Nicolae Negru: Filat s-a speriat?

Valul de aprecieri defăimătoare, ofensatoare la adresa premierului Filat, după ce a  dezvăluit numele „păpuşarului”, pare să-l fi surprins pe Filat. El nu se așteptase la o reacție atât de virulentă și murdară împotriva sa. Cu puține excepții, atât politicienii, cât și presa au apreciat gestul său altfel decât și-a imaginat el. A dominat opinia că e vorba despre o manifestare a rivalității personale cu Plahotniuc, „o reglare de conturi” și o încercare de reîmpărțire a „sferelor de influență” în businessul moldovenesc.

Că o bună parte a jurnaliștilor noștri nu își dă seama uneori pe ce lume se află, e o problemă cunoscută. Din păcate însă nu e numai aceasta la mijloc. Există și mult angajament, partizanat în mass-media moldovenească. Încercările de a reduce declarația lui Filat la nimic, egalându-l cu Plahotniuc, pare să fie mai curând o tactică, decât o abordare superficială. Faptul că nu se cunoaște mai nimic despre noul politician Vlad Plahotniuc, nici măcar ce bunuri posedă și câte nume are, că ne-a aruncat praf în ochi cu o declarație de avere falsă, nu-i determină pe unii jurnaliști să fie mai prudenți atunci când pun semnul egalității între el și premier, care și-a declarat conștiincios averile și se află în vizorul presei din 1998.

Loviturile au venit și de la persoane de la care nu te-ai fi așteptat. Într-un interviu acordat Europei Libere, și Alexandru Tănase vorbește cu referire la ceea ce se întâmplă „în Republica Moldova în ultimele săptămâni de zile” ca despre „interminabile reglări de conturi”. Este ceea ce a spus și Voronin. Înțelegem poziția lui Voronin, care l-a încălzit la sân pe Plahotniuc și, neputându-l „spăla”, nu îi rămâne decât să vulgarizeze, să-l compromită pe adversarul „creaturii” sale, pe Filat. Dar nu înțelegem poziția lui Alexandru Tănase. A fost timp de trei ani de zile adjunctul și ministrul unui „mafiot”, dar a tăcut complice până i s-a oferit ocazia să ocupe un post mai bun?

Temându-se probabil de concurență, Filat a fost atacat în același mod, numit un al doilea „păpușar”, tocmai de cei care îl îndemnau să înceapă lupta cu mafia.

Că s-a speriat sau că doar s-a supărat premierul – rămâne de văzut. Vom afla la finele săptămânii, dacă își va da demisia sau va continua lupta declarată împotriva corupției. Demisia ar însemna că s-a speriat.

Oricum, decizia sa de a iniția consultări cu societatea civilă, partidele este una corectă. Și mai corect ar fi fost dacă el începea aceste consultări înainte de a da numele „păpușarului”. Filat are motive de neliniște, deoarece nu e în situația lui Voronin, care a supraviețuit oricăror atacuri critice. Diferența e că Voronin a fost criticat doar de tabăra adversă, de cealaltă parte a baricadei, și aproape deloc din partea sa.

Există un pericol ca aceste consultări să eșueze, dacă Filat nu va veni cu informație suplimentară la ceea ce a spus până acum. Cel puțin o descriere a schemelor și mecanismelor de blocare sau de influențare a deciziilor guvernamentale și parlamentare, împotriva interesului public, ar trebui prezentate.

Concluzia pe care o putem trage e că „Plahotniuc” (sau ceea ce presupunem noi că se ascunde în spatele acestui nume), s-ar putea să fie mult mai puternic decât se credea. Mobilizarea jurnaliștilor și analiștilor de tot soiul în sprijinul său direct sau indirect a fost impresionantă. Ceea ce e încă un semn că lupta anunțată de Filat nu va fi deloc ușoară. Va depinde și de capacitățile sale de a-și găsi aliați. Or, tocmai la acest capitol premierul este foarte vulnerabil.

S-a văzut încă o dată că Filat știe a-și face publicitate ocazională, măruntă, dar nu este un strateg, un „conducător de oști”, nu are simțul perspectivei, care presupune și o altfel de comunicare. El nu este capabil să-și facă aliați printre partidele politice, și PLDM s-a pomenit în singurătate, inclusiv în AIE. În mod paradoxal, deși cooperează cu PLDM în reformarea economiei, Mihai Ghimpu manifestă mai multă înțelegere pentru poziția PD, decât a PLDM. Și aici nu e vorba numai de invidie, de concurență, ci și despre felul în care înțelege Filat să-și construiască relațiile cu ceilalți lideri, cât de generos și corect este cu partenerii.

Politicianul nr. 1, după cum se pretinde premierul în baza sondajelor, are un handicap evident: nu reușește să adune în jurul său adepți, ci doar subordonați. Greșisem când îi atribuisem capacitatea de a forma și a lucra în echipă. Mai cu seamă cazul Alexandru Tănase trebuie să-i dea mult de gândit. Străluciții consultanți pe care îi recrutează premierul nu-i sunt de niciun folos, pentru că au fost adunați, se vede, de formă, pentru „imagine” și „prestigiu”, nu pentru a-i pune la treabă și a-i consulta. Dacă nu va ține cont de aceasta, partidul lui Filat se poate „dezumfla” la cel dintâi eșec.

 

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)