politicieni moldoveni, şi mai vechi şi mai noi. Exemplele sunt la îndemâna oricui. Consecinţele zilei de 4 aprilie 2005 pot fi citite pe câteva feţe altădată foarte încrezute, sigure de infailibilitatea lor. Din păcate însă, învăţatul din propriile greşeli, „călcatul pe greblă”, e un fel de sport naţional în spaţiul mioritic. De data aceasta, pare să fi venit rândul lui Marian Lupu să se convingă că regulile politicii trebuie respectate chiar şi în RM.

Partidul nu e „spălătorie”

În mod normal, s-a mai spus, reputaţia lui Plahotniuc trebuia să-l oprească pe Lupu de la „înfrăţirea” cu el. Oricâtă încredere ar fi avut în acest „controversat om de afaceri”, un partid politic nu este o spălătorie în care o persoană maculată, fie şi pe nedrept, îşi curăţă reputaţia şi îşi recapătă frăgezimea morală. Cu atât mai mult în cazul lui Plahotniuc, pe care Lupu însuşi îl identificase ca apropiat al „curţii domneşti”, ca participant la scheme frauduloase ce îi sărăcesc pe moldoveni. Lupu şi-a făcut-o cu mâna sa. Întovărăşirea cu Plahotniuc îi poate fi fatală.

Ideile lui Filat

În interviul acordat agenţiei Infotag zilele trecute, premierul Filat a ţinut să sublinieze trei idei: 1) PLDM nu va accepta o soluţie de modificare a Constituţiei prin lege organică, după cum aşteaptă PD şi PL, fiindcă ar fi o soluţie imorală; 2) există o alianţă de interes între PD şi PL, care doreşte o asemenea soluţie şi acţionează în acest sens; 3) premierul are siguranţa că Lupu nu va putea accede la preşedinţie pe calea numită de el imorală,  iar Republica Moldova nu va ajunge pe mâna lui Plahotniuc.

Putem deduce de aici că liderul PD, Marian Lupu, nu are şanse de a deveni preşedinte pe căi legale şi că el nu este un politician independent, ci o marionetă a „controversatului” om de afaceri care a preferat până nu demult să acţioneze  „în culise”. Filat pretinde că poziţia morală a PLDM va apăra statul RM de pericolul pe care îl reprezintă accesul lui Plahotniuc la preşedinţie.

Atac deschis asupra lui Lupu şi Ghimpu

Fiindcă agenţia Infotag nu este una oarecare, de acolo „provin” purtătorul său de cuvânt, Igor Volniţchi, şi şeful serviciului de presă, Lilia Gurez, e de presupus că e vorba despre o acţiune mediatică neîntâmplătoare, având un scop precis. Pentru o persoană ca Filat, oscilantă, nehotărâtă, prudentă, care preferă, ca şi Plahotniuic, să acţioneze mai mult în culise decât să iasă la rampă, un asemenea demers este unul neobişnuit.

Ce l-a putut determina pe premier să-i atace deschis pe Lupu, Ghimpu şi Plahotniuc? Sunt posibile două cauze: fie s-a aflat că Curtea Constituţională pregăteşte un răspuns aşteptat de liderii PD şi PL. Un semnal de acest fel a venit şi din partea lui Alexandru Tănase care l-a acuzat nu demult pe premier că ar exercita presiuni asupra sa, ca judecător al CC, trimiţindu-i un grup de credincioşi ortodocşi să protesteze în faţa casei sale. Un alt motiv ar fi că Occidentul nu-l agreează pe Lupu în funcţia de preşedinte, considerându-l mai degrabă prorus decât prooccidental şi compromis prin relaţiile prea strânse cu Plahotniuc. Că Occidentul preferă să aibă de a face cu Filat, şi nu cu Lupu, se vede de la o poştă. Dacă ar dori, Bruxellesul ar găsi suficiente motive pentru a-l aborda pe spicherul şi preşedintele interimar al RM. Dar nu se grăbeşte să o facă. În timp ce premierul şi-a bătut o cărare proprie în Europa, Lupu abia a lăsat nişte urme. Impresia e că el călătoreşte mai mult spre Est decât spre Vest. Şi aceasta nu poate să fie doar o consecinţă a rivalităţii dintre el şi premier.

De ce Occidentul nu-l agreează pe Lupu?

  • Ultima picătură care a umplut paharul răbdării – nu, nu al lui Filat, ci al Occidentului – a putut fi comportamentul lui Lupu în cazul preluărilor ilegale a acţiunilor unor investitori străini. Liderul PD dă impresia că încearcă să muşamalizeze cazul, să nu admită dezbateri în parlament, să convingă publicul că instituţiile statului şi-au făcut bine datoria, în pofida faptelor care vorbesc contrariul. În loc să verse mai multă lumină, el preferă să secretizeze cazul, să-i ţină pe jurnalişti după uşă. Declaraţia Asociaţiei Investitorilor Străini, memoriul lui Victor şi Viorel Ţopa conţin detalii strigătoare la cer, verificabile şi, prin urmare, credibile, ele nu pot fi ignorate de un politician şi de un preşedinte care pretinde că reprezintă un stat de drept.

Ceea ce îşi poate permite presa finanţată sau „administrată” de Plahotniuc nu îşi poate permite un şef de stat. De ce preşedintele interimar acţionează împotriva intereselor RM şi ale propriilor interese ca politician? Ca să-l acopere pe „raider”, pe „benificiarul cu avion” despre care vorbea Filat?

Cine e cu Lupu e împotriva AIE

Interviul lui Filat nu denotă că el s-a decis să candideze la funcţia de preşedinte. Şi, cu atât mai mult, că ar fi ajuns la o înţelegere cu PCRM. Ar fi o greşeală fatală pentru liderul PLDM, şi el nu poate să nu înţeleagă acest lucru.

Dimpotrivă, Filat sugerează că soluţia trebuie căutată şi poate fi găsită de liderii Alianţei. Trebuie să recunoaştem că condiţiile puse de Filat sunt legitime şi corecte. Invocarea acordului AIE de către Lupu şi Ghimpu este pură demagogie şi egoism. Să fim sinceri, doar pur teoretic există şanse ca CC să poată emite decizia aşteptată de ei, în pofida recomandării Comisiei de la Veneţia, fără să se compromită în interior şi exterior, fără să afecteze legitimitatea viitorului preşedinte. Nu există şanse ca viitorul preşedinte să fie din cadrul AIE decât dacă acesta va fi votat de unii membri ai PCRM. Ca să fie păstrată Alianţa, acesta trebuie să accepte condiţiile lui Filat, să-l retragă pe Marian Lupu şi să caute pe altcineva. Cei care îl sprijină azi în mod conştient pe Lupu sunt fie iresponsabili, fie au interese ascunse. Cine e pentru Lupu e împotriva AIE.

Alianţa PD-PCRM

O altă întrebare e dacă nu există în aceste condiţii riscul ieşirii PD din Alianţă şi a formării alianţei PD-PCRM. Există. Lupu însuşi sugerează asta. Chiar dacă i-ar dăuna PCRM, de dragul puterii, Voronin ar putea să meargă la acest pas. Lupu s-ar compromite definitiv, însă, obsedat de preşedinţie, el pare capabil de orice. Plecarea sa la Moscova, după întoarcerea lui Voronin din capitala rusă, dă de gândit. Altădată, tot într-un moment critic, decisiv pentru climatul politic din RM, el plecase cu tatăl său în altă direcţie. Ar vota atunci Ghimpu pentru Lupu? Iată întrebarea care l-ar pune pe liderul PL în mare dificultate.

The following two tabs change content below.