Nicolae Negru: Eroarea sau contradicția lui Filat

Premierul Vlad Filat a făcut o dezvăluire care nu a surprins pe nimeni. Toată lumea știa că „păpușarul”, la care se referea premierul după plecarea lui Godea din PLDM, se numește Vlad Plahotniuc. Presa a scris că, înainte de a-și anunța trădarea, Godea s-a întâlnit cu controversatul om de afaceri și actualul lider PD la Viena. Numele Plahotniuc a fost pomenit în presă și în legătură cu evenimentele de la „Franzeluța”. Potrivit ex-directorului, Spiridon Danilescu, demis din funcţie de guvernarea comunistă, întreprinderea „Franzeluța” ar fi controlată de Plahotniuc prin intermediul actualului director, Eugen Baleca. Acesta deţine și funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al BC „Victoriabank” SA, al cărui președinte, până a deveni deputat, a fost Vlad Plahotniuc.

Începutul nu promite

Surpinzător, dar nu peste măsură, a fost doar gestul în sine al dezvăluirii. Pariul pe care și l-a formulat fiecare dintre noi – va îndrăzni sau nu va îndrăzni Filat să rostească numele lui Plahotniuc? – a fost câștigat de Filat. Dar asta, sincer vorbind, nu înseamnă prea mult. În mod normal, un asemenea pas ar trebui să marcheze un nou început în lupta cu corupția din RM. Deocamdată însă nu avem această certitudine. Va mai urma ceva sau nu va urma? Dacă e să judecăm după început, s-ar putea să nu urmeze nimic. Întrebarea dacă acest prim demers este doar un element al unei strategii mai ample rămâne fără răspuns. Începutul nu promite consecințe impresionante.

În mod normal, după ce a dezvăluit numele păpușarului, Filat ar fi trebuit să vină în fața cetățenilor RM, să le aducă la cunoștință faptele acestuia și să anunțe ieșirea PLDM din AIE. Filat nu a făcut aceasta, ci, dimpotrivă, a îndemnat primarii și consilierii PLDM să nu se lase pradă emoțiilor, să dea dovadă de rațiune și să purceadă la formarea alianțelor cu PD și PL în provincie. Această contradicție ne spune că dl Filat fie nu deține dovezi în privința lui Plahotniuc, fie consideră că „mafia” este mai puțin primejdioasă pentru RM decât comuniștii. Oricum, în contextul dat, dezvăluirea sa apare ca o eroare politică și ca un gest gratuit.

Picătura care a umplut paharul

Impresia e că premierul s-a lăsat tras de limbă, provocat de jurnaliști. El putea să rostească numele lui Plahotniuc, dar putea să nu-l rostească, a depins de circumstanțe. S-o fi simțit lezat de declarația lui Mihai Godea că nu există nici un „păpușar” care să-l fi plătit să plece din PLDM, că e vorba despre o invenție a lui Filat. Picătură care a umplut paharul putea să fi fost situația de la „Franzeluța” al cărei director, demis de Consiliul de Administrație pentru prejudicii aduse statului în valoare de 24 milioane de lei, a obținut în câteva ore decizia judecății Botanica de anulare a demisiei sale și a reluat, cu ajutorul unor gardieni înarmați cu mitraliere Kalașnikov, controlul asupra întreprinderii, refuzând să elibereze postul pentru noul director numit în funcție. „Receptivitatea” justiției noastre față de unii cetățeni ai RM și atitudinea disprețuitoare față de alții de asemenea nu-l putea lăsa indiferent pe premier. Și-o fi spus cuvântul și faptul că „din întâmplare”, reprezentantul Ministerului Economiei în Consiliul de Administrare a „Franzeluței” s-a declarat bolnavă, boicotând ședințele Consiliului de Administrație al întreprinderii respective. Or, Ministerul Economiei este domeniul PD, al cărui vicepreședinte este Vlad Plahotniuc. Ne amintim că în toamna anului trecut, în toiul campaniei electorale, „Franzeluța” a majorat nitam-nisam prețul la pâine, explicând că efectuează… testarea unei linii de producere. Atunci s-a descoperit că „Franzeluța” cumpără făină din Ucraina și Rusia la prețul de 180-220 dolari/tona, însă statul ajunge să plătească un preț mult mai mare, de 270-330 dolari tona, diferența mergând spre niște companii intermediare offshore, ai căror proprietari nu sunt cunoscuți.

