Nicolae Negru: Filat ştie ruseşte?

Premierul Filat ne-a surprins săptămâna trecută cu trei declaraţii care i-au alarmat pe susţinătorii Alianţei. Prima, privind adoptarea unei noi constituţii şi transformarea RM în republică prezidenţială, trădează preferinţa premierului pentru modelul estic (putinist) de guvernare (despre aceasta a scris colegul nostru Petru Bogatu în numărul trecut al Jurnalului), a doua, ce denotă existenţa unor neînţelegeri serioase în sânul Alianţei care se pot solda cu alegeri anticipate, a fost amendată ulterior chiar de premier într-un interviu la Radio Europa Liberă ca fiind ruptă din context şi interpretată greşit, iar cea de-a treia, privind deschiderea unui consulat rus la Tiraspol, prezintă „cadoul” cu care premierul a mers luni la Moscova.

Filat da, Carpov ba

În luna aprilie, vicepremierul Eugen Carpov dezminţea că ar fi posibil un răspuns pozitiv în chestiunea unui consulat atâta timp cât Chişinăul nu controlează teritoriul de dincolo de Nistru şi nu poate asigura securitatea şi imunitatea diplomaţilor. Au trecut doar câteva luni şi optica guvernului s-a schimbat. Acum ştim de ce. Filat s-a autoinvitat la Kremlin. Iniţiativa vizitei de azi îi aparţine, a recunoscut-o el însuşi într-un interviu la Radio Europa Liberă. „Asemenea vizite şi asemenea întâlniri nu se organizează peste noapte şi nu cu oricine”, a răspuns Filat cu aplomb. Sigur, nu cu oricine, căci nu oricine poate fi atât de „pragmatic” încât să ofere Rusiei un asemenea cadou. Moscova nu crede lacrimilor, dar îi plac „micile atenţii”, e lucru ştiut.

Plata pentru vis

Aşadar, visul lui Filat de a fi primit oficial de „idolul” său, Vladimir Putin, îl vom plăti cu preţul unei cedări care aduce atingere suveranităţii şi demnităţii noastre naţionale. (Putem presupune că şi apelul său către cetăţenii RM să nu participe la Marşul Unirii din 16 septembrie este un gest involuntar de a plăcea Moscovei.) Nimeni nu neagă importanţa problemelor care s-au acumulat în relaţiile cu Rusia, ele trebuie abordate, dar de ce să ne amăgim că am putea deveni pentru ea „partener strategic”, fără să aderăm la planul de refacere, într-o formă sau alta, a URSS. Şi contractul cu Gazpromul, Moscova a spus-o nu o singură dată, va depinde de atitudinea faţă de Uniunea Vamală, cu care începe proiectul nostalgic al lui Putin. Nu înţelege Filat ruseşte?

Într-un context mai larg

Urmează să aflăm rezultatele concrete ale întâlnirilor sale cu Medvedev şi Putin, dar e puţin probabil că Rusia îi va „dărui” în schimb retragerea trupelor sale de pe teritoriul RM. Dimpotrivă, acestea vor avea un motiv în plus ca să rămână să asigure securitatea viitorului consulat. (Că doar nu o să încredinţeze misiunea respectivă serviciilor transnistrene?) Moscova i-ar putea oferi lui Filat, pentru „darul” său generos, o oarecare reducere a preţului la gaze, ca el să nu se întoarcă cu mâna goală. Dar şi acest gest, dacă va fi făcut, trebuie privit într-un context mai larg, al rivalităţii Est-Vest, al luptei pentru sufletele moldovenilor. După ce Barroso le-a promis că la anul ar putea fi semnat acordul de asociere cu RM, ceea ce ar însemna, foarte probabil, şi călătorie fără vize în UE, Moscova trebuie să răspundă cu ceva pe potrivă.

Premierul trişează

Este alarmant nu numai faptul în sine al taiwanizării Transnistriei, al acceptării unor raporturi de nivel statal, fără recunoaştere oficială, în relaţiile cu ea, dar şi încercarea premierului de a trişa, de a pune semnul egalităţii între deschiderea consulatelor României la Bălţi şi Cahul şi deschiderea consulatului rus la Tiraspol. El minte pur şi simplu. Comparaţia nu ţine. Ar fi acelaşi lucru dacă Rusia ar cere deschiderea unor consulate la Bălţi sau Cahul. Dacă România sau Ucraina ar dori să deschidă un consulat la Tiraspol, ar zice Chişinăul OK? Înţelegând semnificaţia, Kievul nu manifestă o asemenea intenţie, din respect pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a RM, Ucraina confruntându-se ea însăşi cu separatismul. Moscova insistă din motive contrarii, deşi nu ar trebui să o facă. Să nu se ascundă dl Filat după deget: consulatul respectiv va fi o ambasadă de facto a Rusiei la Tiraspol.

Sfaturi din Occident

Relaţiile bune cu Rusia nu înseamnă cedări din teritoriul naţional. Cu siguranţă, nu acesta este sensul recomandărilor venite din Occident. Cu un asemenea preţ, oricine poate obţine o vizită oficială la Moscova. Inclusiv Mihai Ghimpu, cel demonizat de presa rusă. Acest drum duce în mod sigur spre recunoaşterea de facto a Transnistriei.

Va reacţiona Voronin?

Vizita lui Filat, indiferent de rezultate, are şi o puternică semnificaţie politică pe plan local. Este un semnal pentru alegătorii rusofili şi o lovitură indirectă pentru PCRM. Putin demonstrează că nu-i pasă de ce cred comuniştii. El nu consideră Alianţa criminală şi uzurpatoare. Însă va îndrăzni Voronin să-i reproşeze ca Angelei Merkel? Puţin probabil.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.