Nicolae Negru: Filat trişează, Lupu trişează… şi Voronin trişează?

Azi urmează să auzim decizia Curţii Constituţionale: e posibilă deblocarea situaţiei în chestiunea alegerii preşedintelui RM printr-o lege organică sau nu. Dacă da, parlamentul urmează să adopte o lege prin care să stipuleze că alegerea preşedintelui, după dizolvarea parlamentului din cauza eşuării alegerii preşedintelui RM, necesită nu 61, ci mai puţine voturi ale deputaţilor.

Virgulă în loc de punct

Din păcate, verdictul CC ar putea să nu pună punct ci, dimpotrivă, să amplifice criza politică în care ne aflăm. Căci pe parcursul a şase luni, cât a durat de la momentul adresării reprezentanţilor AIE cu chestiunea respectivă la CC, au intervenit schimbări în relaţiile dintre Filat şi Lupu. Este evident că Filat nu-l mai vrea pe Lupu preşedinte şi chiar dacă CC va spune da, deputaţii PLDM nu vor vota o asemenea lege, iar fracţiunile PD şi PL nu au de unde să adune 51 de voturi necesare pentru adoptarea unei legi organice, decât cu ajutorul PCRM.

Ca să nu spună că nu îi mai place de Lupu, Filat declară că soluţia modificării printr-o lege organică a pragului de 61 de voturi prevăzute în art. 78 al Constituţiei cu referire la alegerea preşedintelui RM ar fi una imorală. În sprijinul poziţiei sale, el aduce concluzia Comisiei de la Veneţia (Comisia pentru Democraţie prin Drept, organ consultativ al Consiliului Europei), care a răspuns solicitării CC în această chestiune. Comisia de la Veneţia însă nu este categorică în deducţiile sale. Ea face deosebire între „interpretarea textuală” şi „interpretarea funcţională” a art. 78, şi lasă la latitudinea CC să decidă cum e mai bine să se procedeze în circumstanţele actuale din RM, sublinind doar că „cea mai bună soluţie legală” ar fi amendarea Constituţiei.

Soluţia compromisă

Formal, soluţia legii organice, dacă va fi adoptată, nu poate fi contestată de nimeni, dar, trebuie să recunoaştem, că legitimitatea alegerii preşedintelui pe această cale va fi pusă la îndoială de o mare parte a populaţiei din RM şi reputaţia AIE ar avea de suferit în faţa opiniei publice. Prin declaraţiile sale, Filat a compromis una din soluţiile posibile, cea mai simplă de fapt şi pentru acest lucru, după cum am mai spus, va trebui să plătească. Chiar foarte curând, dacă Voronin va refuza, într-adevăr, aşa cum a declarat duminică seara, să coopereze la alegerea preşedintelui, declanşând alegeri anticipate.

Lupu nu este dorit

Pe altă cale, „mai bună”, Lupu nu poate fi ales, de aici şi efortul lui Filat, care merge până la nerespect şi presiune asupra Curţii Constituţionale, de a-i descuraja pe judecătorii CC în abordarea „funcţională” a art. 78 din Constituţie. Temându-se să fie sincer, să spună lucrurilor pe nume, că nu îl mai poate sprijini pe Lupu la funcţia de preşedinte al RM, ceea ce ar însemna, de facto, renunţare la acordul de constituire a AIE, premierul Filat pedalează pe „morală”. El face aceasta pentru a menţine alianţa şi pentru a nu-i aduce pe comunişti la putere. Trebuie să recunoaştem că există suficiente motive ca el să nu mai dorească alegerea lui Lupu, căci pe parcursul perioadei care s-a scurs de la încheierea acordului AIE, acţiunile fracţiunii şi miniştrilor PD au provocat mai multe semne de întrebare pe plan deontologic. Suspiciunea că nu Lupu, ci controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc este capul partidului nu s-a diminuat, ci s-a întărit. În cazurile Moldtelecom, Franzeluţa, Metalferos, al aşa-ziselor „atacuri raider” asupra băncilor din RM, comportamentul miniştrilor şi deputaţilor PD şi chiar al dlui Lupu personal nu a fost de partea interesului general, a transparenţei, a discuţiilor publice. Impresia e că el a încercat mereu să „fenteze”, să se ascundă de opinia publică, să diminueze importanţa problemelor apărute. Dacă acestea erau doar nişte „baloane umflate” de premier, de ce nu se dorea discutarea lor în parlament ca opinia publică să se convingă că e totul în regulă, că nu e nici un motiv de îngrijorare, că e vorba doar despre „un spectacol ordinar” al lui Vlad Filat.

Ghimpu îl „împinge” pe Lupu

Alegerea lui Lupu este imorală pe orice cale, asta se teme să spună Filat. Liderul PD înţelege prea bine încotro bate premierul, dar trişează la rândul său, învinuindu-l pe Filat de intenţia de distrugere a Alianţei în complicitate cu PCRM. Liderul PD nu se uită în oglindă, decât pentru a se admira, probabil. A venit ceasul scadenţei pentru greşeala de a-i fi permis lui Plahotniuc să „invadeze” partidul şi să manipuleze din spatele său. Chiar dacă ar fi ales pe cale „morală” (Filat nu a spus că în general este împotriva alegerii lui Lupu), RM ar putea să aibă o problemă în relaţiile sale cu UE şi SUA din cauza suspiciunilor de corupţie la nivel guvernamental. Să nu uităm că Plahotniuc a figurat în unul din documentele publicate de WikiLeaks ca persoană coruptă, cu influenţă asupra deciziilor autorităţilor comuniste. Faptul că el se află acum în anturajul lui Lupu nu poate să nu-i pună în gardă pe europeni şi americani. Pentru binele RM, Marian Lupu ar face bine să se retragă din cursa prezidenţială şi să lase loc pentru alte soluţii care ar menţine Alianţa şi ar fi în interesul RM. La fel şi dl Mihai Ghimpu ar trebui să nu-l mai „împingă” pe Lupu, ca să ocupe scaunul de spicher. Există viaţă şi în afara acestor posturi. Cramponarea lui Ghimpu de Acrodul AIE nu e lipsită de interes personal.

Acolo unde le este locul

Cu atât mai mult trebuie AIE să vină cu o altă candidatură decât Lupu, cu cât Voronin anunţă alegeri anticipate. Probabil, pentru obţinerea sprijinului în alegeri anticipate a călătorit el la Moscova. Nu este exclus ca şi Voronin să trişeze sau mai bine zis să blufeze pentru a determina PLDM să accepte o alianţă cu PCRM.

Oricum, lipsa de viziune strategică a lui Filat, faptul că nu îşi calculează mişcările, şi-a spus cuvântul. Dacă decizia CC va fi în folosul unei legi organice, el se va pomeni în situaţia de o respinge. Ceea ce va fi nu numai un act sfidător la adresa Curţii, dar şi prostesc, căci va trebui fie să formeze o alianţă cu PCRM, readucându-l pe Voronin la putere, fie să meargă la alegeri anticipate pe care comuniştii le vor câştiga cu majoritate zdrobitoare şi nu vor mai avea nevoie de el. Dezgustul pe care, prin comportamentul lor, îl provoacă liderii AIE în rândul alegătorilor este atât de mare încât toată lumea va răsufla uşurată că a scăpat de aceşti conducători iresponsabili, meschini, obtuzi, care clatină barca RM în derivă, luptând între ei ca nişte smintiţi. Locul unor asemenea „lideri” e acolo unde au fost, la periferia scenei politice.

The following two tabs change content below.