Firele „păpușarului”

Din păcate, Filat nu spune lucruri concrete, nu dezvăluie „mecanismul” prin care controlează situația de la această întreprindere Vlad Plahotniuc. „Spectacolul” de acolo se desfășoară în fața noastră, noi vedem că e ceva în neregulă, că e ceva fals și dubios, dar unde anume intervine, dacă intervine, Plahotniuc sau altcineva nu se știe, ci se presupune doar. Fără dezvăluirea firelor pe care le trage „păpușarul”, fără detalii doveditoare și care ar justifica implicarea organelor de drept, nu ne alegem decât cu o declarație politică, cu un scandal în plus care va învenina și mai mult atmosfera din alianță și-i va dezgusta pe alegătorii AIE.

Bumerangul lipsei de strategie

Dar o asemenea strategie sau mai bine zis lipsă de strategie nu numai că este ineficientă, ci și contraproductivă, dăunătoare. Ca un bumerang, aceasta lovește în imaginea lui Filat. În aceste condiții, Plahotniuc poate răspunde și răspunde cu aceeași monedă: ești regele contrabandei sau „țara Ipteh”. Dacă ar fi prezentat schema abuzivă aplicată de Baleca și locul lui Plahotniuc în această schemă, Lupu ar fi fost nevoit să dea explicații și nu ar fi făcut aluzii la reorientarea politică a PLDM. Nu cunoaște Filat mai multe detalii sau nu găsește de cuviință să le aducă la cunoștința publicului? Mai curând nu cunoaște, căci nimeni nu stă să i le povestească, iar SIS, Centrul Anticorupție, Procuratura Generală nu își fac datoria. Dacă ar ști mai multe detalii, societatea civilă și-ar fi putut asuma rolul de arbitru în acest scandal, ca în cazul Moldtelecom. Unele lucruri pot fi corectate, chiar fără a cunoaște numele „păpușarului”.

Rolul Occidentului

Înainte de a dezvălui numele „păpușarului” Filat a vizitat Bucureștiul și Bruxelles și de la aceasta s-a tras concluzia că el a fost încurajat de Băsescu și reprezentanții UE să facă pasul respectiv. Indiscutabil, lupta cu corupția este o condiție importantă pusă de UE. Dar lucrurile nu trebuie privite simplist. Numai justiția îi poate determina pe liderii occidentali să ia atitudine. Să ne amintim că liderii occidentali n-au avut nicio reținere să se întâlnească cu premierul italian Julio Andreotti, deși presa scrisese despre el că are legături cu mafia. Asta nu l-a împiedicat să ocupe și după aceea fotoliul de prim-ministru, apoi de ministru de Externe al Italiei. Margaret Thatcher l-a apreciat pentru flexibilitatea sa. Că e în relații cu mafia s-a scris și despre actualul premier italian, Silvio Berlusconi, dar aceasta nu influențează decisiv contactele sale internaționale. Până nu va exista un verdict judecătoresc, replici de felul tu ești păpușar, tu ești contrabandist vor fi privite în Occident ca vorbe goale, ca reflecție a luptei politice acerbe în interiorul AIE.

Rolul societății

Ceea ce poți să-ți permiți ca politician nu îți poți permite ca un prim-ministru. Când un premier arată cu degetul spre cineva, trebuie să o facă în așa fel încât aceasta să nu pară a fi luptă politică, ci expresie a funcționării corecte a statului și a legii.

Lui Filat îi scapă probabil că, în pofida dezvăluirilor lui Sergiu Mocanu, Viorel Țopa și ale altor oameni de afaceri, Plahotniuc a devenit deputat. Cele aproape 13 la sută obținute în alegerile parlamentare din 28 noiembrie de către PD sunt o dovadă că acuzele la modul general nu își au efectul scontat, decât într-un anumit mediu.

Asta nu înseamnă că nu se poate face nimic. Dacă nu poate fi identificat „păpușarul”, care se ascunde în spatele unor firme offshore, pot fi scoase la iveală matrapazlâcurile, schemele, fraudele pe care le comite prin oamenii săi. Și atunci poate interveni opinia publică. După „Franzeluța”, un alt „studiu de caz” ar putea fi „Metalferos”. Cine și de ce este interesat de monopolul artificial asupra exportului de metalul uzat? De ce PD și PCRM se opun demonopolizării? În numărul viitor ne vom referi la comportamentul lui Lupu.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)