Nicolae Negru: Doar o singură soluţie

Judecătorii Curţii Constituţionale puteau să adopte şi o altă decizie care să se bazeze, după cum se spune în recomandarea Comisiei de la Veneţia, pe interpretarea funcţională, şi nu textuală a Constituţiei. Din punctul nostru de vedere, Curtea Constituţională (CC) a manifestat astfel, indirect, şi o atitudine politică, împingându-i pe liderii AIE spre negocieri cu PCRM. AIE trebuie să-şi revadă acordul de constituire şi să vină cu un nou candidat. Ei însă nu par să înţeleagă ce li s-a întâmplat, dacă dl Ghimpu a ajuns să regrete ordinea distribuirii funcţiilor, declarând că premierul trebuia să fie numit după ce erau ocupate (de el şi de Lupu) funcţiile de spicher şi de preşedinte al RM, iar Vlad Filat a afirmat că mai există şi soluţia adoptării unei noi constituţii. De fapt, nu mai există decât o singură soluţie dacă, fireşte, Lupu nu are de gând să rămână preşedinte interimar încă trei ani.  

Decizia de marţi a CC demonstrează în primul rând ce fel de strategi sunt liderii AIE (ca să nu mai vorbim despre capacităţile lor juridice). După alegeri, AIE mai avea un atu, avantajul psihologic de a fi învins PCRM-ul a doua oară. Acum nu-l mai au. Dimpotrivă, avantajul acum e de partea comuniştilor, căci eventualele alegeri anticipate le-ar fi fatale partidelor AIE, ele ar putea pierde guvernarea, iar unele dintre ele – chiar şi intrarea în parlament.

Lupu şi Ghimpu au preferat să se aventureze într-o „expediţie” constituţională de şase luni, decât să piardă o cât de mică şansă de a ocupa posturile supreme în stat. Interesul naţional? O frază goală pentru ei. O jumătate de an consumată în lupte intestine, compromiţătoare, în păruieli care le pot fi fatale, decât să fi dedicat acest timp unor activităţi incluse în programul de guvernare al AIE.

Liderilor AIE nu le-a rămas decât o singură soluţie, căci calea adoptării unei noi constituţii, care îl obsedează pe Ghimpu, este una la fel de perdantă. Ne miră că şi Filat a început să opereze cu ea. E o utopie care mai denotă şi dispreţ faţă de ordinea constituţională. Pe lângă faptul că o nouă constituţie nu e prevăzută de Constituţie, adoptarea ei prin referendum nu e mult mai puţin sigură decât modificarea art. 78. Eliminarea pragului de participare nu este singura piedică, chiar dacă am crede că o constituţie poate fi viabilă şi în cazul când a obţinut susţinerea a doar 5% din alegători. PCRM ar putea cere adepţilor săi să iasă la referendum şi să voteze împotriva unei evenutale noi constituţii. Ţinând cont de faptul că AIE şi-a dezamăgit simpatizanţii săi, şi de data aceasta ei vor prefera să stea acasă, în timp ce alegătorii PCRM vor ieşi masiv şi vor torpila uşor ideea născută de nişte minţi care au pierdut simţul realităţii. Nici Europa nu va privi cu ochi buni o asemenea violare a normelor democratice. Ea şi-a dat consimţământul doar pentru modificarea art. 78 privind alegerea preşedintelui, ca o măsură de excepţie în circumstanţe specifice, dar nu şi pentru adoptarea unei noi constituţii. Altfel s-ar forma un precedent foarte periculos, permiţând adoptarea constituţiei ori de câte ori îi trăsneşte cuiva aflat la putere prin cap. O nouă constituţie trebuie să fie votată în parlament cu două treimi din voturi şi abia apoi supusă referendumului. Dacă dl Ghimpu va insista cu încăpăţânare asupra ideii sale destabilizatoare, care ar băga RM într-un impas constituţional şi mai profund, s-ar putea întâmpla ca Bruxellesul, Washingtonul, dar şi Bucureştiul să ajungă să creadă că o alianţă PLDM-PCRM ar fi un rău mai mic decât cel actual.

Aşa că liderii AIE ar face bine să se calmeze şi să-şi revadă comportamentul. Nu mai e nimic de făcut decât să se discute cu comuniştii o candidatură acceptabilă de toate partidele. Fireşte, ei trebuie să înceteze a se părui în public (ceea ce i-ar aduce înapoi pe o parte din simpatizanţi), să manifeste maximă transparenţă în toate deciziile ca lumea să se convingă că ele nu sunt luate în interesul oamenilor de afaceri intraţi de curând în PD sau al finanţatorilor altor partide guvernante.

Propunând un candidat neafiliat, să se dea dovadă de maximă flexibilitate, în ideea că, la această etapă, alegerile ar fi cel mai mare rău posibil. Nu este exclus ca PCRM să dorească ceva în schimb, a şi declarat-o, indirect, Igor Dodon. Liderii AIE trebuie să demonstreze că au făcut totul pentru a evita anticipatele. Să şi le asume PCRM, dacă Voronin crede că alegătorii săi ard de nerăbdare să meargă încă o dată la secţiile de votare.

Cât de real este ca aceste simple doleanţe să se realizeze? Nu le cerem prea mult pentru minţile lor surexcitate de gloria care le-a fâlfâit pe la geamurile sediilor de partid? Mai e posibilă revenirea lor cu picioarele pe pământ în ceasul al doisprezecilea? Mai sunt posibile miracole?

The following two tabs change content below.