Nicolae Negru: Eroarea de formă și de conținut a lui Lupu

În timp ce mai toată presa se concentrează pe declarațiile lui Filat, blamându-l pentru dinamitarea AIE, principalul vinovat al scandalului, Marian Lupu, este absolvit de orice păcate. Însă comportamentul său pune în pericol existența Alianței într-o măsură mult mai mare decât al lui Vlad Filat. Dacă lui Vlad Filat i se poate reproșa, după cum am scris în numărul trecut, că nu a furnizat suficiente detalii privind „sforile” lui Plahotniuc, Lupu se face vinovat de încercarea de a-l scoate basma curată, de a abate atenția publicului de la problema gravă, vitală, ridicată de premier. Eroarea premierului, din punctul nostru de vedere, este doar de „formă”, pe când cea a președintelui interimar este și de formă și de conținut.

Lupu este dispus să sacrifice nu numai alianța, dar și partidul de dragul lui Plahotniuc. Lucrul acesta ar putea fi lăudabil, dacă ar exista siguranța că Plahotniuc este curat ca lacrima. Dar nu e cazul. Există motive să credem că omul de afaceri a intrat în politică din interes de afaceri. Și acțiunile dlui Lupu și ale PD în general nu fac decât să întărească această idee.

Președinte sau purtător de cuvânt?

Reacția lui Marian Lupu la rostirea numelui „păpușarului” a fost nefirească, pompierească. El nu s-a comportat ca un președinte interimar și nici măcar ca un lider de partid. Ca președinte interimar, dl Lupu avea obligația să ia în serios declarația primului ministru și – de ce nu? – să convoace o ședință a Consiliului de Securitate: era vorba despre interferențele mafiote în exercitarea actului guvernamental și a justiției – un director al unei întreprinderi cu capital de stat a nesocotit și s-a opus autorității statului, recurgând la structuri cvasimilitare, înarmate. Altă dată, ca de exemplu în cazul intențiilor de majorare a tarifelor la „Moldtelecom”, dl Lupu a procedat mult mai rațional.

Ca lider de partid, dl Lupu nu este responsabil personal de acțiunile unui membru. Putea să ia distanța cuvenită pentru a se clarifica, pentru a verifica încă o dată acuzațiile grave ce i se aduc lui Plahotniuc. Marian Lupu însă a acționat mașinal, cu o rapiditate și o implicare emoțională excesivă. La nici o oră el îl acuza pe Filat că s-ar pregăti să părăsească AIE și să facă alianță cu comuniștii. Nu au lipsit nici aluziile la activitatea vămii și a fiscului, pe care le-ar controla Filat. „Dezvăluirile” sale privind angajamentul secret al guvernului Filat în fața FMI, de a concedia „mii și mii de pedagogi”, dezmințit de ministrul Educației Mihai Șleahtițchi, au scos și mai mult în evidență caracterul meschin, lipsa de reținere, neputința de a se autocontrola a lui Marian Lupu.

Transparența proprietății

Ca președinte interimar, Lupu avea obligația să potolească, nu să inflameze spiritele, să demonstreze voință de a clarifica în ce măsură temerile premierului sunt justificate. O comisie parlamentară ar fi putut să se ocupe de acest caz. Și încă nu e târziu să se meargă pe această cale. Dacă dl Lupu ar fi dorit cu adevărat să pună punct acestei istorii cu „păpușarul”, el i-ar fi putut recomanda lui Plahotniuc să facă publice, după cum se și cuvine, toate averile sale, ca cetățenii RM să se convingă că el nu are niciun interes la „Franzeluța”. De altfel, fără o transparență a afacerilor și proprietăților deținute de politicienii noștri nu ne vom mișca nici cu un centimetru în lupta cu corupția. Societatea trebuie să știe pentru ce se bat în parlament aleșii lor. Iar pentru aceasta trebuie modificată în modul corespunzător legislația RM. Până atunci toate declarațiile despre dorința aprigă de a stârpi rădăcinile corupției sunt vorbe goale. Cum am putea să avem încredere în Plahotniuc, dacă în declarația sa de avere nu figurează nici măcar avionul despre care tot el spusese într-un interviu acordat propriului post de televiziune că îl posedă? S-o fi crezând el mai șmecher decât toți, dar pentru „șmecheria” respectivă va trebui să plătească cu lipsa de încredere pentru persoana sa.

Bețe în roțile premierului

Dl Lupu care l-a primit în partidul său are și o obligație morală să asigure că intrarea lui Plahotniuc în politică nu s-a făcut doar pentru a-și asigura și înmulți proprietățile dobândite cu ajutorul lui Voronin. De ce rezistă PD desființării judecătoriilor economice despre care avem temei să credem că nu sunt independente, că se află la cheremul cuiva? De ce este boicotată activitatea Consiliului de Administrație a combinatului „Franzeluța”? De ce nu i se permite lui Filat să-și exercite autoritatea? Mai ales că există suficiente motive de destituire a directorului de acolo. De ce fracțiunea PD se opune demonopolizării exportului de metal uzat, unor reforme administrative la alte întreprinderi monopoliste cu capital de stat? Pentru că dl Plahotniuc este interesat ca nimic să nu se schimbe după schimbarea guvernării?

O dovadă indirectă a naturii „artificiale”, egoiste, abuzive a poziției PD este că PL nu ridică atâtea bariere în calea executivului, pronunțându-se pentru reformă în toate cazurile.

Creanga de sub picioare

Concluzia este, oricât ar încerca unii să prezinte lucrurile ca o luptă pentru reîmpărțirea sferelor de interese, că Marian Lupu este într-o măsură mai mare decât Filat vinovat de înrăutățirea relațiilor în cadrul AIE. Comportamentul său neadecvat poate fi interpretat ca o dorință de a acoperi, nu a elucida eventualele abuzuri (eufemistic vorbind) ale finanțatorului PD.

Orice băț e cu două capete. Lovind în autoritatea lui Filat, punându-i piedici la orice pas, fracțiunea PD subminează rolul lui Lupu de candidat la președinție din partea AIE. Jucând de partea lui Plahotniuc, Lupu își taie creanga de sub picioare. Filat nu va putea sprijini candidatura sa decât dacă PD se distanțează de practicile de până acum, pe care Filat le pune, pe drept sau pe nedrept, pe seama lui Plahotniuc. Lupu nu poate avea totul, iar alții nimic.

Cu alte cuvinte, Alianța mai are niște șanse, dacă Lupu nu se va mai identifica cu Plahotniuc și va juca corect.

The following two tabs change content below.