Nicolae Negru: De ce Voronin nu o mai vrea pe Greceanâi

Sfârşitul săptămânii a adus unele schimbări spectaculoase în poziţia partidelor parlamentare. Însuşi faptul stabilirii datei alegerilor preşedintelui RM este o surpriză plăcută ce demonstrează că în culisele politicii moldoveneşti au loc acţiuni mai importante decât cele de pe scena deschisă. Coincidenţa subită a punctelor de vedere ale PCRM, PLDM şi PD în chestiunea dată nu poate fi întâmplătoare.

Ghimpu şi Voronin, în „dialog constructiv”

Însă primii ne-au uimit Voronin şi Ghimpu, care s-a întâlnit joi şi au constatat că pot discuta „constructiv” unul cu altul. Nu se ştie despre ce anume au discutat aceşti doi vechi adversari politici, care până mai ieri se insultau unul pe altul aproape zilnic. Se ştie cu siguranţă doar că Ghimpu a căutat sprijin de la comunişti în încercarea de a-l demite pe liberal-democratul Veaceslav Ioniţă din funcţia de preşedinte al comisiei parlamentare. Şi l-a obţinut, căci Voronin a cerut după întâlnirea cu liderul PL să se pună la vot mazilirea lui Ioniţă. Întrebarea e ce preţ a plătit Ghimpu. Dacă numai asta i-a lipsit lui Ghimpu pentru a se simţi fericit, înseamnă că şi-a atins scopul şi poate fi felicitat. După întâlnire, în faţa jurnaliştilor el arăta vizibil marcat de împăcarea cu liderul PCRM. E şi mai curios de ce Voronin a făcut acest pas care îl compromite în faţa alegătorilor săi mai mult decât îl compromite pe liderul PL. Ce a vrut Voronin să obţină de la Ghimpu şi ce a obţinut se va vedea foarte curând.

Virajul lui Filat

Şi liderul Filat ne-a surprins manifestând deodată grijă faţă de coeziunea AIE, vorbind despre necesitatea unor consultări în cadrul AIE asupra strategiei comune în procesul alegerii preşedintelui RM, subliniind că PLDM nu refuză să sprijine candidatura lui Lupu şi ar vota-o dacă ar exista şanse ca el să fie ales. Până acum, liderul PLDM nu părea să fie preocupat de sentimentele partenerilor săi. E de presupus că Filat va renunţa şi la remanierile guvernamentale anunţate mai înainte, şi ar fi bine să renunţe, căci ce rost ar avea acestea decât că ar provoca un nou scandal şi ar împiedica găsirea unei soluţii pentru evitarea unor alegeri anticipate pe care şi le-ar dori doar un nebun? Şi-apoi cine face remanieri având sabia alegerilor deasupra capului? Explicaţia calmării lui Filat trebuie căutată probabil în exterior. Nu credem însă că la Sankt Petersburg. Căci un prim semn de început de viraj a fost observat imediat după raportul său din Parlament, când a anunţat convocarea liderilor AIE, care a avut loc luni. În mod normal, şedinţa AIE trebuia să fie convocată înainte de a decide el să ceară nişte demisii.

Marian Lupu, renunţarea la vis  

Şi Marian Lupu pare să fi acceptat declanşarea procedurii de alegere a şefului statului după vizita la Bruxelles unde i s-a spus că AIE este o „valoare” pentru care merită să facă nişte sacrificii. După toate probabilităţile, el a fost convins să renunţe, deocamdată, la visul prezidenţial. Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD, a şi anunţat că este în stare să voteze „orice candidatură”.

Va vota Ghimpu un candidat comunist?

Numai Mihai Ghimpu pare să rămână din acest punct de vedere pe vechile poziţii. PL s-a abţinut de la votarea hotărârii de stabilire a datei alegerii preşedintelui şi s-a pronunţat împotriva alegerii unui candidat „apolitic”. În felul acesta, PL se automarginalizează, se situează la periferia procesului de identificare a unei soluţii comune de deblocare a crizei politice. Pe de o parte, el refuză să stabilească data alegerilor preşedintelui RM pentru că nu există o soluţie ce ar face posibilă alegerea acestuia, iar, pe de altă parte, el insistă să se meargă pe o cale care nu duce nicăieri: de alegere a unui candidat din cadrul partidelor parlamentare. E adevărat că de data aceasta el nu a precizat dacă viitorul preşedinte trebuie să fie neapărat din cadrul AIE. Să credem că el ar putea vota pentru un candidat comunist? Despre aceasta să fi discutat el cu Voronin? Nebănuite sunt căile unui politician moldovean…

După Greceanâi, Dodon

Că Voronin pune ceva la cale o demonstrează şi faptul că nu o mai vede pe Zinaida Greceanâi drept candidatul sigur al PCRM la preşedinţie. La întrebarea jurnaliştilor pe cine vor propune comuniştii la postul de preşedinte al RM, el nu a mai rostit ca mai înainte numele Greceanâi, ci s-a referit la necesitatea convocării CC, care va stabili candidatura potrivită. De când atâta prudenţă în a-şi exprima opinia? Cine nu ştie că „CC”-ul este el însuşi?

Schimbarea de macaz ar putea fi legată de relaţiile Zinaidei Greceanâi cu Igor Dodon, care nu se teme să afişeze un punct de vedere propriu în chestiunea alegerii preşedintelui RM. Dodon şi Greceanâi s-au pronunţat pentru dialog între partidele parlamentare, aşa încât să fie evitate alegerile anticipate, în timp ce aripa dură a PCRM este „setată” în mod evident pe o posibilă revanşă electorală. Greceanâi nu le convine şi pentru faptul că se distanţează oarecum de ideologia PCRM, punând accentul pe acţiunile ce ţin de latura socială, economică a activităţii partidului. Din declaraţiile ei recente rezultă că a mers la mariajul cu PCRM din calcul pur, fără niciun fel de „dragoste” şi că acceptă această relaţie atâta timp cât nu e silită să manifeste ataşament „sentimental”. „Adevăraţii” comunişti sau, mai corect, cei care joacă acest rol nu au cum să nu se simtă ofensaţi pentru o asemenea atitudine „utilitară” faţă de partidul lor. Problema durilor e că, după Greceanâi, următorul posibil candidat cu şanse din partea comuniştilor este… Dodon.

Trenul nu a plecat

În pofida aparenţelor, Voronin nu se poate decide dacă să provoace sau nu alegeri anticipate. Fiindcă nu există siguranţa câştigului. Oricum, chiar dacă s-ar decide, trebuie creată aparenţa că alegerile anticipate nu sunt „opera” PCRM, altfel ar putea să piardă o parte din alegătorii mai puţin dogmatici. Lucrul acesta nu e atât de simplu precum pare. Dacă Alianţa va veni cu ideea alegerii unui candidat neafiliat, PCRM se va pomeni într-o situaţie delicată. „Trenul a plecat” este o replică bună într-o emisiune televizată, dar cum să argumentezi că acesta într-adevăr a plecat? Cum putea să plece, dacă data alegerii preşedintelui abia a fost stabilită?

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)