Nicolae Negru: Despre strămutarea japonezilor în Rusia și regândirea ordinii mondiale

Evenimentele din Japonia trebuie să-i determine pe oameni să regândească ordinea mondială, căci cea veche, bazată pe forță, pe dreptul cuceritorului, pe inviolabilitatea teritoriilor naționale, nu numai că nu este corectă, ci devine și primejdioasă. Astăzi, trebuie să pornim de la premisa că, în anumite condiții, cele 55 de centrale nucleare de pe teritoriul Japoniei pot să prezinte un pericol nu numai pentru japonezi, ci și pentru lumea întreagă.

Admirând extraordinara tărie de spirit și disciplină, exemplara organizare și coeziunea socială, combinate cu o uimitoare iscusință inginerească ale japonezilor, trebuie să recunoaștem că în fața cutremurelor și tsunami nu rezistă nici ei. Și problemele lor devin o problemă mondială.

Cei peste 127 milioane de japonezi au la dispoziție 377 944 km pătrați de teritoriu, dar, luând în considerare munții înalți care acoperă 80 la sută din teritoriul Japoniei, suprafața pe care pot fi construite case este de doar 75,6 mii kilometri pătrați, adică de numai peste două ori mai mult decât RM, în timp ce numărul japonezilor este de peste 30 de ori mai mare decât al moldovenilor.

Insulele japoneze sunt suprapopulate și o eventuală retragere a activității industriale de pe țărmul Oceanului mai în adâncul celor patru insule mai mari ar fi imposibilă. Cei care au vizitat Japonia povestesc despre locuințele foarte strâmte de acolo. Țara Soarelui Răsare are nevoie de spațiu suplimentar, și primul lucru care îți vine în minte e că Rusia trebuie să întoarcă Insulele Kurile, sudul insulei Sahalin și nordul Manciuriei ca japonezii să poată respira mai în voie. Dar și mai bine ar fi dacă japonezii și-ar muta țara în altă parte.

Japonezii s-au așezat pe niște insule situate într-o zonă extrem de instabilă, la îmbinarea a trei plăci tectonice – placa Eurasiatică, a Pacificului și a Filipinelor. Câteva cutremure zilnice, anul împrejur, și 40 de vulcani activi sunt consecințele permanentei mișcări a crustei pământului în acea regiune. După recentul cutremur, una din insule s-a deplasat cu 2,4 metri. Alte cutremure, mai puternice decât cel de vineri, ar putea pune în pericol securitatea mai multor centrale nucleare, nu doar a două din ele. Să fim realiști: istoria legendarei Atlantide, dispărute în apele oceanului, se poate repeta oriunde.

În cazul nostru, unde să se mute (nu înainte de a închide toate centralele lor nucleare) japonezii? Ei ar putea lua în arendă teritoriu de la ruși. În Extremul Orient există spațiu nefolosit pentru mai multe Japonii. Densitatea populației în Rusia e una din cele mai mici din lume. Rușii oricum nu pot valorifica teritoriul pe care l-au acaparat fără măsură. Dacă, pentru o plată anuală oarecare, ar pune la dispoziția japonezilor o parte din teritoriu, ar avea de câștigat toată lumea. Acum, Rusia se comportă ca un câine de grădinar care nu mănâncă legume, dar nu le permite nici altora să se înfrupte din ele. „Nu vom ceda nicio palmă din pământul sfânt!”, răspund rușii ori de câte ori japonezii le amintesc despre Insulele Kurile.

Un asemenea pas ar cere o schimbare de mentalitate, la nivel național, dar și la nivel mondial. Căci în situația japonezilor se află și alte popoare. Nu numai rușii, fiecare popor consideră propriul teritoriu drept „sfânt”, care nu poate fi înstrăinat. Parcelarea globului pământesc, instalarea unor frontiere „sfinte” care trebuie apărate cu orice preț ridică tot mai multe probleme nu numai de ordin economic, politic, dar și uman, moral, religios.

În fața unor eventuale dezastre globale, vom împușca în supraviețuitorii unui stat vecin care ne vor trece hotarul, în căutarea unui alt loc de trai? Va accepta un popor să împartă propriul teritoriu, care e întotdeauna insuficient, cu poporul vecin al cărui teritoriu (sau o mare parte) nu mai poate fi locuit (în urma distrugerii unei centrale nucleare, de exemplu), ele mai aflându-se în permanent litigiu, neputând împărți, de-a lungul istoriei, vreun petic de pământ? Lucrurile se complică și mai mult dacă presupunem că nu e vorba despre Rusia sau Canada, ci despre o țară suprapopulată deja.

Fără a cădea pradă fatalismului, oamenii, omenirea ar trebui să se gândească și la asemenea scenarii. Ca să nu mai vorbim despre resursele de apă, energie și hrană de care duc lipsă multe popoare pentru că altele au pus mâna pe ele și nu doresc să le împartă cu nimeni. Pentru a-și salva demnitatea, omul are nevoie de o nouă filosofie, o nouă etică a relațiilor internaționale și interumane.

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)