Nicolae Negru: Generalii nu zboară sau de ce a fost ţistuit ambasadorul Munteanu

Vlad Filat nu trebuia să-l ţistuiască pe ambasadorul Igor Munteanu, care ne reprezintă la Washington. Premierul a fost deranjat de faptul că ambasadorul şi-a permis să se refere la posibilitatea alegerii preşedintelui RM în luna februarie în cadrul unei audieri publice organizată de Comisia pentru Securitate şi Cooperare Europeană (CSCE), cunoscută şi sub denumirea Comitetul Helsinki al SUA, care este o agenţie a Guvernului SUA, formată din 18 membri ai Congresului SUA şi din câte un membru de la departamentele Apărare şi Comerţ ale Departamentului de Stat. CSCE contribuie la formularea politicilor SUA în cadrul OSCE şi participă la executarea acesteia.

Este de importanţă pentru RM însuşi faptul acestor audieri. Din păcate, mass-media s-a concentrat, ca de obicei, pe detaliile senzaţionale, nesemnificative (pe care, de altfel, le-a deformat prin traducere aproximativă), ignorând conţinutul, competent, profesionist, al prezentării făcute de ambasadorul nostru în acest forum. Tema discuţiei – „Republica Moldova: Eforturile crescânde ale democraţiei” (The Growing Pains of Democracy”) – îl obliga să abordeze şi realitatea politică în desfăşurare, în special alegerea preşedintelui.

Ce a spus de fapt dl Munteanu? Iată prima frază: „În ciuda tuturor piedicilor, noi aşteptăm că, în februarie, parlamentul va avea voturile necesare pentru un preşedinte ales în parlament”.

Ulterior, când unul dintre vorbitori s-a arătat sceptic faţă de optimismul său la acest capitol, el a venit cu o precizare făcută în nume propriu: „Aşteptările mele personale optimiste sunt legate de faptul că în prima jumătate a lunii februarie vom avea o nouă rundă a alegerilor în Parlamentul moldav, şi preşedintele va fi ales, ceea ce va asigura o necesară şi suficientă stabilitate pentru sistemul politic şi pentru ceea ce avem de realizat”.

Care e de fapt motivul supărării lui Filat? Ce secrete de stat a divulgat Munteanu? Dar, esenţialul, ce rău a făcut el RM prin faptul că a încercat să-i asigure pe americani că RM este un stat previzibil, cu o guvernare stabilă, pe cale de a rezolva ultima problemă a preluării puterii? Mai bine era dacă ambasadorul spunea că nu ştie şi nici nu poate presupune cum vor evolua lucrurile? Fostul director al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu, poate fi ca nimeni altul de folos RM, explicându-le americanilor prin ce trecem noi.

Dar să admitem, la urma urmei, că Munteanu a greşit. De ce era neapărată nevoie de execuţia lui publică, de ce să i se dea peste gură prin intermediul presei? De ce să li se interzică, „printr-o circulară”, ambasadorilor să nu comenteze „procesele politice din Republica Moldova”? Nu e stupid să interzici ceea ce nu poţi interzice? Cum să evite un ambasador să discute despre „procesele politice” din ţara sa dacă acesta în esenţă e rostul aflării sale în străinătate? Apoi o fi existând nişte legi, nişte regulamente care sunt mai presus decât nişte „circulare” ocazionale, scrise în momentele de iritare. „Dacă i-aş porunci unui general să zboare din floare în floare, asemeni unui fluture… şi dacă generalul nu mi-ar îndeplini porunca, cine ar fi de vină? Eu sau el, se întreba regele din „Micul Prinţ” de Saint-Exupery.

Am mai spus-o şi cu alte ocazii: premierul Filat trebuie să-şi aleagă alte modele de imitat. Putin, Lukaşenko, Voronin etc. nu sunt potriviţi pentru acest rol. Mai cu seamă în materia diplomatică, sensibilă, volatilă, nu se intervine ca un „tătuc”, pe un ton răstit. Nu, nu sperie pe nimeni, dar produce o impresie proastă.

 

 

 

The following two tabs change content below.